Az illiberális állam következő öt éve

2019. november 12. 07:40

Az orbánizmus az igazságtalanság szóval jellemezhető a legrövidebben.

2019. november 12. 07:40
Kis Miklós
Mérce

„Hogyan is lehetne létrehozni egy olyan világot, ahol nincs olyan ember, akit pusztán eszközként használnak, ahol minden embernek méltósága van? Milyen elvek szerint kell egy ilyen világot berendezni? Ezt talán úgy a legkönnyebb elgondolni, ha elképzeljük, hogy lehetőséget kapunk arra, hogy még mielőtt megszülettünk, megmondjuk, hogy milyen elvek szerint működő világ fogadjon bennünket. Nem tudnánk azonban, hogy milyen társadalmi helyzetbe, és milyen képességekkel születünk – csak annyit tudunk, hogy emberek leszünk.

Ezt a gondolatkísérletet végezte el Kant által inspiráltan John Rawls filozófus, tőle már nem kellene az ellenzéknek óvakodnia. Szerinte az alábbi elveket hagynánk jóvá, ha nem ismernénk előre saját földi helyünket és képességeinket (már ha egy csöpp eszünk van, és felismerjük, mi szolgál a hasznunkra): minden személynek egyenlő joga van a másokkal jól összeegyeztethető, legkiterjedtebb alapvető szabadságra; továbbá a gazdasági egyenlőtlenségeknek úgy kell alakulniuk, hogy azok mindenki számára előnyösek legyenek, ugyanakkor olyan pozíciókhoz kötődjenek, amelyek mindenki előtt nyitva állnak.

Az egyenlőtlenségnek tehát csak akkora mértéke fogadható el, amelyből még a társadalom legrosszabb anyagi helyzetű tagja is valamiképpen hasznot húz. Az igazságtalanság olyan egyenlőtlenség, ami nem mindenkinek előnyös – írja a szociáldemokrata, avagy liberális(?) John Rawls.

Az orbánizmus az igazságtalanság szóval jellemezhető a legrövidebben. Az ellenzék szótárában ezért az igazságosság szónak kell lennie a legkiemeltebb helyen, és ezzel szoros összefüggésben az egyenlőtlenségek elleni és a szabadságjogokért való küzdelemnek.
Az igazságosság elvét érdemes szem előtt tartani az ellenzéki pártoknak az egymáshoz való viszonyukat illetően is. Az önkormányzati választások megmutatták, hogy a konfliktusokat, patthelyzeteket kiválóan meg lehet oldani az előválasztás intézményével, amely igazságos megoldást kínál. Emellett úgy tűnik, hogy az ellenzéki választók számára is megkönnyítik az átszavazást az ellenzéki pártok között, hiszen az előválasztás nyertesei a hivatalos szavazáson is sikeresekké váltak.

Ha az ellenzék egységes marad, ha képes egy olyan víziót mutatni, amely hihető módon egy igazságos Magyarország képét vetíti a választók elé, akkor van még esély meggátolni az illiberális állam teljes, visszavonhatatlan kiépülését és megszilárdulását.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zsusztina
2019. november 13. 08:31
Orbán Viktor is igazságot akar: csak nem liberális igazságot, hanem keresztény igazságot. De bármilyen módon is képzeljük el az igazságot, elégedett ember soha nem lesz. Az ember már csak olyan, hogy mindig többre törekszik. Több igazságra, több pénzre, több elismerésre, több szeretetre, több élvezetre, több ... Ha nem tenné, már nem létezne.
Negue
2019. november 13. 00:42
"Az orbánizmus az igazságtalanság szóval jellemezhető a legrövidebben." Kis Miklós írása pedig marhaság szóval jellemezhető a legrövidebben.
Robertoo
2019. november 12. 20:18
Tömény demagógia. Most hirtelen nem egyenlőtlen a választási rendszer, ami eddig - szerintük - 'csak' a Fidesznek kedvezett. Hirtelen győzött az igazság, demokrácia van. Hajrá elvtársak! Tovább a lenini úton, de csak demokratikusan!
Saksafar
2019. november 12. 18:41
Esetleg a 21. sz-i liberalizmusról is tudnál valami frappánsat állítani? Talán hogy igyekszik megszüntetni az élhető világot és a helyét egy ehetetlen, élhetetlen műanyag szarral szeretné felváltani? Korrekt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!