A térdelés gesztusának melyik értelmezése előtt hajtunk térdet?

2021. június 29. 11:46

A labdarúgó Európa-bajnokság közeledtével új fronton lángoltak fel a harcok a globális kulturális, identitáspolitikai küzdelmekben.

2021. június 29. 11:46
Nagy Dániel
Mérce.hu

„A kulcs természetesen a kontextus: Kaepernick és társai ugyanis nem egyszerűen csak fél térdre ereszkedtek, hanem a mérkőzések előtt elhangzó himnuszt hallgatták végig ebben a testhelyzetben, annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban törvény írja elő, hogy a nemzeti himnuszt vigyázzállásban, az ember jobb kezét a szíve fölé helyezve kell hallgatni.

A játékosok demonstrációja tehát ennek szándékos megtagadása volt, amit a nézők, politikusok, újságírók általában úgy értelmeztek, hogy nem hajlandók az előírt módon megadni a tiszteletet egy olyan országnak, amely úgy bánik a polgárai egy részével, ahogyan az Egyesült Államokban élő kisebbségek, különösen az afro-amerikaiak tapasztalják.

A térdelés gesztusának puszta denotáció irányába tolódó intézményesülése tehát jelen esetben például egyértelműen annak a fennálló rendnek kedvez, amely nem kívánja a rendszerszintű rasszizmus problémáját mélyebb gazdasági és társadalmi okokra visszavezetni, vagyis mindazoknak, akik a megoldást valamely mélyreható társadalmi változásban látják, a térdelés szemiotikai jelenségként leírt intézményesülése alapvetően nem pozitív hír, hiszen a denotáció erősödése a konnotációval szemben gyengíti az interpretáció lehetőségét és a többértelműséget, ami politikai szempontból a potenciálisan a (bármilyen típusú) strukturális változáshoz elvezető társadalmi diskurzus alapja lehetne.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Knerten
2021. június 29. 14:17
Na gyerekek, ezért ne menjetek muciológusnak! Mert akármilyen szépen indul a karrieretek, végül mindahányan ilyen mocskos gyűlölködő komenista kis buzivá aszalódtok össze.
Megtalálta
2021. június 29. 12:36
"hiszen a denotáció erősödése a konnotációval szemben gyengíti az interpretáció lehetőségét" Menj a kurva anyádba. Remélem, érthető voltam.
123321
2021. június 29. 12:30
szivárványfasiszták előtt biztos nem fogunk térdelni...
MayorAnna
2021. június 29. 12:28
Ez a fasz, idegen szavakkal való zsonglőrködésben fölveszi a versenyt TGM-mel, pedig ő nagyon vágja. Jó lenne tudni, most akkor szrte a térdelés menő? - majd rákérdezek Karácsonyra, interpretáljon (fordítson)...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!