Hogy vált a liberalizmus Kelet-Európában bukott angyallá?

2019. október 26. 09:57

E logika mentén próbálja Orbán és a lengyel PiS vezetője, Jarosław Kaczyński saját állampolgárainak idegengyűlöletét izzítani.

2019. október 26. 09:57
Ivan Krastev – Stephen Holmes
The Guardian

„Az illiberális demokrácia azt ígéri, hogy felnyitja az állampolgárok szemét. 1990-ben a liberális konszenzus középpontjában az egyéni és alkotmányos jogok álltak, ma az antiliberális konszenzus szerint a fenyegetett fehér, keresztény többség halálos veszélyben van. Eszerint az álnok brüsszeli és afrikai erőkkel szemben csak úgy védhető meg eme elnyomott többség, ha a liberálisok által képviselt felhígított individualizmust és univerzalizmust erős identitáspolitikával helyettesítik. E logika mentén próbálja Orbán és a lengyel PiS vezetője, Jarosław Kaczyński saját állampolgárainak idegengyűlöletét izzítani.

Közép- és Kelet-Európa harca a liberalizmussal szemben nem csak a nyugati modell másolásának visszautasítását jelenti, hanem annak átértelmezését is. Orbán és Kaczyński azt állítják, hogy ők az igazi európaiak, és ha a Nyugat meg akar maradni, akkor a keleti mintát kell követnie.”

 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mia szösz
2019. október 26. 12:56
@Box Hill "Hogy vált a liberalizmus Kelet-Európában bukott angyallá?" A vége: Azért van valami báj abban, hogy a Nagyon Felvilágosult Nyugaton az újságírók a példázataikat Európa keresztény kultúrájából veszik.
Box Hill
2019. október 26. 11:55
Hogy vált a liberalizmus Kelet-Európában bukott angyallá? Úgy, hogy a diktatúrát megtapasztalt népeket még a Liberal Fascism (Jonah Goldberg könyvének címe) sem tudja megtéveszteni.
Héja
2019. október 26. 11:49
"Brüsszeli és afrikai erők"? Szerző összekeveri az afrikot (lószőr tömés) a sezlonnyal. Jót nevettem.
tölgy
2019. október 26. 11:42
Az általatok ostorozott országokban a liberális mázzal leöntött diktatúra bukott meg, aminek ti vagytok az egyik jól fizetett ügynökei. Mo-on és Lo-ban a zemberek már messziről felismerik - volt elég részük benne - a bolsevizmus bűzhödt, erjedő, rothadó, undorító szagát és... és nem kérnek belőle, belőletek. Itt a rendet, a szabadságot, a biztonságot részesíti előnyben a többség, míg ti a káoszt, az erőszakot, a rendezetlenséget akarjátok erőnek-erejével ránk kényszeríteni jól védett, biztonságos erődök vaskos falai mögül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!