Munkát! Kenyeret!

2021. április 01. 09:50

A Fidesz-KDNP kormány foglalkoztatáspolitikai eszközei hatástalanok.

2021. április 01. 09:50
Szekeres Imre
Népszava

„A Fidesz-KDNP kormány foglalkoztatáspolitikai eszközei hatástalanok a gazdasági struktúra anomáliái, a korrupció és az instabil jogi környezet miatt. Hiába van számos, bár nehezen áttekinthető támogatási forma, ezek hatékonyságát megkérdőjelezi, hogy a támogatások főleg a Fideszhez közelálló szervezetekhez, illetve munkáltatókhoz jutnak, a gazdasági és szociális szempontok helyett a lojalitás a legfontosabb kritérium. A hatalom megtartása érdekében még azokat a támogatásokat is másra költik el, melyek sokak számára a túlélést biztosíthatnák a járvány alatt. Tetézi a bajt, hogy a közmunka 2010 után létrehozott rendszere csapdaként működik: minél tovább marad valaki közfoglalkoztatott, annál nehezebben szabadul belőle. Ráadásul a munkavégzésért nem jár minimálbér, a munkavédelmi feltételek rosszak, a kiszolgáltatottság nyomasztó.

A Szociális Demokráciáért Intézetben működő szakértői csoportban részletes programot dolgoztunk ki, amelyet a Magyar Szocialista Párt a demokrata választási szövetség rendelkezésére fog bocsájtani, hogy hatásos megoldásokat mutassunk be közösen. Ezek egy része a munkavállaló foglalkoztatásának terheit javasolja csökkenteni, illetve támogatni azt, hogy minél többen hasznos és megélhetést biztosító munkához jussanak. Javaslataink a dolgozók megélhetését, a vállalatok versenyképességét és a közérdek új egyensúlyát teremtik meg azzal, hogy a hátrányos helyzetű csoportok – szakképzetlenek, kistelepüléseken élők, fogyatékosok – esetében legyen lehetőség rövidebb-hosszabb idejű támogatott foglalkoztatásra. Mi a foglalkoztatási szempontból esetenként kevésbé gazdaságos vállalkozások támogatását is indokoltnak tartjuk, ha ez a munkahely megőrzését eredményezi, időt hagy a vállalkozás korszerűsítésére, a foglalkoztatottak versenyképes tudás megszerzését eredményező átképzésére. 

A Magyar Szocialista Párt által javasolt foglalkoztatási támogatás új rendszere három komponensből áll:

• Támogatott foglalkoztatás, amihez bármelyik foglalkoztató hozzájuthat pályázati úton. Támogatásként a bérjárulék részbeni vagy teljes elengedése nyújtható, meghatározott idejű foglalkoztatási kötelezettség mellett. A maitól eltérően a pályázati rendszer átláthatóságát is biztosítani javasoljuk azzal, hogy a bírálat kritériumait előre meghirdetik, az eredményt és a bírálók névsorát nyilvánosságra hozzák, az elutasított pályázatoknál pedig indokolják az elutasítást.

• Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásának segítése. Az állam mint munkáltató kötelezi magát foglalkoztatási kvóták alkalmazására, erre ösztönzi a magánvállalkozásokat is, és támogatja azokat a programokat, amelyek biztosítják a megváltozott munkaképességűek alkalmazását.

• Közmunka, amely csak állami közszolgáltatásra vehető igénybe, és támogatásként a foglalkoztatás teljes költségét biztosítja a költségvetés.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Box Hill
2021. április 01. 21:56
Csak munkát, kenyeret? A Veszprém-megyei főnököd még kötelet is követelt az 56-os Brusznyai Árpád tanár úrnak. Ne állj meg félúton bolsikám!
lemez
2021. április 01. 16:44
Hagyd már abba ezt a húlyeséget óregségedre.Hiába épitette fel a katonaság a Balaton parti villádat,ja az a nereseké,úgyis Kovács Laci bácsi sorsára jutsz.Inkább ússzál mig lehet.
Krupp Skya
2021. április 01. 15:23
Munkát Kenyeret a "miniszter oru elvtársak"-nak Lásd grippen átadás, részeg honvédelmi miniszterrel.
Megtalálta
2021. április 01. 12:54
Hölgyeim és uraim, szálljanak a Gripenek jó széllel! https://youtu.be/qZsOZSTZ3b4
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!