Nemmel szavazni

2019. június 05. 09:34

A Fidesz az összetartozás olyan értelmezését kívánja kőbe vésni, amelynek hangsúlyos része a közjogi „újraegyesítés”.

2019. június 05. 09:34
Bauer Tamás
Facebook

„Miközben a magyar kisebbségek magyar nyelvű oktatásához és kultúrájához az egykori szocialista–szabaddemokrata kormányok ugyanúgy nyújtottak támogatást, mint korábban az Antall- és Boross-kormány, majd az Orbán-kormányok, azok a kormányok azt nem tekintették feladatuknak, hogy a magyar költségvetés gazdasági és szociális jellegű támogatásokat folyósítson a határon túlra. A határozati javaslat múlt heti vitájában a kormányoldal felszólalói büszkén beszéltek a szomszéd országok magyarok lakta területein tevékenykedő magyar nemzetiségű gazdáknak, vállalkozóknak, építkezőknek a magyar állam költségvetéséből folyósított tízmilliárdokról. Ezeken keresztül az Orbán-rendszer nemcsak közjogilag, de pénzügyileg is a magyar államhoz igyekszik kötni a határon túli magyarokat. Szerintem – és gondolom, ezt a DK-ban mások is így gondolják – ez a magyar államnak nem feladata. A magyar iskolák, magyar színházak, magyar nyelvű média olyan, a nemzeti kisebbség életével összefüggő sajátos tevékenységek, amelyek tekintetében a magyar államnak a köztársasági alkotmány alapján is feladata a pénzbeli támogatás. Ugyanakkor, minthogy a kisebbségben élő magyarok nem Magyarországon, hanem a szülőföldüket magába foglaló államban fizetnek adót és járulékokat, vállalkozásaik, gazdaságaik, lakáshoz jutásuk támogatására az ottani költségvetésben kell forrást találni, és nem a magyar állam költségvetésében. Ez nem a kisebbségi magyarok »elleni« álláspont, hanem csak annak tudomásul vétele, hogy ők a határ túloldalán élnek, dolgoznak, keresnek és adóznak.

Ha pedig mind a közjogi értelemben vett »nemzetegyesítésről«, mind a gazdasági és szociális támogatások létjogosultságáról mást gondolunk, akkor a »nemzeti összetartozás« is mást jelent számunkra, mint a Fidesz számára. Ők pedig mind a »nemzeti összetartozás emlékhelyével«, mind a »nemzeti összetartozás évével« az összetartozás olyan értelmezését kívánják kőbe vésni illetve ünnepelni, amelynek hangsúlyos része mind a közjogi »újraegyesítés«, mind a kisebbségi magyarságnak a magyar gazdasági és szociális entitásba való befoglalása. Ha valaki végighallgatta akárcsak ezt a parlamenti vitát, annak számára ez nem lehet kétséges.

Ennek alátámasztására idézem Boldog István fideszes képviselő néhány mondatát, amely jól jellemzi, hogy m ilyen megfontolásból állítanak emlékhelyet és hirdetnek emlékévet: »Abban bízom, hogy mindaz, amit ma teszünk, szolgálja azt, ami a magyarok célja kell hogy legyen: ezer esztendő múlva is a Kárpát-medencében, pont úgy, ahogy ma, azt tudja mondani minden magyar, hogy mi vagyunk itt a legnagyobb nemzet, ezer esztendő múlva a Kárpát-medence magyar szótól legyen hangos, és lehetőleg mi irányítsuk ezt a medencét. Azt gondolom, hogy mindnyájunknak, akik magyarnak valljuk magunkat, ez kell legyen a feladatunk. Úgy gondolom, hogy ez a törvény, amely az emlékévre vonatkozik, ezt a célt is szolgálja.«

Lehet róla szavazni.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kitiltott
2019. június 06. 15:18
Mi itt a Mandin 90:1 arányban szavaztunk.. Azaz le vafy Te szarva Te Soros FK pribék ..azt kívánom holnaptól ne tudjál magyarul megszólalni Te SZDSZ es köcsög Demszky küblije
kaltran
2019. június 06. 15:14
Kösz, akkor szavazok. Neked kuss a neved.
Feltuki és Gogylász
2019. június 06. 09:06
Terelünk? Terelünk? Talán a SZDSZ tartozását kéne kifizetni.
Vakfolt
2019. június 06. 08:36
"a »nemzeti összetartozás« is mást jelent számunkra, mint a Fidesz számára." Ezt már régóta tudjuk, az meg csak eufemizmus, hogy a "mást" szót használta a "semmit sem" helyett. A határon túliakért sosem álltatok ki, inkább szabad utat adtatok, hogy tehetnek velük bármit. A dec. 5 már csak az utolsó simítás volt, úgyhogy nektek ebben a témában nemcsak releváns véleményetek nincsen, de közötök sincs hozzá. Egyes, leülhetsz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!