Vigyázat, még nincs vége a járványnak!

2020. május 25. 15:16

Ezek a próbálkozások még rettentően messze vannak attól, hogy nagy tömegben, megfizethető áron, biztonságos oltóanyag készüljön. Interjú.

2020. május 25. 15:16
Falus Ferenc
Hírklikk

A világsajtó szenzációként tálalta a hírt, hogy Oxfordi Egyetem tudósai kifejlesztették a koronavírus elleni vakcinát. Mit szól hozzá?

Legalább száz olyan kísérlet van, amelyről az Egészségügyi Világszervezet tud. Természetesen mindent komolyan kell venni. Nagyon előrehaladott kutatások vannak Kínában, Oxfordon, az Egyesült Államokban, és Izraelben. Végre Magyarországon is elkezdődtek a kísérletek, amelyek a hazai gyártást szeretnék megalapozni. Sajnos, ezek a próbálkozások még rettentően messze vannak attól, hogy nagy tömegben, megfizethető áron, biztonságos oltóanyag készüljön.

A hétvége szenzációja szerint, az Oxfordi Egyetem vezetői azt is bejelentették, hogy szeptemberben már szállítják a vakcinát, de a gyártásról is megállapodtak. Ezek szerint, ez csak esély?

Egyelőre nem látszik, hogy az oltóanyag, amelyet Oxfordban előállítottak, milyen mértékű immunitást ér el, s a védettség mennyi ideig tart. Ugyanis olyan oltóanyagért pénzt adni nem érdemes, amely legalább egy évig tartó védettséget nem képes fenntartani.

A másik, amit egy új oltóanyagról tudni kell, hogy veszélyessége csak kisebb lehet, mint a betegségnek. Vagyis tudni kell, hány százezer, vagy millió oltás után okozhat súlyosabb szövődményt. Egy kísérleti stádiumban lévő oltóanyagnál ez messze nem tudható, ehhez idő kell. Ahhoz, hogy a vakcinát tömegesen lehessen beadni, ahhoz elvileg kötelezni kell az egészségügyi dolgozók oltását, hiszen a legnagyobb veszélynek mégiscsak ők vannak kitéve. De ezt a kockázatot csak akkor lehet vállalni, ha az oltóanyag hatásos, veszélytelen, és megfelelő ideig tartó védettséget ad. Minderről megbízható adatok nem állnak még rendelkezésre.

Azt nyilatkozták, hogy 50 százalékban bizonyosan hatásos – tehát vagy igen, vagy nem – ez nyilván kevés..

Azért az 50 százalék jól hangzik, mert ez azt jelenti, hogy van remény, tehát érdemes a módszert továbbgondolni. Csak az a baj, hogy a kutatás felénél még kiderülhet, hogy az egész addigi munka téves irányba halad. Egyelőre tehát még korai lenne pezsgőt bontani.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 48 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. május 26. 08:33
Ami biztos az az, hogy izléstelen és alaptalan, pártpolitikára használni ezt a krízist. Azok akik szerint, jellemzön baloldali a svédek, sok áldozattal járó, válságkezelése, elfelejtenek az Uj Zélandi, szigorú és nagyon sikeres, baloldali válságkezelésre hivatkozni...
zsanett-kúnrum
2020. május 25. 18:50
Ha nincs benne tesztelés, és hibás lélegeztetőgép akkor csak terelés lehet a 444 tanácsadóról, és azok fizetéséről.
CirmoS
2020. május 25. 18:48
Falus volt a " baloldal " ... főpolgi jelöltje 2014-ben. Szerencsére alulmaradt, DE az is kiderült, hogy a ballibeknél mindig jön a még lejjebb, - lásd fletógeri! Én úgy vagyok vele, hogy fletógeri helyett inkább lenne a Falus, még ő is jobb lenne!
szemlelo
2020. május 25. 18:36
Még nem felejtettük el: Falus doktor pár hete bejelentette, hogy a járványnak nem lesz vége, csak ha elérjük a nyáj-immunitást, azaz a társadalom legalább 60%-a megkapja a vírust. Na ennyit a szavahihetégéről.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!