Miért aggódnak a székelyföldi román“civilek”?

2019. július 07. 10:11

Azt is rendre nehezményezik, hogy „a Fidesz meghosszabbított karjaként működő RMDSZ” szinte önállóan adminisztrálja a két székely megyét.

2019. július 07. 10:11
Szentgyörgyi László
Erdélyi Levelek

„éhány éve Hargita megye prefektusa, Adrian Jean Andrei amiatt kesergett – s követelt azonnali kormányintézkedést a helyzet orvoslása érdekében –, hogy vészesen »fogyik« a román a régióban. A kormány helytartója szerint míg 1992-ben 48 948 román élt a két megyében, 2021-re már csak 28 926-an lesznek, ami bő 40 százalékos csökkenést jelent. Hogy milyen számítások alapján jött ki neki ama két esztendővel későbbi időpontra saccolt szám, arról egy szót se ejtett. Hasonlóképpen aggodalmaskodott azóta többször is Kovászna és Hargita megyék ortodox püspöke is.

Azt is rendre nehezményezik, hogy »a Fidesz meghosszabbított karjaként működő RMDSZ«  szinte önállóan adminisztrálja a két székely megyét, miközben »a lenézésig nem veszi figyelembe« a román közösség érdekeit.

Könnyen elképzelhető, hogy a társaság tagjai mennyire örültek – a helyi székely lakosság etnikai érzékenységének esetleges tiszteletben tartása meg sem fordult a fejükben –, amikor hírét vették, hogy a magyargyűlölő hangnemre váltó fő kormánypárt törvénnyel kényszerítené a magyarokat Trianon megünneplésére.

S hogy nem maradjak adós a címben megfogalmazott kérdésre a válasszal: szerintem nem másokat, hanem önmagukat, pontosabban: etnikai hovatartozásukból fakadó kiváltságos helyzetüket féltik elsősorban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. július 07. 20:58
A magyarokat erővel nem lehet megtörni, a székelyeket még úgy se. Ezzel a cirkusszal csak azt az utat egyengetik, hogy vissza lesz véve minden. Ha nem haddal, akkor népesedéssel.
unionista
2019. július 07. 10:44
a románokat meg kellene győzni arról, hogy hiába tartják megszállva erdélyt és a részeket. azzal összességében nem lettek gazdagabbak. egy olyan országot nehéz fenntartani, amit kettészel egy óriás hegyvonulat. éppenséggel lakhatnának innenső lejtőkön is szórványban. ahogyan mindig is laktak is. de a románok döntő többségének a kárpátok túlsó oldalán kellene építkezni dicső államot. na most ezt persze csak úgy nem látják be. ki kellene őket vásárolni. ki vásárolja ki? az unió. unió erdéllyel. uniós pénzekből adjuk az erdélyi románoknak. cserébe a magyar állam vásárolja ki a románok lakta erdélyt. és lehet ott vásárolni ingatlant. magyar letelepedési kötvényt erdélyben. abból bevétele lesz a magyar költségvetésnek. amiből lehet vidékfejlesztésre költeni kis-magyarországon. és itt dőlne el, hogy orbán viktor egy közönséges tolvaj, vagy egy államférfi. az uniós pénzes zsákot újra leosztaná tóninak, lölőnek és a többieknek. vagy azt mondja, hogy eleget tettek zsebre. ténylegesen kezdjük el egyesíteni a nemzetet.
Agnieszka
2019. július 07. 10:18
A következő 100 évre nem ennek a mentalitásnak áll a zászló, szerintem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!