Miben lesz más a világ, ha Trump vagy Biden nyer?

2020. november 02. 07:42

Joe Bidennel térhet vissza az az USA, amely egy szabad világ vezetőjeként tekint magára.

2020. november 02. 07:42
Fehér Zoltán
Azonnali

„Semmi jóra nem számíthatnak azonban az illiberálisnak tartott vezetők Európában és a Közel-Keleten, Orbántól Kaczyńskiig, Erdoğantól Putyinig, Sissitől Netanyahuig; és Kim Dzsong-un észak-koreai diktátor sem remélheti a Trumppal kialakult »szerelem« folytatását Bidennel. Ahogy az Obama-adminisztráció alatt már megtapasztalhattuk, egy új demokrata elnök kritikusan közelítene mindazon vezetőkhöz, különösen szövetséges országok esetében, ahol Washington értékelése szerint csorbulnak az emberi jogok, korlátozzák a demokráciát, nem érvényesül a jog uralma.

Kínával kapcsolatban nehéz helyzetben lenne Biden, ha őt választanák meg az amerikai polgárok. Abban teljes konszenzus van a washingtoni elitben, mind republikánus, mind demokrata oldalon, hogy fel kell lépni azzal szemben, hogy Kína »kihasználja« az Egyesült Államokat, illetve korlátozza a kínai polgárok egyetemes emberi jogait. Kevés külpolitikai témában volt az elmúlt négy évben ilyen egységes a Kongresszus. Másrészt viszont a Demokrata Párt vezetői, köztük a mostani de facto vezető Biden, nagyon kritikusan viszonyulnak Trumpnak mind Hszi kínai elnök iránti korábbi »udvarlásához«, mind pedig a jelenlegi elnök által Kínával szemben indított kereskedelmi háborúhoz, utóbbihoz különösen azért, mert az szétbomlasztja az Amerika által épített nemzetközi szabadkereskedelmi rendszert.

Biden tehát nem folytathatja az eddig komoly eredményeket nem hozó, konfrontatív vámháborús politikát. A demokrata elnökjelölt azonban azt sem engedheti majd meg magának, hogy »puha« legyen Pekinggel kapcsolatban – a republikánusok egyik fő támadási felülete a jelenlegi kampányban ugyanis pont az, hogy a volt alelnök fia, Hunter Biden 10 millió dollárt keresett azzal, hogy apja pozíciójára építve segített egy kínai oligarchának, s ennek történetét Trumpék már úgy is tálalják, hogy Biden le van kötelezve a pekingi kommunista rezsimnek.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
silenceCZ
2020. november 02. 18:10
"Joe Bidennel térhet vissza az az USA, amely egy szabad világ vezetőjeként tekint magára." A kérdés az, hogy a gyilkos liberálisok visszatérése hány millió emberéletbe kerül...
Saksafar
2020. november 02. 16:32
"Joe Bidennel térhet vissza az az USA, amely egy szabad világ vezetőjeként tekint magára" Szenilkó Guszti bácsi lenne az az ember, aki visszateszi a térképre az USA-t? Aki eltéved a folyosón, aminek a két végén van ajtó? Na de az se kutya, aki ilyenekbe ringatja magát.
Hájas Gerzson a buzik megríkatója
2020. november 02. 16:31
De mi meg nem tekintünk rá a világ vezetőjeként, hiába akar az lenni. Elmúlt az egypólusú világrend ahol bezzegnyugat fingta a passzátszelet. Demokráciaexport, fosztogatás és mindenkivel keménykedés helyett talán meg kéne nyerni a szövetségeseiket a céljaiknak, mondjuk az az arrogáns és ostoba amerikaiaktól teljesen idegen gondolkodás. Durrognak még keményen 5-10 évig aztán kína nevetve lepöcköli a keménykedő törperőst aki kekeckedni kezdett mindenkivel aki a szövetségese lehetett volna, EU-val, oroszokkal, mindenkivel a Szent Liberális Demokrácia érdekében. Talán ha biden nyer akkor nem öt amerikányi lesz Kína népessége? Nem fog szétrothadni az amerikai társadalom a mindenféle szivárványos buzijogokon és szalonkommunizmuson kerregéstől? Nem csak az állami pénznyomda fogja tovább fújni a hitelbuborékjukat? Kuplerájjal akkor sem fognak tudni kaszárnya ellen menni, csak kerregve szenvednek majd a demokráciaexporttal. Arab tavasz is micsoda siker volt.
KBA98
2020. november 02. 14:08
Egy öreg, demens ember nem is választható!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!