Ezért nem lesz kínai marxista kémképző a Fudan Egyetem Budapesten

2021. április 20. 17:04

Jórészt amerikai hidegháborús propaganda, hogy a Fudan nemzetbiztonsági kockázat lenne.

2021. április 20. 17:04
Tóth Csaba Tibor
Tóth Csaba Tibor
Azonnali.hu

„Ellenzéki körökben nagy hullámokat vert, hogy kiderült: kínai állami egyetem építene kihelyezett egységet Budapesten, a Diákvárosra tervezett dél-pesti telek nagy részén. Egy nekünk nyilatkozó szakértő és egy korábbi brit tanulmány azonban megvilágította nekünk: jórészt amerikai hidegháborús propaganda, hogy a Fudan nemzetbiztonsági kockázat lenne, inkább az irdatlan kínai kölcsön korrupciós kockázatai miatt van okunk az aggodalomra a tervvel kapcsolatban.

Az alapvető ötlet, amely szerint kínai állami egyetem nyugati városokban indít egyetemi, oktatási képzést, közös programot, nem új. A sanghaji Fudannal nagyjából összemérhető presztízsű pekingi Csinghua Egyetemnek az amerikai Berkeley-vel van közös oktatási helyszíne a kínai Sencsenben, a Michigani Egyetem a sanghaji Dzsiao Tonggal együttműködésben végez fizetős oktatást az Egyesült Államokban és Kínában is, a brit Nottinghami Egyetemnek pedig ugyancsak a kínai Ningpóban van egy helyi egyetemmel közös kampusza. Eközben az amerikai Duke-nak is évtizedek óta van helyi képzése a kínai Kusouban és Vuhanban. Ezekről a kínai állam még sohasem állította, hogy megbízhatatlan amerikai és brit kémképzők lennének, sőt, a Fudannal minden bizonnyal ezt a modellt igyekszik majd másolni nálunk is.

A Fudan budapesti kampuszát tehát időben megelőzi egy sor kínai-amerikai kezdeményezés, amelyek még főleg az 1980-90-as évekből származnak, ekkortól (Ronald Reagan és a reformista-kapitalista kínai főtitkár, Teng Hsziao Ping idején) csatlakozott fel Kína is arra a globális egyetemi tudáshálózatra, amelynek mostanra vezető felsőoktatási intézményei ugyanolyan tagjai, mint akár a CEU, a Stanford vagy Cambridge.

Matura Tamás, a Fudannal amúgy közös MBA-programot működtető Corvinus Egyetem oktatója kérdésünkre arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fudan Egyetem budapesti tervei mindenképpen figyelemre méltóak, főleg abból a szempontból, hogy az EU-ban ez lenne az első kínai egyetemi kampusz. A fordítottjára már Matura szerint is van példa, a rengeteg amerikai egyetemi létesítmény Kínában szerinte legalábbis színezi azokat a kritikákat, amik most a projektet nyugatról érik, hiszen brit és amerikai egyetemek is hasonló partnerségeket hoztak már létre a múltban, csak éppen fordítva”.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
B_kanya
2021. április 21. 11:47
Jó a műsor, úgy látszik Ungár Peti tényleg elég okos.
01234567890
2021. április 21. 10:58
Kussoljon (ahogyan a kórházakban is ezt csinálják) aki nem ért egyet a kínai egyetemmel. A Fidesszel a néppel egy az utunk, ....
duhle78
2021. április 21. 09:56
Hiányzik már egy marxista-kommunista egyetem, legyen hát az embereket leölő, szerveiket százezerszámra kioperáló és eladó, valamint az ujgurokat népírtó, a világ tengeri halállományát nullára halászó, a széndioxid kibocsátásban a világon élen járó "népi demokrácia" Kína egyeteme nálunk. És természetesen, aki ezt ellenzi (mert vannak morális és ép elméjű kritikai gondolatai) az kizárólag mocskosliberális lehet. Mert hiszen a "jobboldali" az csak annyiban különbözik a "baloldali" agymosottól, h az ő agyát a jobboldali médiamanipulátorok mossák, így ő a jobboldali média hazugságait böfögi vissza...
tolan
2021. április 21. 08:33
Ejha, köhög a bolha! Az azért az szép dolog, hogy folyton belekeverik a rozsdamentes CEU-t a Fudan ügyeibe. Mivel ezek azt sem tudják miről beszélnek, így felfoghatnák végre, hogy összekeverhetetlen a CEU- és Fudan-ügy! A CEU egy nevesincs lófasz, a Fudan meg negyvenvalahányadik az egyetemek rangsorában...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!