Mit tudhat egy francia a trianoni békeszerződésről?

2021. június 05. 10:10

Számukra ez jelentéktelen esemény, felidézését jobboldali politikai manipulációnak tekintik.

2021. június 05. 10:10
Hahner Péter
Rubicon Intézet

„Vajon egy szűkebb szakterületet feldolgozó francia tudományos kötet pontosabb és megbízhatóbb adatokat közöl? Lássuk, mit ír a békeszerződésekről a Georges Clemenceau francia miniszterelnök pályafutását ismertető, 700 oldalas lexikon! Magyarországról önálló szócikket találhatunk benne, Alain Soubigou másfél oldalas írását. (Dictionnaire Clemenceau. Szerk. Sylvie Brodziak, Samuël Tomei. Paris, 2017, Robert Laffont. 362–364. o.) Sajnos már az első mondata téves: »Georges Clemenceau sohasem járt Magyarországon…« Járt hazánkban, fia esküvőjén, aki 1901. június 2-án Galántán elvette egy magyar járásbíró lányát, Michnay Idát. Soubigou minden bizonnyal nem tud arról, hogy Galánta valaha magyar város volt. A békeszerződésről pedig úgy vélekedik, hogy »Nem annyira Clemenceau volt felelős érte, inkább a magyar történelem viszontagságai.« (364. o.) Ezen azonban nem a világháborús vereséget, az összeomlást, a megszálló hadseregeket érti, hanem a nemzetiségek 1914 előtti sérelmeit, amelyek felháborították a francia miniszterelnököt.

A francia olvasók nyilván gyakrabban lapozgatnak újságokat, mint vaskos köteteket. Mit tudhatnak meg hazánk területveszteségeiről az olyannyira színvonalas francia történelmi magazinokból? Ha a L’Histoire című történelmi magazin honlapjának keresőjébe beírjuk a traité de Trianon szavakat, a több évtizede folyamatosan megjelenő lapnak mindössze négy cikkére hívják fel figyelmünket. A legrégebbi a versailles-i béke kudarcát ismerteti (2009. juin, 82–87. o.), egy két és fél évvel ezelőtti, kétoldalas cikk pedig megemlíti, hogy az utódállamok ugyanolyan kevert nemzetiségű népességgel rendelkeztek, mint a régi Magyarország (2018. novembre, 22–23. o.). A trianoni szerződés századik évfordulóján megjelenő számban (nagy részét a Korán ismertetésének szentelték) hiába keresünk megemlékező cikket. Ilyen írás csak a magazin honlapjára került fel A trianoni szerződés: Orbán Viktor és a »határokon túli magyarok« címmel. A szerző, Roman Krakovsky viszonylag tárgyilagosan ismerteti a szerződés következményeit, majd áttér Orbán Viktor ezzel kapcsolatos intézkedéseinek bemutatására. Az utolsó mondat így hangzik: »Budapest haladó (progressiste) polgármestere, Karácsony Gergely reméli, hogy meg tudja törni Orbán Viktor jobboldali diskurzusát a szerződés emlékéről.« (Le traité de Trianon: Viktor Orbán et les « Hongrois d’outre-frontières » | lhistoire.fr) A magazin 2020. szeptemberi számában pedig néhány soros ismertetés hívta fel a figyelmet erre az interneten olvasható írásra (6–7. o.).

Vagyis a trianoni békeszerződés alaposabb elemzésére nem vállalkoztak sem a francia szakkönyvek, sem az ismeretterjesztő cikkek szerzői. Számukra ez jelentéktelen történelmi esemény, felidézését pedig jobboldali politikai manipulációnak tekintik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tatulus
2021. június 06. 17:20
A baloldal aljas, országrontó politikája, a csürhéje egyik okozója volt Trianonnak. A vesztes háború után több, mint egymillió kiképzett, jól felszerelt katona tért haza. Ha nem a mocskos baloldal kerül hatalomra és a hadsereget újjászervezik a haza védelmére, akkor Törökországhoz hasonlóan elkerülhettük volna területünk ekkora arányú veszteségeit, a vegyes lakosságú területek népszavazása, a magyar többségűek megtartása egy jóval nagyobb, ősi területünk megmaradását eredményezte volna. Mivel a hadsereget sikerült feloszlatni, védtelenek maradtunk. A vörös-terror hadserege, amit nagy nehezen összetoboroztak ért el némi sikert, de ott is elárulta a vörös-vezetés a hadsereget. Nem véletlen mondott le Stromfeld Aurél! Ezzel meg is pecsételődött az ország sorsa a baloldal árulása miatt! Azóta folyamatosan ezt teszik, elárulva hol a nyugatnak, hol a keletnek az országot! Sajnos híveik száma jelentős - hadd ne minősítsem őket, újabb árulásokra készülnek, a jobboldal meg hagyja!
barany
2021. június 06. 15:55
Ja, és a francia filmek, vagy autók ócsárlása nevetséges. Amíg az amerikai filmek (és könnyűzene) minden más ország produkcióit ki nem szorította a piacról, az olasz és francia filmek, és könnyűzene uralta Európát. Ami az autókat illeti, a Forma1-ben a Renault is volt világbajnok. Nekem öreg, de jól működő, 30 éves Renault 5GTR típusú autóm van. Ragaszkodom hozzá. És Charles de Gaulle néhai elnök, a nagy francia hazafi tisztelője vagyok. (Akárcsak Orbán Viktor.)
Harangláb
2021. június 05. 23:39
Majd a muszlimok bevégzik átkunkat...
Héja
2021. június 05. 14:26
Egy alkalommal barátom a francia feleségével nálunk vacsorázott. Meglátta az ebédlő falára függesztett Nagy-Magyarország térképet. Kérdezte, miért ilyen? Pár szóval elmondtam. Mire a hölgy: - Önök ezt a Trianont sose felejtik el? A csúcsértelmiiségi társaság poharát lecsapva felüvöltött: - Soha! (jamais, never, niemals!) A nő megértette és csöndesen csak annyit mon-dott: -Nagyapám tizedesként harcolt az első világháborúban. Mielőtt behívták, pék volt. Ő, de én, az unokája Trianonról nem tehetünk. Igaza volt, beláttuk, de a franciákat ezek után se szerettük meg.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!