A kommün emlékét is kitörölnék Orbánék

2019. április 01. 15:11

A történelem egyoldalú újraértelmezését gőzerővel végző Schmidt Máriás emlékezetpolitikusok szándékai érvényesülnek.

2019. április 01. 15:11
Kabai Domokos Lajos
Bekiáltás

„A száz éve történtekre való torzító reakció korántsem merül ki az új nemzedékek agymosásában. A mai állampárt, a Fidesz befolyása alatt lévő médiumok százai a tankönyvihez hasonló mondatokat mantráznak. A Múlt-kor történelmi magazinnak a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megjelent 2019-es tavaszi száma például az önmagában is beszédes »A vörösterror 133 napja« főcím alatt foglalja össze a korabeli eseményeket, amelyeket a »Rosszfiúk világforradalma«, a »Vesszenek a magyarok«, »A gátlások nélküli Szamuely Tibor«, a »Korvin Ottó, a vörös inkvizítor«, »A proletárterrorista Csernyi József« címekkel jelzett cikkekben bont ki. Ha pedig az egyes írásokhoz lapoz az ember, ilyen és ezekhez hasonló kiemelések ütik meg a szemét: »jól fizetett vállalkozó ügynökök«, »teli pénzeszsák«, »puccs«, »dicstelen 133«, »Gátlások nélkül«, »Ha folynia kell, folyjon!«, »Statárium«, »egy akasztottal fotózkodtak a vörösök«, »a terror arkangyala«, »Bankárból lett cselszövő kommunista«, »a diktatúra legvéresebb hiénája«, »pszichológiai terror«, »az akasztott főhóhér«.

Az ezekben a körökben kedvelt »patkányforradalom« szószerkezet ezúttal hiányzik a palettáról, de így is nyilvánvaló, hogy a szerkesztőket a »Hadd borzongjon az olvasó!« gondolata vezérelte. Ugyanakkor az elrettentő kifejezések nagy száma miatt felvetődik a gyanú, hogy itt és most sem csupán a bevételre hajtó bulvárosítás szempontjai érvényesültek. Ha a kormányhoz közeli médiumok és megmondó emberek Tanácsköztársasággal kapcsolatos, csúsztatásokra, hangulatkeltésre, sőt uszításra épülő megnyilatkozásainak tömegét nézzük, okkal vélelmezhetjük, hogy a történelem egyoldalú újraértelmezését gőzerővel végző Schmidt Máriás emlékezetpolitikusok szándékait érvényesíti ez a kiadvány is. Persze, nem feltétlenül közvetlen utasításoknak eleget téve, hanem valahogy úgy, amint az Nádas Péter: Párhuzamos történetek című regényében is olvasható egy olyan titkos társasággal kapcsolatban, amit úgymond »a magyarság sorsa iránti erkölcsi kötelezettség« tart egyben a Kormányzó Úr Őfőméltóságának hallgatólagos, csupán a fián keresztül kifejezett támogatásával: »valójában mindenki tudja, hogy az elkövetkező időben mi lesz a tennivalója. Nem kell róla sokat beszélni, nem parancsol senki senkinek, hosszadalmas szavaztatási processzusok sincsenek. A magyarság természetének jobban is megfelel egy ilyen csöndes egyetértés, mint a zajos parlamenti demokrácia«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
makutsi
2019. november 24. 16:01
Ki a hóhér ez a K. Domokos Lajos, aki a kommünt, és a 89 előtti történelemtanítást sírja vissza? Honnan kapja a fizetést a hosszú cikkeiért? És miért? Szükségük van a Mandiner olvasóinak ilyen jellegű írásokra? Nincs ilyenekből elég a baloldali weboldalakon? A Mandinert én nem ilyennek ismertem. Mi történt?
néhai Ch.Pilot
2019. április 02. 17:49
"A kommün emlékét is kitörölnék Orbánék" Teljes joggal! Áldja meg érte őket az Isten százszor, ezerszer!
sztd
2019. április 02. 11:12
Aki tanult a történelemben Dózsa Györgyről (és nem történész), az már a marxista befolyás hatása alatt tanult történelmet. Ennek az az oka, hogy nem paraszti megmozdulásról volt szó (akkor sem, ha vettek benne részt jobbágyok), és abban az évben nem volt országos jelentőségű ügy. A Budai-Nagy Antalra ez hatványozottan igaz. Nem lehet úgy megírni a történelmkönyveket, hogy minden a jelentőségének megfelelő helyet kapjon, és ezek az események beleférjenek a középiskolai (pláne az általános iskolai) oktatásba. Sok egyéb ilyen eset is van, valószínűleg a Párizsi kommün egyetlen erénye, hogy cáfolja a kommünt személyesen éltető Marx-szal kapcsolatban Junker állítását, hogy nem felelős a nevében elkövetett gaztettekért. Felelős, még bíztatta is a tetteseket a konkrét esetben. Ettől függetlenül simán el tudom képzelni, hogy kapva az alkalmon, most Fideszes irányba igyekeznek torzítani a képen. Az igazság amúgy sem szokott érdekes lenni.
Lolka-Bolka
2019. április 02. 09:51
NEM ....TE PARASZT ... csak elmondjak azt ami volt, mert a te communist fajtad minding meghamisitott es hazugsagokkal tomte a fejeket ..... szoval neked kuss.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!