A lefejezés rendben van?

2020. november 09. 10:09

Ami nekünk érték, az számukra értelmezhetetlen.

2020. november 09. 10:09
Rákay Philip
Facebook

„A 25 év alatti fiatal francia muszlimok 57 százaléka úgy véli, hogy a saría törvényeknek magasabb rendűnek kell lenniük a köztársaság törvényeinél. A katolikusok mindössze 15 százaléka gondolja úgy, hogy az egyházi törvények fontosabbak lennének a nemzeti törvényeknél. A magukat muszlimnak valló francia emberek 75% -a azt állítja, hogy támogatja a »feltűnő vallási szimbólumok viselését«. Ki is áll vesztésre? A Francia Köztársaságban a XX. század eleje óta töretlenül és folyamatosan érvényesül az állam és az egyház elválasztásának elve. 1905-ben törvénybe foglalták, hogy az állam garantálja az istentisztelet szabad gyakorlását, és előírja azt az elvet, amely szerint az állam nem ismer el és nem támogat egyetlen vallást sem.

Az úgynevezett laicitás a francia köztársasági alapeszményként rendkívül fontos: az alapelv, hogy a társadalom, a politika és a kultúra ne kerüljön egy adott egyház, vallás vagy ideológia teljes befolyása alá, mintegy száz éve határozza meg a francia politikát és a közéletet. (Például erre az elvre hivatkozva távolították el Szent II. János Pál pápa köztéri szobrát egy francia kisvárosból – Ploërmel egyik közteréről – 2018-ban.) A laicitás elve persze alapjaiban rengeti meg az iszlám szigorát és konzervatív nézőpontját is. Az iszlamisták ezért úgy érzik, vesztésre állnak velünk, keresztényekkel szemben. És éppen ez az, ami a szélsőségesen brutális, felfoghatatlanul erőszakos, gyilkos reakciókat is életre hívja.

Ami nekünk érték, az számukra értelmezhetetlen. A törvény szó ugyanis mindkét kultúrában teljesen mást jelent. Az egyik oldalon a vérbosszú normális, a másik oldalon hátborzongató és elfogadhatatlan. Itt tartunk ma, 2020-ban, Európában. Az öreg kontinensen, ahol az emberi szabadság illúziójának először túlidealizált, majd teljesen félreértelmezett és mindenek fölé emelt ethosza, a szélsőségekbe hajló liberalizmus szisztematikusan átvette a hatalmat a normalitás felett. S mára teljes önfeladássá, önmagunk felszámolásává silányult a félremagyarázott szabadságeszme...Illene fölfogni végre: Magyarországon az utolsó pillanatban vagyunk. Ha nem leszünk észnél, s egyszer kiengedjük a szellemet a palackból, soha nem tudjuk majd visszakergetni...Ha van rá fogékonyság – megdöbbentő részletekkel –, ma este, ugyanitt folytatjuk...”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
olajfa1
2020. november 09. 11:57
A lefejezés, meg a nyakelvágás egyes "kultúrákban" teljesen hétköznapi dolog... a XXI. században... De náluk még legalább 100 évig még biztos a hétköznapi kultúra része lesz ez a fajta "problémamegoldás"... Na ilyen kúturával nem szeretnék együtt élni...
luzitanxaver
2020. november 09. 11:26
Fogalmazzunk úgy, hogy Jásdi István 2015-ös írása öregedett úgy, mint egy Grand Cru: https://bor.mandiner.hu/cikk/20151015_jasdi_istvan_ettol_ugye_meg_nem_vagyok_rasszista Már a lead-ben ott van minden: "Valami végérvényesen elromlott az európai kultúrkörben. Először a kereszténység legyőzte az iszlámot. Aztán a kereszténységet legyőzte az individualizmus. Az individualizmust az iszlám éppen most győzi le."
heizer
2020. november 09. 10:38
"A 25 év alatti fiatal francia muszlimok 57 százaléka úgy véli, hogy a saría törvényeknek magasabb rendűnek kell lenniük a köztársaság törvényeinél. A katolikusok mindössze 15 százaléka gondolja úgy, hogy az egyházi törvények fontosabbak lennének a nemzeti törvényeknél. " Bármilyen hihetetlen ez a nemzeti megmondóknál, az első adat volna a normális, a második pedig az elszomorító. Milyen hívő az olyan, aki szerint az egyházi törvények nem fontosabbak mint az állam törvényei? Pont olyan, mint a Fideszesek kereszténységet. Látszat. Mindkettő fontos, de a vallási egy hívőnek fontosabb, és ha a kettő ütközik, a hívőnél a vallási kellene, hogy nyerjen. Ez a normális! A baj az, hogy míg a keresztény előírások igazodnak az itteni világhoz (ma még, de gőzerővel robogunk arra, hogy az átlag hívő ugyanolyan fundamentalista legyen, mint a muszlim terrorista), az iszlám előírásai nem. Ez a nagy gond. De azon ledöbbeni hogy a hívőnek a vallási előírások fontosabbak??? Az volna a normális...
vendelin
2020. november 09. 10:32
Az iszlám nemcsak a laicitással, de az LMBTQI toleranciával, a filoszemitizmussal, vagy éppen a feminizmussal is totálisan ellentétes. Állítólag ezek afféle "európai értékek", amelyek miatt a jelenlegi magyar kormánypártot komoly támadások szokták érni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!