Senki sem neoliberális, mindenki neoliberális

2020. április 17. 10:05

A klasszikus, közgazdasági értelemben vett baloldali ideológiák jellemzően több, a jobboldaliak pedig kevesebb állami beavatkozás mellett szoktak kardoskodni.

2020. április 17. 10:05
Cocchioni Bálint
Mérce

„Szabados öregfiúk exkluzív társasága, egy cowboy és a Vaslady, a miniszterelnök télapónak öltözve, egy vezérigazgató a kormány élén, Orbán kalandja az IMF-fel, egy költöző egyetem, és a kihagyhatatlan Soros György: a neoliberalizmus rövid története Hayektől a NER-ig.

Austrian boys

A Svájc délnyugati határán tornyosuló Mont Pèlerin egy romantikus nyaralás ideális célpontja lehetne: a Genfi-tóra néző hegytől nem messze található a lavaux-i borvidék, és a közelben síelésre is van lehetőség. 1947-et írunk, amikor az itt található Hotel du Parc üdülőben összegyűlt 39 társadalomtudós, hogy megvitassák annak az ideológiának a jövőjét, amelyet később neoliberalizmusként fogunk emlegetni. Az Agatha Christie-regénybe illő körülmények közt összegyűltek soraiban ott volt szinte minden főáramot képviselő közgazdász: olyan gigászok, mint Ludwig von Mises, Milton Friedman, Karl Popper, Frank Knight vagy George Stigler.

Érdemes tartanunk egy rövid tudománytörténeti kitérőt, hogy megértsük, milyen céllal gyűlt össze ez az előkelő társaság. Ha hajlandóak vagyunk némi jóhiszeműséggel tekinteni a múlt gazdaságpolitikai vitáira, akkor nyugodtan mondhatjuk, hogy
a fő diskurzus egy kérdés körül forgott: milyen mértékben és hogyan avatkozzon bele az állam a szabadpiac működésébe? A kérdésekre adott válasz alapján nagyjából el tudjuk helyezni a közgazdászokat egy spektrumon, amely a totális kollektivizmustól a teljes libertariánus berendezkedésig terjed.

A klasszikus, közgazdasági értelemben vett baloldali ideológiák tehát jellemzően több, a jobboldaliak pedig kevesebb állami beavatkozás mellett szoktak kardoskodni. Fontos azonnal leszögezni, hogy ez a skála szörnyen leegyszerűsítő; egyrészt számtalan más tengely mentén is lehetne értelmezni a politikai identitást, másrészt gyakran nem egyértelmű, hogy ki hol helyezkedik el a spektrumon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2020. április 17. 15:32
Aha, tehát konkrétan elvont, mert stabilan bizonytalan..
egyvilág
2020. április 17. 13:10
Egy jó kis összefoglaló a politikai és gazdasági bal- és jobboldal mibenlétéről, nézeteiről: https://egyvilag.hu/temakep/073.shtml +Ha már a neoliberalizmusnál tartunk, itt nagyon szépen le vannak írva a piac előnyei, nem árt képben lenni velük ahhoz, hogy ítéletet tudjunk alkotni: https://egyvilag.hu/temakep/085.shtml Gyakorlati hátrányai: https://egyvilag.hu/temakep/087.shtml És elméleti korlátai: https://egyvilag.hu/temakep/086.shtml
matykox
2020. április 17. 12:58
"másrészt gyakran nem egyértelmű, hogy ki hol helyezkedik el a spektrumon" - írja ez a zavaros fejű ifjú akárki. Dehogynem egyértelmű, csak a magadfajta tapasztalatlan, a világ valóságait nem ismerő látja így, ahogy azt az igazi nagy manipulátorok láttatni akarják! Nem véletelen mondta SZéchenyi, hogy az egyetlen, amit nem lehet örökölni, az a TAPASZTALAT!
Zsolt75
2020. április 17. 12:34
Ki ez a csicsóné?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!