Félelem

2019. október 20. 10:22

A holnap analfabétái már nemcsak azok, akik nem tudnak írni és olvasni, hanem azok is, akik nem tudnak fényképezni.

2019. október 20. 10:22
Kő András
Magyar Hírlap

„Edgar Allan Poe amerikai költő százhetven évvel ezelőtt, 1849-ben egyike volt azoknak, akik dagerrotípiát készíttettek magukról. A felvétel öt hónappal a halála előtt készült. Amikor Poe szembesült az eredménnyel, azt mondta: »A legfontosabb és talán a legkivételesebb diadala ez a tudománynak.«

Miről árulkodik a fotója? Mindenekelőtt a korról, amelyben élt. A Világirodalmi lexikon megemlíti, hogy a költő nagy szemeivel, finom ívű orrával anyjára ütött, s ő ezt a hasonlóságot büszkén emlegette az öröklött művészi tehetségével együtt. A másik, ami szembetűnő, a magas homlok – »tagadhatatlan, hogy Poe nem akármilyen elme« (T. S. Eliot) –, amelyre a kornak meg-felelően »szélfújta« (coup de vent) haj simul. Rövid nyakkendőt hord, magas nyakú inget, felöltője alatt a mellénykén ezüstszínűek a gombok. Jellemzője még a kicsiny bajusz.

Érdekes, hogy míg Edgar Allan Poe vállalta, hogy megörökítsék az arcmását, addig például Balzacban (kétszázhúsz éve született) homályos félelem élt attól, hogy lefényképezzék. Ezt az író azzal magyarázta, hogy természetes állapotában minden test egy sor szellemképből épül fel, s ezek végtelenül vékony hártyákba burkolva számtalan rétegben helyezkednek el egymás fölött… Az ember teremteni, azaz a látszólagosból, a megfoghatatlanból anyagi természetűt, a semmiből valamit előállítani soha nem tudott – így hát minden egyes daguerre-i művelet megkaparint, leválaszt, felhasznál egyet azon test rétegei közül, amelyet megörökíteni akar.

Vajon Balzac félelme a dagerrotípiától valóságos vagy hamis? – teszi fel a kérdést Nadar, a fotográfia egyik klasszikusa. Valóságos – adja meg a választ, hiszen a fényképezés módszere mondhatni ugyanazt testesíti meg, ami az ő regényírói módszerében a legeredetibb. Balzac számára az egész miliő szelleme kibontható egyetlen részletből, legyen az bármilyen jelentéktelen vagy kiválasztása bármilyen önkényes. A félelem az újtól az ember legfontosabb riasztórendszere. Csak az ostobák nem félnek semmitől, és ezt gyakran vakmerőséggel leplezik. Régóta bebizonyosodott, amit Moholy-Nagy László megjövendölt: »A holnap analfabétái már nemcsak azok lesznek, akik nem tudnak írni és olvasni, hanem azok is, akik nem fognak tudni fényképezni.«

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
riofolta
2019. október 22. 11:21
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
Akitlosz
2019. október 20. 21:24
"A holnap analfabétái már nemcsak azok, akik nem tudnak írni és olvasni, hanem azok is, akik nem tudnak fényképezni. " Ennél nagyobb butaságot ritkán olvasni a Mandineren, pedig nagy a választék. 1. Nem szükséges az életben való boldoguláshoz fényképész szakma ismerete. 2. lényegében bárki tud fényképezni bármiféle tudás nélkül is, elegendő, ha megnyom egy gombot a telefonján. Azaz aki tudja nyomkodni a telefonját ő ma már fényképet is tud csinálni.
annamanna
2019. október 20. 14:43
Érdekes a Joker film azon pici részlete, ahol a főszereplő arról beszél, mennyire utálta az iskolát, és az anyja hiába biztatta azzal, hogy "örülj, hogy tanulhatsz, mikor felnősz, dolgoznod kell". Ezt a pici részletet a film többször is megismétli, tehát különösen kihangsúlyozza. Ez különösen fontos abból a szempontból, hogy végül is mi a történet vége. A rendező nyilvánvalóan általános társadalmi jelenségként tálalja a történetet, egyértelműen általánosít. És van is miért. Itt két dolog fontos - egyrészt hogyan lehet rávenni a "jokereket", hogy túltegyék magukat az utálatukon. Másrészt hogyan lehet olyan iskolát csinálni, amit a "jokerek" társadalma nem utál. Vörösmarty verséről így is lehetne gondolkozni: ment-e az iskola által a világ elébb. A "jokerek" szempontjából a válasz egyértelmű nem.
Pierre
2019. október 20. 11:09
a holnap analfabetait ti gyartjatok, orban legnagyobb megelegedesere, szavazobazisanak fenntartasara: "Drasztikusan nő azon 15 éves magyar gyerekek aránya, akik már egyszerű feladatok megoldására sem képesek: az elszomorító tünet hátterében tíz év elhibázott döntései állnak.. 2009-ben a magyar 15 évesek 17 százaléka nem volt képes egyszerű olvasási feladatok megoldására, 2018-ban viszont már 27 százalék; ugyanez az arány a természettudományoknál 14-ről 26 százalékra nőtt." https://24.hu/belfold/2019/10/17/oktatasi-es-kepzesi-figyelo-olvasas-matematika-szovegertes-alulteljesitok
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!