Makacs dolgok

2018. december 29. 09:45

Jó állapotban van a gazdaság? Ez a kérdés díszelgett az ATV-n.

2018. december 29. 09:45
Nagy Ottó
Magyar Hírlap

„Jó állapotban van a gazdaság? Ez a kérdés díszelgett az ATV-n, miközben jó negyedórán keresztül Surányi György kétszeresen is volt jegybankelnököt kérdezték a témában.

Beszédes csendek tarkították az interjút. Nem nyúltak hosszúra, de élő egyenesben néhány másodperc is sokatmondó. Ilyen csend volt rögtön az első kérdés után, amit Surányi azzal tört meg, hogy kétségtelen tény, az elmúlt két évben a gazdaság növekedése tekintélyes. Még azt is megkockáztatta, hogy az idei GDP-arányos növekedés közelebb lesz az öt százalékhoz, mint a négy és félhez, ami tőle, kétszeresen is volt jegybankelnöktől, legalábbis bátor kijelentés.

Aztán persze úgy folytatta, hogy ez a teljesítmény a régióban is csak átlagos, sőt ha az elmúlt tíz évet nézzük, akkor a növekedés átlagosan évi két százalék körül mozog. Arról nem beszélt, hogy az unió gyarapodása is ekkora, és arról sem, hogy a harmadik negyedévi magyar bővülés az unióban dobogót ér, és a közösségi átlag több mint duplája.

Azt is megkérdezték tőle, ilyen GDP-növekedésre mikor volt példa, mire azt mondta, három hasonló évre emlékszik, 1997-re, 1998-ra, 1999-re és 2000-re. Hogy ez persze négy év, azon ne akadjunk fenn, a közgazdászok gyakran másként ítélik meg ugyanazokat a folyamatokat, még akkor is, ha a számok gyakran a tényeknél is makacsabb dolgok. De vissza az interjúhoz, amelyben Surányi nem emlegette, hogy ebből a négy évből kettő teljesen tisztán nem a szocialista–szabad demokrata, hanem az első Orbán-kormány idejére esett. Amelynek minden valószínűség szerint a ’98-as eredményekben is volt némi szerepe. Az MNB egykori vezetője a GDP-arányos államadósságról is megemlékezett, kiemelve, hogy 1995 és 2001 között az kilencvenről ötvenegy százalékra esett, de kormányokról és teljesítményről megint keveset szólt. Összességében Surányi arról beszélt, hogy nagyon sok dolog jó, nagyon sok dolog remekül halad – még sincs rendben tulajdonképpen semmi.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. január 02. 01:26
Mindig van mihez képest.
koronaszepe
2018. december 30. 10:12
Nem azt mondták, Feri! Surányi nagyon világosan, korrekten fogalmaz.
jetta84
2018. december 29. 14:06
Hogy hoz ki olyan eredményt a kutatás, hogy nem közeledik a mutató az eu-hoz képest, ha pl tavaly is másfélszer úgy nőtt a gdp??
tango47
2018. december 29. 11:22
dr. Patai Mihályt biztos nem hívják néhány évig a ballib médiába, mert véleményével (Trianon óta nem száguldott így a magyar gazdaság) kiverte náluk a biztosítékot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!