Salvini esélye

2020. október 06. 07:36

Alig több mint egy éve alakult meg a balliberális olasz kormány, és azóta nagyjából hetente eltemeti a sajtó.

2020. október 06. 07:36
Őry Mariann
Őry Mariann
Magyar Hírlap

„Nem véletlenül, hiszen már a kormány létrejötte sem volt éppen demokratikus. Az egy évvel korábbi választásokon az Öt Csillag Mozgalom lett a legerősebb önálló párt, a legtöbb szavazatot viszont a jobbközép szövetség kapta, amelynek meghatározó pártja a Liga. Az ötcsillagosok rendszerellenesnek, euroszkeptikusnak indultak, alapjövedelemmel és hasonlókkal kampányoltak, de azóta lehetett gyanakodni némi irányváltásra, amikor lázadó képviselőik betűrték az ingüket, és a liberális frakciónál kezdtek kilincselni, sikertelenül.

Felbolydult az európai establishment 2018-ban, amikor koalíciót kötöttek a valóban euroszkeptikus, sőt, jobboldali és bevándorlásellenes Ligával. Matteo Salvini belügyminiszter hivatalba lépése első napjaiban már egy menekülttáborba ment helyzetjelentést kérni, majd sok európai politikustól szokatlan módon elkezdte beváltani az ígéreteit, összehozott egy szigorú migrációs és biztonsági csomagot, megállította a migránsokat szállító NGO-hajókat az olasz partoknál. Egy év alatt a Liga népszerűsége kétszeresére nőtt, az ötcsillagosoké felére csökkent.

Aztán jött a törés, Salvini szerint már nem lehetett tovább együttműködni az ötcsillagosokkal, a Liga kilépett a kormányból. A politikában csak Salviniéknek és a jobboldalnak lett volna érdeke egy új választás, Sergio Mattarella elnök nem is írta ki. Az olasz népnek is érdeke lett volna persze, de őket nem kérdezte meg az államfő. Így született meg, a demokráciát megcsúfolva, az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt kormánya. Választást nem tartottak, csak új többséget hoztak össze a parlamentben.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Robertoo
2020. október 06. 20:34
Ez a stílus nem ide való! Otthon anyázzál! "Mindenki hazudik": x
nempolitizálok
2020. október 06. 18:19
A sok néger és muszlim és az e miatt elmaradt turisták majd kijózanítja őket. Én nagyon csípem az olaszokat, földjüket szintúgy, de turistaként oda már nem megyek.
telekaszter
2020. október 06. 12:49
Salvini eltaktikázta magát, és ennek issza most a levét Olaszország. :(
Fideath
2020. október 06. 11:45
"A politikában csak Salviniéknek és a jobboldalnak lett volna érdeke egy új választás, Sergio Mattarella elnök nem is írta ki. Az olasz népnek is érdeke lett volna persze, de őket nem kérdezte meg az államfő. Így született meg, a demokráciát megcsúfolva, az Öt Csillag Mozgalom és a Demokrata Párt kormánya." ----------------------------- Hogy mi a geci van? Az olasz alkotmány szerint ha egy párt kilép a koalícióból akkor a másik pártnak minden joga megvan új koalíciós partnert keresni és ha többségük van azzal új koalíciót alakítani. Az 5 Csillag meg a Demokrata Párt együtt meg bőven többséget élvezett, plusz Salviniéket is lepipálták együtt népszerűségben. Akkor hol a jó kurva anyádban van itt a demokrácia megcsúfolva???? Itt csak az történt hogy Salvini telhetetlen volt, lapott húzott a 19-re, kilépett a koalícióból mondván egyedül is tud kormányt alakítani, de arra nem számított hogy az 5 Csillag és a Demokrata Párt meg tud egyezni egymással. Beesett a két szék közé.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!