Miért forrong Latin-Amerika?

2020. február 27. 08:48

A neoliberalizmus agóniája és egy új fejlődési modell keresése

2020. február 27. 08:48
Lenti Attila
Mérce

„Az elmúlt hónapokban sorozatos tüntetések és utcai összecsapások rázták meg a latin-amerikai térséget, a karib-tengeri, régóta csak negatív hírekkel szolgáló Haititól a sokáig szabadpiaci mintaállamnak tartott Chiléig. A tiltakozások nemzetközi, dominószerű jellege miatt a jelenséget a helyi elemzők mérsékelt kreativitással az arab tavasz után latin-amerikai tavasznak nevezték el.

Az eltérő égövi sajátosságok miatt valójában a kérdéses nemzetek nem mindegyike ismeri a „tavaszt”, és ez csak egy a sok eltérés közül. Az események elemzésekor természetesen figyelembe kell vennünk az egyes országok politikai és társadalmi jellemzőit, közelmúltbeli fejlődési pályáját. Azonban a történések hullámszerű lefolyása nem véletlen, ahogy a térség történetében korábban is számos példa volt »összehangolt« regionális politikai átmenetekre.

A baloldali fordulat részeredményei és egy törékeny középosztály felemelkedése

Ilyen átmeneteknek tekinthetők olyan periódusok, mint pl. a 80-as évek latin-amerikai demokratizálódási hulláma, amely a gazdaságban egybeesett az import-helyettesítő iparosító gazdasági modell végével és a neoliberális dogma diadalával. Vagy a későbbi baloldali fordulat, amely a venezuelai Chávez (1999) és a brazil Lula elnök (2002) felemelkedésével kezdődött, jelezve e neoliberális politikák sikertelenségét. Az előbbi átmenet kudarca a kilencvenes évek végére döntően három fontos okkal magyarázható:

1. A nyolcvanas-kilencvenes évek neoliberális reformjainak társadalmilag káros következményei (minimálbér zuhanása, munkanélküliség növekedése, társadalmi egyenlőtlenségek növekedése 1980 és 2004 között) és az ezeket követő tiltakozások. 1999-ben a latin-amerikai népesség kb. 9%-a volt munkanélküli és 43%-a a szegénységi küszöb alatt élt. A neoliberális gazdaságpolitika olyan országokban alkalmazta a washingtoni konszenzus pontjait, és építette le a még létező szociális hálót, ahol igazából soha nem is létezett jóléti állam, és az intézményrendszer eleve hiányosan épült ki, a hatalmas jövedelmi különbségek pedig több száz éves múltra tekintenek vissza.

2. A demokrácia kiüresítése és formális-reprezentatív funkcióira való szűkítése, az állampolgár politikai szerepének korlátozása, a népesség széles csoportjainak kizárása a piac és a »fejlődés« áldásaiból.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. február 28. 11:01
Apropó neoliberalizmus, itt nagyon szépen le vannak írva a piac előnyei: https://egyvilag.hu/temakep/085.shtml Gyakorlati hátrányai: https://egyvilag.hu/temakep/087.shtml És elméleti korlátai: https://egyvilag.hu/temakep/086.shtml
lhotx
2020. február 27. 15:10
El kellene végre határozni ebben a kurvára kifizetődésen múló világunkban, hogy melyikük fizetődik ki jobban: -- sokmilliárdnyi kifosztott ember (aki ennek eredményeként már egyébre sem használható) -- néhány ezer darab multimilliárdos (aki úgyszintén állapotának következtében s szintúgy semmi másra nem alkalmas, mint dőzsölésre)
szemlelo
2020. február 27. 14:34
A cikk (az eredeti) szerintem kissé balos felfogásban tárgyalja a helyzetet. Ecseteli a jobbrafordulás sanyarú szociális következményeit, de arra nem is próbál választ adni, még csak a lehetőségeket sem veszi sorra, hogy akkor mi is lenne az optimális megoldás.
Vakfolt
2020. február 27. 14:21
Az a baj a balhibbantakkal, hogy előbb utóbb mindig kifogynak a mások pénzéből.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!