Visegrád szellemi előzményei

2021. február 19. 18:31

Jó hetedfél évszázad múltán sem változott alapvetően Csehszlovákia, Lengyelország és Magyarország geo­politikai helyzete középkori feudális királyságainkéhoz képest.

2021. február 19. 18:31
Kiss Gy. Csaba
Magyar Nemzet

„Harminc esztendeje született meg a történelmi jelentőségű megállapodás három közép-európai ország együttműködéséről. Visegrádon írták alá, azon a történelmi helyen, ahol 1335-ben a cseh, a lengyel és a magyar király tanácskozott közös geopolitikai és gazdasági érdekeink összehangolásáról. Jó hetedfél évszázad múltán sem változott alapvetően Csehszlovákia, Lengyelország és Magyarország geo­politikai helyzete középkori feudális királyságainkéhoz képest.

1991-ben a kommunista diktatúrából politikailag már kivetkőzve, a szovjet birodalom kivonulása után, egyáltalán nem irigylésre méltó gazdasági körülmények között kellett keresni a stabilitás és a továbblépés lehetőségeit, kapcsolataink újjáalakítását a Nyugattal, amikor gyakorlatilag megszűnt a kétpólusú világrendszer. A történelmi átmenet meghatározó személyiségei – Václav Havel, Lech Wałęsa és Antall József – jegyezték a megállapodást, új utat nyitva az egymásrautaltság, a sorsközösség fölismerésével, annak tudatában, hogy közös érdekeink előbbre valók, mint ami elválaszt bennünket.

Érdemes azonban az évforduló okán röviden arra is visszatekinteni, hogy milyen hazai és nemzetközi előzményei volt a visegrádi gondolatnak, ha úgy tetszik, Közép-Európa újrafelfedezésének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bunko_jobbos
2021. február 20. 22:11
Én sem vagyok biztos benne, hogy értem a hetedfél jelentését. Mi is az pontosan?
makám
2021. február 20. 17:48
"hetedfél" az mi?
Amondó
2021. február 20. 12:21
A szláv "testvérnépek" által - nyugati segítséggel - összetákolt szláv birodalmak (Szovjetúnió, Jugoszlávia, Csehszlovákia) minden háborút megnyertek, aztán mégis csúfosan széthullottak. Közben lőtték (Délvidék) és lövik (Ukrajna) egymást rendesen. Magyarokat magyarok ellen is bevetettek, sok áldozattal, de az nem számít. Akkortájt, kb. 30 éve még (a leendő?, vagy újszülött?) Szlovákia, (szétesőben lévő) Szovjetúnióhoz való csatlakozásának ötlete is felmerült.
Akitlosz
2021. február 19. 22:27
Hetedfél évszázada van Csehszlovákia??? Hova járt iskolába ez az alak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!