Patina

2020. március 03. 06:04

XII. Piusz pápa mindig ellentmondásos lesz, mert az a világ olyanná tette.

2020. március 03. 06:04
Sitkei Levente
Magyar Nemzet

„A vészkorszakban Piusz pápáról azt tartották, a zsidók legnagyobb barátja és megmentője volt, aki hamis papírokkal látott el ezreket a veszélyeztetett országokban, kimenekítette őket biztonságos helyekre, és a nácik is így vélekedtek róla. A Vatikánt végül nem vette be a német hadsereg, de a csapatok körbevették a szent várost. A pápa közben aggódva szemlélte a kommunizmus térhódítását, amelyet saját szemével is láthatott a háborút követő években, 1958-ban bekövetkezett haláláig.

A vörös hatalom cseppet sem kedvelte a mindenkori katolikus egyházfőt, így mindent megtett azért, hogy XII. Piusz pápa imázsa átalakuljon. Halálát követően jelent meg a Helytartó című színdarab, amely megalapozta a vészkorszak idején hallgató, a zsidók szenvedésére semmivel nem reagáló pápa képét, ezt követte a Hitler pápája című könyv. A szovjet propaganda pedig termékeny talajra hullott, a segítő pápa és a gondoskodó egyház képe helyett megragadt az új, mesterséges kép az emberekben, akik nem történészek és nem is foglalkoznak különösebben a témával. Az azóta készült filmek és könyvek ritkán szakítanak ezzel a narratívával, a háborús korszak papjai a filmekben általában maguk is bánják, hogy az egyház semmit sem tesz a barna veszedelem ellen.

A helyzet méltatlan és szomorú. A hegynyi anyagot átvizsgálva és értelmezve sem lehet kijelenteni, hogy XII. Piusz pápa valaha el tudja foglalni az őt megillető történelmi pozíciót, egyszerűen azért, mert a hidegháború egyik áldozatává vált, megkapva az örökös bélyeget az említett szóval. Ő mindig ellentmondásos lesz, mert az a világ olyanná tette. Az Apostoli Szentszék pedig ugyanúgy változik, mint az emberi társadalmak, mások a hangsúlyok, mások a szereplők, így nem feltétlenül biztos, hogy épp Eugenio Pacelli ügye lesz a legfontosabb.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. március 03. 23:46
Volt már olyan nap a Mandineren, hogy több magyar témájú cikk jelent meg rajta, mint zsidó témájú? Ha igen, az csak kivétel lehetett.
Pierre
2020. március 03. 12:40
mi a baja a propagandistanak? Most tettek kutathatova XII. Piusz tortenetet. Miert nem orul ennek? Miert nem varja meg az iteleteivel, mi derul ki a dokumentumokbol? Azert nem orul, amiert a magyar kommunista titkosszolgalati es besugo rendszer nyilvanossaganak sem orulne?
zsoltkom2
2020. március 03. 08:17
"XII. Piusz pápa mindig ellentmondásos lesz, mert az a világ olyanná tette." Vagyis nincsen zsinórmérték, csak szamárvezető. Ilyen könnyen lök arrébb az egy Isten közvetítője egy 2000 éves világot? Csoda, hogy az egyszerű templomba nem járó keresztény nem tud következetes lenni? XII. Piusz, (és vannak rangban kisebbek), akik jobban utálják a kommunizmust, mint Hitlert. Akinek úgy szól a hite, hogy aminek pusztulnia kell, pusztuljon Hitler által. Becses fegyvert fogott vele. Jézus meg bonbon a díszes dobozkában az övcsat mellett.
péterx
2020. március 03. 07:36
A cikk igazsága vitathatatlan: a hazugságokkal szembe kell szállni. Nem kell megijedni az egyházat lejárató törekvésektől, mert legkésőbb az idők végén maga az Úr Jézus tárja fel a valódi valóságot / Mt 25.31-46 /.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!