Klímavita – kinek van igaza?

2019. július 05. 15:02

Három közép-európai ország, Lengyelország, Csehország és Magyarország megtagadta hozzájárulását egy olyan klímaszöveg elfogadásához, amely kijelenti, hogy 2050-re az Európai Unió országainak el kell érniük a zéró nettó szén-dioxid-kibocsátást.

2019. július 05. 15:02
Lóránt Károly
Magyar Hírlap

„A nettó kibocsátás azt jelenti, hogy az egyes országok csak annyi szén-dioxidot bocsáthatnak ki, amennyit valamilyen módon – például erdők telepítésével vagy a földbe pumpálással – ki is tudnak vonni a légkörből. A hisztérikus hazai sajtókommentárok az ügyet úgy tárgyalják, mintha ez a három ország, de különösen hazánk, ezzel a döntésével megakadályozta volna a klímaváltozás megállításának nemes és szükséges célját, környezeti katasztrófák bekövetkeztét segítvén elő.

Az unió legfőbb vezetői, nem utolsósorban a legutóbbi választásokon megerősödött zöld csoportok nyomására is, elkötelezettek a zéró emisszió elérése mellett. Emmanuel Macron francia elnök például arra kérte az EU-t,
hogy állapítson meg egyértelmű célt a zéró nettó szén-dioxid-kibocsátás 2050-ig történő elérésére. Ám hogy mennyit érnek az unió vezetőinek ilyen jellegű célkitűzései, azt jól minősíti, hogy mit értek el a korábbi, hasonlóan hangzatos célkitűzésekkel. Az Európai Tanács (tehát az uniós miniszterelnökök összessége) például 2000-ben Lisszabonban olyan stratégiai célt fogadott el, hogy 2010-re az Európai Uniónak a világ legversenyképesebb, leg­gyorsabban növekvő, tudásalapú gazdaságává kell válnia, amely képes arra, hogy fenntartható gazdasági növekedés mellett több és jobb munkahelyeket és nagyobb szociális kohéziót biztosítson.

A célkitűzés eleve irreális volt, és mint ismeretes, 2010-re az unió épp a világ egyik válságövezetévé vált, de még 2004-ben is, amikor már nyilvánvaló volt, hogy a kitűzött célokat nem lehet elérni, az unió vezetése olyan jelentést tett közzé (Wim Kok-riport), amelyben a célok elérésének lehetőségét vizionálta. Ez most sincs másképp, a Der Spiegel épp nemrég közölt egy cikket, amelyben beismeri, hogy a klímapolitikai terén éltanuló németek sem fogják teljesíteni a 2020-ra vállalt céljaikat, nem utolsósorban azért, mert a német energiapolitikában tökéletes a káosz: az atomerőműveket leállítják, és szénerőműveket építenek helyettük.

Hogy a közmondásosan józan németek hogyan jutottak el idáig, az külön értekezés tárgya lehetne, de most fókuszáljunk magára a klímaváltozásra. Abban mindenki egyetért, hogy a klíma mindig is változott, a Föld történetében az átlaghőmérséklet 12 és 22 °C között mozgott, és az utóbbi évtizedek átlagos 14 °C-os hőmérséklete azt jelenti, hogy épp egy jégkorszakból tartunk kifelé. A legutolsó, Würmnek nevezett jégkorszak mintegy 10-12 ezer éve ért véget, azóta tart egy felmelegedési periódus, amely hol gyorsabban, hol lassabban halad előre. Földtörténeti szempontból azonban jelenleg még jégkorban élünk, mert a jégsapkák jelenléte számít rendellenesen hideg éghajlatnak, hiszen a földtörténeti átlagos 17 °C-os hőmérséklet mellett a Föld jégmentes.

Az elmúlt ezer évben is jelentősen változott a Föld éghajlata, Vörös Erik 982-ben Grönlandot még zöldnek látta, ezért nevezte el zöld földnek. Ebben az időben a Jeges-tenger jégmentes volt, Grönlandon és Izlandon élénk mezőgazdasági tevékenység folyt, ennek ellenére a tengerek szintje nem különbözött lényegesen a maitól.
Később hidegebb időszak, „kis jégkorszak” következett, ami a 19. század közepéig tartott. Leghidegebb periódusában Nyugat–Európában az átlaghőmérséklet 1-2 °C-kal maradt el a 20. század végét jellemző adattól. Az 1960–70-es években még egy újabb jégkorszaktól féltünk, a hetvenes évek végétől azonban gyors felmelegedési periódus következett be, amelynek során mindmáig egy évtizedenkénti 0,17 °C-os melegedést tapasztalhattunk.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2019. július 07. 16:04
"Az elmúlt ezer évben is jelentősen változott a Föld éghajlata, Vörös Erik 982-ben Grönlandot még zöldnek látta, ezért nevezte el zöld földnek." Vagy csak rendesen benyakalt és mókás kedvében volt. Mondjuk a Piri Reis által másolt térképen (A térkép középpontja Egyiptom, az egyiptomiak meg nem voltak sarkkutatók.) már ~1500.-ban ábrázolta az Antarktiszt, amit csak szeizmikus mérésekkel mutattak ki hetven éve, ugyanis jég alatt van. Ez két dolgot jelenthet, vagy csak 6000 évvel ezelőtt volt az özönvíz, vagy valakik már sokezer évvel ezelőtt tudtak gömbháromszögön alapuló térképet csinálni. Na és azt hogy?
OberEnnsinnen
2019. július 07. 11:11
Addig, míg a multi termékei nem tartalmaznak MINDEN - AZ ÖSSZES - KÖLTSÉGET, természetesen a Föld erodálásának mértékét - és ezzel költségét - is meg lehet határozni minden gyártmánynál, nos: ADDIG MINDEN KLÍMAHAZUGSÁG A MULTIK KITALÁCIÓJA, ŐK PÉNZELIK A ZÖLDEKET ÉS MINDEN EHHEZ HASONLÓ HAZÁTLAN-NAPLOPÓ ALJADÉK TÁRSASÁGOT.
bunko_jobbos
2019. július 06. 22:36
" a közmondásosan józan németek" Ezért ezt a mondatot át kéne még gondolni. Nem tudom, mikor a 2 világháborút kirobbantották, akkor mennyire voltak közmondásosan józanok, de szerintem nem nagyon. Átfogalmaznám: "közmondásosan fanatikus németek". Így már valósághűbb.
Hurka
2019. július 06. 06:41
Kár vitatozni, iskolás gyerekeket propaganda célokra felhasználni. Ne vásárold a nagyüzemi élelmiszert, termelj magadnak vegyszermentesen, szántás nélkül, dolgoz helyben, űltes fát, legeltetett állat tejét, húsát edd, ne vásárolj importált élelmiszert , kerékpár, napelem, stb. A politika semmit nem fog megoldani helyettünk, kár a sok szóért, konferenciáért, tenni kell a jót, ha már tudjuk, nem beszélni, megvitatni, leírni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!