Éberség!

2021. március 03. 07:01

„Nincs szükségük chipre, ez álhír, fake news, fater. Hát itt az ötgé! Minden egyes gondolatodat uralni fogják, mi a francnak nekik mikrochippel szurkálni?”

2021. március 03. 07:01
null
Veczán Zoltán
Mandiner

Szótlanul kanalazzák a levest, apa és fia. Az apró konyhaasztal viaszosvászon terítőjén kövér levescseppek jelzik, merre lengett a kanál szélén a cérnametélt, színes fóliás poharakban megfáradt szódavizek rezegnek csendesen.

Az öreg görnyedten a tányérra mered, alkalmanként letörli szalvétával sárgásősz bajszáról a levest, rutinosan igazgatja le-lecsúszó szemüvegét vissza az orrnyergére. A fiú némán kanalaz, balkezében mobil, ütemesen simogatja a kijelzőt. Hüvelykujja szorgosan siklik lentről felfelé; néha megáll, ilyenkor gazdája felszusszan, mintha egy olyan viccet olvasna, ami nem olyan rossz, de egy amolyan igazi horkantást azért már nem érne meg. Aztán pörgeti tovább tovább a következő megállóig. Most szokatlanul sokáig időz egy képen, végül odatartja az öreg elé a telefont.

– Nézd már, fater, az Orbán is magába nyomta ezt a szart.

Az apa megigazgatja vastag csontkeretes szemüvegét, hunyorítva nézi a kijelzőt, közben kanalával halkan kétfelé koppant egy nagyobb darab sárgarépát.

 – Mindent megtesz, hogy eladja nekünk ezt a kínai fost! – rötyög a fiú.

 – Na és te honnan tudod, hogy tényleg azt kapta? – kérdez vissza az öreg – Mert ott van a dobozon? A izé, a Gyurcsány is megmondta, hogy csak EU-s vakcinával szabad oltani. Jól mondta!

 – Tökmindegy, fater, egyik se jó szarra se, meg most mi ellen? Csak arra kell, hogy a gyártók meg a kormány lehúzzák az embereket. Pénz.

– Nana! – az öreg tudálékosan babrál szemüvegével, és kioktatóan a fiúra néz – Nem mind egyforma! Az uniósba talán nem teszik bele a chipet, ezt is olvastam! – büszke, hogy ő is hozzátesz valamit a közös tudáshoz –

szerdán hívtak, de visszautasítottam a kínait! – teszi hozzá rátartian.

A fiú némán bólint. Eltolja magától az üres tányért, elfojtott hangon böffent egyet, mintha csak felkészülne a vitára, ami nem is vita lesz, csak egy annak álcázott licit. Közben valójában mindketten kicsit élvezik, hogy a járványhelyzet összehozta őket, de egyikük sem önti gondolatba sem, nemhogy szavakba – anyád hogy van, fiam? Megvan, apa – ezzel letudják a családi kötelezettségeket.

Amíg nem jelentett halálos veszélyt találkozniuk, a fiú félévente, ha ellátogatott haza, de most, hogy a harmadik hullám kezd átcsapni az ország feje fölött, minden vasárnap délben itt áztatja a fater gyógyerejű húslevesébe borostás, másnapos elméjét, miután hajnalban hazabotorkált valamelyik haverjától vagy nőjétől, vagy kiknél bekkelheti ki az éjszakát hajnali ötig – az öreg tekintete a rosszallás és a büszkeség egyvelegével pihen meg kisfián, aki az elmúlt húsz évben akkorára gyúrta magát, hogy ahányszor megmozdul a kis asztalnál, az apja reflexből kap a bútor lapja után, hogy ne kerüljön le róla minden a földre egy óvatlan mozdulattól.

 – Marhaság – szögezi le a fiú tömören – nincs szükségük chipre, ez álhír, fake news, fater. Hát itt az ötgé! Minden egyes gondolatodat uralni fogják, mi a francnak nekik mikrochippel szurkálni. A vakcina csak lehúzás az adónkból, azt csá.

Az öreg tűnődve elhallgat, és kezdetét veszi a vasárnapi rituálé: a fiú ilyenkor szabályos kiselőadást is tart apjának, jellemzően ugyanannak az egy vagy két újságnak a cikkeit olvasva-kommentálva. Most is repkednek a megszakértők nevei – Hadházy Ákos, Komáromi Zoltán, Lenkei Gábor, effélék –, a fiú éleslátással, pillanatok alatt illeszti be az új elemeket a kirakósba. Az ő vére, na. Okos. 

– Szóval, fater, nem baj, hogy nem lett több vakcina, rohadjon rájuk az összes, ami van. Placebó, sok pénzért – a fiatal belemelegszik

– Szerinted létezik vírus? Már persze, létezik, de ilyen kis fika, mint a nátha, vihar a biliben,

láttam már egy cikket ezerkilencszázhetvenből, vagy mikorból, ott le van írva, hogy akkor már volt covid, szerinted nem ugyanarra megy ki a játék most is? A lóvéról szól minden, most vásárolják fel a maradék országot, amíg le van zárva. Meg a kontrollról. Ha felveszed a maszkot, nyertek. Ha azt mondják, ugorj a kútba, beugrasz?

– Igen, az a Gődény is megmondta. A doktor – kapaszkodik bele a kócos gondolatfonalba az apa.

– …márpedig bele fogsz ugrani. Beprogramolják az agyad, egerekkel már működik, akkor emberekkel is fog! Így kiadják a parancsot, te meg ikszelsz a fülkében, mint a birka – így a fiú, aki közben türelmetlen pillantásokat vet a tűzhelyre, mert nem látta jól, mi lesz a második. Az öreg fejében gondolatok kavarognak, majd nehézkesen feláll az asztaltól.

 – Várj csak, fiam, gyere csak!

– Hova? Mi van, fater?

– Csak ide, na. A kamrához. – a fiatalember kelletlenül feltápászkodik, követi apját a kis lakáson át a bejárat melletti helyiségig.

– Van itt valami, amit neked szeretnék adni. Na. – Az öreg régi, csorbafülű lábasokat emel ki a polcokról, kicsi a kamra, kiadogatja a fiának, aki bosszúsan pakolja őket egymás hegyére-hátára az előszobában a járólapra.

– Na mi lesz, jön a családi arany? – kérdezi a fiú, csak félig viccesen, inkább unottan az egyre bizarrabb edénycsörömpölés közben. 

– Ne türelmetlenkedjél már! Mindjárt megvan – Az öreg végre megtalálja, amit keresett: egy jókora, henger alakú fém süteményes doboz az, akkora, mint egy nagyobb fazék. Tetején kicsit már ráragacsosodott porréteggel. Megtörölgeti, de a kosz makacs, így abbahagyja, inkább elkezdi felfeszegetni a tetejét.

– Ezt még a nagyapád viselte, ő aztán mindenre fel volt készülve – mondja fiának, aki a nagyi emléke tiszteletére egy fél percre leparancsolja a flegma félmosolyt az arcáról. – A háborúban? – kérdezi. Nem jön le a doboz teteje, az öreg fia cipónyi kezeire bízza.– Dehogy a háborúban! – csattan fel az apja – Nyolcvankettőben, amikor megjöttek a parabolaantennák az utcába!

Végre a fiú kezében felpattan az odarozsdállt fémtető, és a doboz alján felcsillan valami. A fiú kiemeli:

egy csúcsos sisak az. Alufóliából. 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2021. március 03. 14:52
Én tudom honnan terjedt el ez a chippel való oltás. Van egy youtube csatorna, a Hihetetlen magazin, ahol összeesküvéselméletekkel foglalkoznak, azokat mutatják be, meg tárgyalják ki. Az egyik műsorban az volt éppen a téma, hogy milyen érdekes ez a szitu, hogy most be akarják oltani az egész emberiséget egy új vakcinával. Ezt gondolták tovább a műsorvezetők, hogy akár chippet is fecskendezhetnek mindenkibe, mert technológiailag lehetséges, vannak már olyan parányi chippek, amik jól elférnek a szervezetben. De még ők sem állították, hogy ez lesz, csak felvetették. Ezt vették ezek szerint nagyon sokan készpénznek. De nincsen benne szerintem se logika, mert tényleg fölösleges. Ott van mindenkinél az okostelefon, meg önként mindenki mindenbe beleegyezik, hogy az interneten éljen. Ez bőven elég.
C.Dömötör
2021. március 03. 13:03
Az ilyen pamfletek tavaly is népszerűek voltak. Amikor az oltáskényszerítésről volt szó, az összeesküvéselmélet volt - jelenleg valóság. Aki azt mondta, hogy a bolygó lakosságát oltani akarják, az fantaszta összeesküvés hívő volt - most Klaus Schwab, és Angela Merkel mondja ugyanezt, és nincs csodálkozás. A múlt héten Ausztriában kiderült, hála egy elfogulatlan magán TV-nek, hogy ca. 15 ezer halott az idősek otthonaiból, nem a járvány áldozata volt. Amikor novemberben áttértek arra a szisztémára, hogy aki a halála előtt 28 nappal pozitív eredménye volt, az a korona áldozatának számít, akkor is, ha az nem a halál oka, a statisztikában ez természetesen megmutatkozott. A riportban azt mondta az orvosnő, hogy ez nem etikus, de a szabályok ilyenek. A tiltakozókat elbocsátják. Így a burgenlandi tiszti főorvosnőt is egyetlen rádió beszéde (túlzásnak tartotta az intézkedéseket) miatt elbocsátották, és még egy fegyelmi eljárást kapott ráadásnak. Büntess meg egyet, fegyelmezz ezret! Jelenleg is ez a trükközés folyik sok országban, a különböző kitalált mutációk, (érdekes, hogy brazilok nem hallottak a brazil mutációról), a hazug adatok, az influenza összemosása a koronával, mind ezt a célt szolgálja. A halottak száma, naponta, mint a háborúknál, amiket nehéz ellenőrizni. A fertőzöttek száma, amikor a PCR teszt már féléve megbukott, ahol 95% a hibás eredmény. A pánik fenntartása, mert az emberek a híreknek hisznek, és nem a saját tapasztalatuknak. Ezért nem jópofa egy ilyen írás, igaz, nem nehéz összehozni. Ráadásul a fő poén! Az alusisak!! Mit nevettem!! Ha-ha. Ki hitte volna, hogy valakinek még egy ilyen briliáns, eredeti ötlet jut az eszébe! Na, le a kalappal, vagy az alusisakkal!
VeJoLa
2021. március 03. 11:26
Nem érte meg végigolvasni! A költői mélységű életképből a végére lapos bunkó parasztozás szintű tanulságra futott ki. Ez a probléma messze nem ennyire egyszerű.
Búvár Kund
2021. március 03. 09:47
10!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!