Puskás, Hungary

2021. június 19. 14:54

Minden egyes forintot megért a nemzeti stadion újjáépítése, Budapest nagyon határozottan letette a névjegyét a kontinens sporttérképére.

2021. június 19. 14:54
Sitkei Levente
Magyar Nemzet

„A foci mindenkié. Nem lehet elégszer elmondani, nemcsak huszonkét futkározó emberről szól egy mérkőzés, hanem hazaszeretetről, becsületes küzdelemről, önbizalomról, közösségről. Részt vesz benne az, aki ki tudott látogatni a meccsre és az is, aki otthon szurkol a tévé előtt vagy valami közösségi helyen tud együtt kiabálni, ha megindulnak a kapu felé a fiúk.

Ezt pedig mindenki érzi, akinek volt szerencséje látni a portugálok elleni magyar mérkőzést. A telt házas Puskás Aréna megdöbbentő és lélekemelő látvány, a magyar szurkolók lelkesedése pedig biztos sikert ígér azoknak is, akik csak euróban mérik a teljesítményt. Az UEFA ugyanis ilyen. Az Európa-bajnokság ugyanis egy show-műsor, amelyet tökéletesen kell megrendezni, s az lesz a hosszú távú eredménye, hogy megbolygatja a futballpiacot, a torna aktuális sztárjait hatalmas összegekért megveszik a klubok, a szurkolók hatalmas összegeket költenek a vendéglátóhelyek nagy örömére, a mez- és sálgyárosok évekre előre megalapozzák a jövőt, a világ futballszerető közönsége pedig messzi földön rácsodálkozik, milyen jól is néz ki ez a budapesti létesítmény, nosza, menjünk el oda nyaralni, Magyarországra.

A magyar szervezők pedig tökéletesen végrehajtották a feladatukat. Látványos és érezhetően emberközeli a budapesti létesítmény, a körítés is leírhatatlan, hiszen nálunk van szurkolói zóna, az utcák biztonságosak, a vírust pedig vissza tudtuk szorítani az elmúlt fél év során. Ezzel szemben pedig ott van a nyugat-európai rendezés, amely természetesen magas színvonalú, hiszen ezerszer csinálták már, de a müncheni stadionban szépen kiolvasható a székekből kirajzolódó München felirat, mert olyan kevés a beengedett néző. A Wembley pedig London ékszerdoboza, a történelem maga, ahol elődöntők és a döntő is lesz. Csakhogy a teljes boldogsághoz az kellene, hogy ott is »magyaros« jellegű szervezés legyen, áramolhasson a tömeg a kilencvenezres arénába, az utcasarkokon ott legyenek a kiülős-kivetítős helyek, ünneppé váljon a hétköznap.

De a vírus makacskodik, főleg az adminisztrációban, így bár az örök ellenfél Skócia volt tegnap az angolok riválisa, a londoni főpolgármester jelezte, az északiak jobban teszik, ha nem látogatnak el a fővárosba, mert nincs szurkolói zóna, ahol megnézhetnék a meccset, az eladható jegyeket pedig már eladták. Az újságírók, a futballisták, a sajtósok pedig egy emberként mutogatnak a Puskás Arénára, ahol meg tudták ezt oldani. Ha Budapest meg tud rendezni egy Eb-csoportot, plusz egy nyolcaddöntőt is kap, akkor vajon mi lenne, ha nem a Wembley-be és a félszívű Londonba tennénk az amúgy is szétszervezett véghajrát, hanem a Puskásba? A helyzet persze sokkal bonyolultabb ennél, de a felvetés üzenetértékű: Magyarország ugyanis kihívója lehet Nagy-Britanniának ebben a kérdésben. Nemcsak alkalmas, nemcsak épphogy megüti a szintet, hanem teljesen reálisan nézve is jobb házigazda a többieknél. Ami őrületes siker, akár a turizmust, akár a diplomáciát, akár a személyes, nyári élményeket nézzük.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
NorthernOutlaw
2021. június 19. 20:35
Komoly város modern stadion nélkül a mai világban nagyon ciki. Nem csak a foci miatt kell, az üzleti értékén túl a városképet is emeli. Modern stadionok nélkül olyan egy ország, mintha visszakerülnénk az időben a Trabantok és Ladák világába.
Google
2021. június 19. 17:38
Pedig milyen szepen erzekenyitettek volna ebbol a penzbol a civilszervezetek! Most azt neznenk - meccsek helyett- ki erzekenyit szebben, a TASZ vagy az Ai, Helsinki Bizottsag, Hatter Tarsasag stb.
Mich
2021. június 19. 17:35
Hajrá Puskás, hajrá magyarok!
Robur
2021. június 19. 17:14
Neked igen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!