A kommunista utcanevek eltörlése

2019. március 06. 16:32

A közel harminc éve véget ért diktatúra apró jelképei majd ezerszámra vannak jelen köztereinken.

2019. március 06. 16:32
Hetzmann Róbert
Magyar Nemzet

„A Magyar Patrióták Közössége február 25-i akciójának hatására újra közbeszéd tárgyává vált a konzervatív oldalon a kommunista utcanevek kérdése. Alig hihető, de a közel harminc éve véget ért diktatúra apró jelképei még majd ezerszámra vannak jelen köztereinken. Az egyesület vizsgálódása első körben 718 olyan utcát, teret talált országszerte, amelyek a XX. századi baloldali önkényuralomhoz köthetők. Vannak a névadók között nemzetközi eszményképpé avanzsált szovjet funkcionáriusok, hírhedt magyarországi vörösök, valamint a települések szintjén példaképpé maszkírozott pártszolgái. Utób­biak a kommunizmus helyi nímandjai, sokszor a rendszerrel összetűzésbe került köztörvényesek, piti bűnözők, akikből »ellenállókat« faragtak a munkásmozgalmi lexikonok egy kaptafára született életrajzi szócikkei. Nyilvánvaló, hogy nem sikerülhetett valamennyit felderíteni, így további több száz kommunista utcanév lapulhat szerte falvaink­ban, városainkban.

Harminc évvel a rendszerváltozás után még a főváros sem mentes a kommunista időszak közterület-elnevezéseitől. Óbudán például 2019-ben utcája lehet Madzsar Józsefnek, a Tanácsköztársaság népbiztoshelyettesének, aki 1938-ban a Szovjetuniót választotta új hazájául. Ez a kerület ugyancsak máig nem vált meg Lukács György marxista filozófustól, akiről még az Akadémia szerint sem lehet közterületet elnevezni az 1919-es proletárdiktatúrában és a későbbiekben játszott gyalázatos szerepe miatt.

A budai oldalon maradva, a II. kerület a mai napig nem állította helyre a régi Zsigmond utcát, amit Frankel Leó, a párizsi kommün és az első internacionálé magyarországi szereplője bitorol. Újbudán Kun Béla titkárának, Benedikt Ottónak van utcája, akinek valódi történelmi szerepét villamosmérnöki foglalkozásával próbálják elhomályosítani. A tények azonban makacs dolgok: Benedikt Ottó akkora kommunista volt, hogy előbb osztrák, majd 1938-ban szovjet állampolgárrá vált. Jól tükrözi igazi »érde­meit«, hogy az állampárt a fekete öves kommunisták kriptájába, a Munkásmozgalmi Panteonba temette.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 56 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
senkise alfonz
2019. március 07. 14:13
Kommunista utcanevek nincsenek, legfeljebb kommunistákról elnevezettek. S a mai utcák nagy részének nem is az első neve van ma a táblákon, hanem a sokadik. Vagyis átnevezések torlódtak egymásra. S ha egyik rezsim követi a másikat az át- vagy visszanevezésekben, akkor ebben a tekintetben nincs különbség közöttük. Jó lenne ebben az átnevezési hullámban az utcák eredeti nevét megkeresni, s azt visszaadni nekik. De ezt is csak akkor, ha azt az abban az utcában lakók nagy többséggel megszavazzák. S ekkor nem ártana, ha az utcabeliek a saját maguk vállalnák az átnevezés teljes anyagi terhét. Ez azt is segítené, hogy a jövőben igazán maguknak érezzék az utcanevet, s ne hagyják ukkmukkfukk változtatgatni.
jla158
2019. március 06. 20:18
Az emberek többségét ez nem érdekli, csak néhány fanatikust és olyat aki a táblagyártásban érdekelt. Ok, megváltoztathatják, de fizessék ki a költségeit is ők, ha át akarják nevezni az utcákat.
Pelso j.
2019. március 06. 19:14
Milliók várták már e rendkívül fontos témában írásodat, Robi. Esetleg akár holnap az új világrendről vizionálhatnál a pártlapban. Na, menj te a ...........
3M..
2019. március 06. 19:12
Maradjanak is ott örökre, hisz a történelmünk kitörölhetetlen részei ők is. "Önmagát a nép úgy semmisíti meg, ha múltját már nem látja, jelenében csavarog, a jövőjében pedig nem hisz." (Szálasi Ferenc) Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!