A polgármester jegyzetei

2020. július 30. 08:42

A helyi ügyeknek helyben kell eldőlnie. Nem államigazgatási szerveknél, nem hatóságoknál.

2020. július 30. 08:42
Cser-Palkovics András
Facebook

„Még erős gazdasági háttérrel rendelkező városok is brutális – Székesfehérvár esetében 18,5 milliárd forintnyi – adósságot halmoztak fel, felelősségi területeik közül több katasztrofális helyzetben volt, fejlesztésekre pedig elvétve jutott pénz, sok esetben ráadásul nem is arra, amire a település szíve szerint fordította volna. 2010-ben, a második Orbán-kormány joggal indította el tehát az önkormányzati szektor teljes újraértékelését, azonban mint minden áttervezés, ez is visszaállította a magyar önkormányzatiság óráját, vagyis az intézményrendszer, a működések és általában az önkormányzatok szerepének meghatározásával kellett újrakezdeni. Természetes, hogy filozófiai, politológiai és jogi viták sokasága előz meg, kísér, követ egy ilyen átalakítást, azt azonban érdemes tudatosítani: az elméleti diskurzus pont nem érdekli a polgárok többségét.

Ők feladatokat, problémákat látnak a környezetükben, amiket meg kell oldani, lényegtelen, hogy az az önkormányzat, a járási hivatal vagy a kormány hatáskörébe tartozik jogilag. Az azonban már lényeges, hogy a polgárok elsöprő többsége számára a kormány elérhetetlen távolságban van, a járási vagy kormányhivatalok elsősorban az személyes okmányok intézésének helyei, az egyedüli elérhető, hatalmat megtestesítő »problémamegoldó« az önkormányzat, az önkormányzati képviselő és a polgármester. Magyarul bármennyit lehet vitatkozni önkormányzati szerepen, finanszírozáson, autonómián és feladatokon, a polgárok rég eldöntötték ezt a kérdést: amit a településükön érzékelnek problémaként, az szerintük az önkormányzat feladata. Szerencsés esetben az önkormányzat hatáskörében van a gond és a polgármester vagy a képviselő dönteni tud és meg tudja azt oldani.

Amennyiben nem, a polgármesternek akkor is kötelessége közvetíteni a polgárai akaratát más szervezetek felé, de az önkormányzat szerepe – legalább közvetítőként – ekkor is kijelölésre került a demokrácia alfája és omegája, a polgár által. Ráadásul a helyben ügyet intéző szereplők közül közvetlenül az emberektől származó legitimitása csak az önkormányzati vezetőknek van. A demokráciát és az államot tehát egy cselekvőképes önkormányzati rendszer csak erősíteni tudja. Az erős állam elképzelést álláspontom szerint nem gyengíti, hanem kifejezetten szolgálja az erős önkormányzatiság. A települési élet megszervezésének legjobb terepe ugyanis az önkormányzat. A helyi ügyeknek helyben kell eldőlnie. Nem államigazgatási szerveknél, nem hatóságoknál, hanem az önkormányzatiságon belül. Meggyőződésem, hogy ez demokratikus, ez hatékony, és ez felel meg a keresztény szubszidiaritás elvének.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2020. július 31. 02:25
Az önkormányzatok a semmihez sem értő pártemberek menhejei. A nagy lopás az önkormányztoknál megy. Megszüntetni minél hamarabb!!!
tintapaca
2020. július 30. 16:43
Cser-Palkovics András a lényegre tapintott. A Navracsics-féle közigazgatási reform olyan mértékben zilálta szét az államigazgatás addig megszokott rendszerét, hogy évekbe tellett, mire az új struktrúrában működni kezdett. Azzal, hogy a polgármester nem választható parlamenti képviselőnek, kiüresedett az országgyűlési képviselő feladatköre. Nincs legitimitása, mert - ellentétben egy polgármesterrel -, nem tudja közvetíteni választókörzetének a problémáit. Az országgyűlési képviselő jelölését a pártközpontba,n és személyesen Orbán Viktor dönti el, mi csak egyetérthetünk. Az erős és felkészült polgármesterek erősé és tapasztalt képviselők voltak, mint pl. Cser-Palkovics is. A parlamenti képviselőség adott egy olyan súlyt és kapcsolatot, hogy felesleges körök helyett, közvetlenül tudtak tárgyalni a minisztériumi vezetőkkel. Ma, előszobákban kuncsorognak, várják a visszahívást. Tapasztalatlan ifjonc, helyettes államtitkárok arrogáns modorban utasítják el őket. Most látni, hogy központ mintha észbe kapott volna, a sok vidéket érintő, elindított programjával. De az államigazgatásban végrehajtott centralizáció az úgynevezett dekoncentrált szervezetekben súlyos hatékonyság vesztést okozott. Az ÁNTSZ-től a Közlekedési Felügyeletig mindent besöpörtek a kormányhivatalokba, ahol a legelemibb szakmaiság sem képes érvényesülni, mivel a szakai szervezetekben is jogászok a főnökök. A megyéket kiüresítették - egy idejétmúlt, Magyari-Bibó-féle közigazgatási koncepció szerint. Megszűnt a települések közötti kohézió. AHol van egy erős járási székhely - pl. Székesfehérvár, Győr, -, erős polgármesterrel, ott a kistelepülések is boldogulnak. Nagy hiba volt a polgármestereket kizárni a parlamenti képviselőségből. HJa, hogy akkor másként működne a frakció? Igaz. De talán jobban manifesztálódnának a tényleges érdeke és szándékok, és az államigazgatás csúcsain ülők hatalmi pozíciója gyengébb lenne. Ezenkívül, megérett az idő egy államháztartási reformra is, amelynek során az államháztartás bevételeinek mozgásirányát is meg kellene változtatni, mert már nincs olyan mértékű adósságszolgálat, amely indokolná a pénzügyi diktatúrát! Nem ellentmondás? Parlamenti demokrácia és pénzügyi diktatúra? Hol van itt a kereszténydemokrácia államvezetési elve, a szubszidiaritás? Véleményemet ajánlom Cser-Palkovics András figyelmébe, ha kíváncsi, vagy munkatársai az írása által kiváltott véleményekre. A 2022-es választások közel vannak. A súlytalan és tehetetlen képviselők közül sokan bukni fognak.
Menhetten
2020. július 30. 15:22
Mondjuk az a polgármester, aki az újságból értesül róla, mi zajlik a városának határában évek óta, az vajon mennyire alkalmas? "Értetlenül állunk az előtt a tény előtt, hogy Székesfehérvárt, a mi környezetünket érintő ügyekben a Pest Megyei Kormányhivatal dönt." A kis szűz, aki most került bele a politikába és csodálkozik... Mert így működik a NER! Ilyen az, amikor visszanyal a fagyi... Fideszbuzeráns vagy te is, és még sem érted? Hát tényleg ennyire degenerált barmok vagytok?
atila68
2020. július 30. 11:10
Az index olvasók harmada távozott. Azt hiszem sejtem hova.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!