A székely „aradiak” emléke

2019. március 10. 15:04

Vonultunk, gyülekeztünk, dacoltunk minden tiltás ellenére.

2019. március 10. 15:04
Pilhál György
Magyar Nemzet

„Aki ismeri ennek a megtiport, kicsiny népnek a történelmét, az tudja, mennyire dacos és földhözragadt... Földhözragadt a szó nemes értelmében: ragaszkodik ősi földjéhez, a sok évszázados hazához. És dacos. Mindig az volt. Dacolt tatárral, törökkel, osztrákkal, orosszal, mikor ki tört a földjére, az anyaországra. Dacolt akkor is, ha egy szál magára maradt. Most sem kétséges: megvédi magát a rá kimért, sorvasztó megsemmisüléstől. Önvédelmi harcot fog vívni, ha arra kényszerül.

A marosvásárhelyi Postarét a székely helytállás szimbóluma. Ezen a helyen végezték ki 165 éve, 1854. március 10-én a Habsburg-ellenes felkelés vezéralakjait, Gálffy Mihályt, Török Jánost, Horváth Károlyt, Benedek Dánielt és Bertalan Lászlót. Ők az ottani »aradiak«. Emléküket másfél százada obeliszk őrzi, alapkövén nyíltól sebzett oroszlánnal, lábai közt a nemzeti lobogóval és a magyar címerrel. Az oszlopon Jókai Mór sorai: »Élni szabadságban, vagy ezért meghalni merészen: ezt hitték, vallták, s haltak érte híven…« Mi itt, a csonka országban is ehhez az eszméhez nyúltunk, ha a szabadságunkért indultunk Rákóczival, Kossuthtal, pesti srácokkal… Ideát is volt tiltás, kordon, karhatalom meg ami lenni szokott ilyenkor, ám vonultunk, gyülekeztünk, dacoltunk. Ahogy most, vasárnap az obeliszknél a mártírjaikra emlékező székelyek is teszik.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takita
2019. március 11. 21:41
Minden elismerésem Pilhál Györgyé, de ezúttal helyre kell igazítanom. 1854. március 10-én a Makk József féle összeesküvésnek nevezett, de ,helyesebben, felkelésre történő szervezkedés,három székelyföldi területi vezetőjét végezték ki Marosvásárhelyen. Név szerint: Gálffy Mihályt, Török Jánost, Horváth Károlyt. Volt a történelmi eseménynek egy másik szála is ; egy kislétszámú fegyveres felkelő, azaz Várady József szabadcsapatának tevékenysége, A szabadcsapat szervezője Várady József, valamit helyettese Bartalis Ferenc halálos ítéletét 1854. április 29-én, Sepsiszentgyörgyön hajtották végre. A cikkben említett Bertalan Lászlót és Benedek Dánielt a Várady József-fele szabadcsapatban folytatott tevékenységükért ítélték halálra, és az ítéletet 1854. május 27-én hajtották végre Marosvásárhelyen. (Áprilisban megszöktek a börtönből és csak május 19-én sikerült a hatóságoknak elfogni őket.)
Madéfalva Reloaded
2019. március 10. 22:42
Semmire nem mentetek vele, a vonulásaitokkal meg dacolásotokkal. "Földhözragadt a szó nemes értelmében" én is sajnállak ám, szerző ámbér.
Pelso j.
2019. március 10. 20:33
vonultunk? Ugye ebben a percben is tüntetsz Marosvásárhelyen több ezer itthonról kiutazott fidesz hívővel együtt? Ja nem, fotelből bérírogatsz.
3M..
2019. március 10. 18:52
Orbán ezalatt Lengyelországban parolázott inkább a megszállókkal. Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!