A keresztyénség mint a legteljesebb történelmi narratíva

2018. november 04. 10:23

Elmondhatatlan tragédia, hogy a felvilágosodás nyomán a keresztyénségbe mint a legteljesebb történelmi elbeszélésbe vetett hit megroppant.

2018. november 04. 10:23
Köntös László
reposzt

„A keresztyénséget úgy is fel lehet fogni, mint a világnak ezen a részén gyökeret vert legteljesebb történelmi narratívát, amely megfogalmazta az emberi jelenség értelmét a végtelen ismeretlenben. Nem csak arra akar választ adni, hogy mit tett az ember az eddigi történelemben, s mi várható, hanem főleg arra, hogy mi maga az emberi történelem. Ami magyarázatra szorul, az nem pusztán a történelem menete az idő folyásában, a történelmen belül. hanem maga az emberi történelem egésze mint olyan. A kérdés igenis legitim és racionális. Legföljebb azok számára nem, akik tudatlanságukban a mindentudás bűvöletébe estek, s azt feltételezik, hogy az emberi jelenség a maga történetével önmagában és önmagából magyarázható. Nos, eleddig még nem tudunk semmilyen végérvényes válaszról, merthogy nincs is. A felvilágosodás hite messze nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, s nem talált semmilyen olyan végső, »objektív« értelmezési keretet, amelyből kiindulva végső válaszokat lehetne adni az emberi lét alapvető kérdéseire.

S nincs mese, a mindenkori embernek – abbéli igényében, hogy értse önmagát, s megfogalmazza létének jelentését, elbeszélje önmagát –, nem maradt más, csak a hit. Elmondhatatlan tragédia, hogy a felvilágosodás nyomán a keresztyénségbe mint a legteljesebb történelmi elbeszélésbe vetett hit megroppant. Ezzel megroppant a hit a hitben, mint egyetlen olyan eszközben, amelynek segítségével az emberi sors egésze még elbeszélhető.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
syphax
2018. november 05. 18:20
' "...a legteljesebb történelmi elbeszélésbe vetett hit megroppant." NEM IGAZ, hogy "megroppant" volna.Legföljebb annyi igaz, hogy a keresztyénség sok megveszekedett ellenfele SZERETTE VOLNA, ha "megroppan". Istennek hála: EZ(!) nem jött össze.
Hegyi Gyula
2018. november 04. 21:54
Kedves Köntös úr, nem azért, de az igazi konzervatívok szerint mindez a protestantizmussal kezdődött...
Pelso j.
2018. november 04. 19:35
A felvilágosodás nyomán nem a keresztyénségbe vetett hit roppant meg, hanem a belétek vetett, szerencsére.
OberEnnsinnen
2018. november 04. 19:16
"Tehát akárhonnan is számítjuk, hogy ez a generáció volt az első emberi generáció, az nem két emberből állt." Gondolod, hogy ez a kérdés értelmes? Semmi jelentősége. Ugyanis az evolúció ugyanúgy hiteles Isten irányításával, mint a Biblia példabeszéde, amelyet lehet szimbolikus értelmezésben olvasni: férfi-nő. Ami fontos, pl. ez: "Amikor Jézus kiszállt és látta a nagy tömeget, megesett rajtuk a szíve. Olyanok voltak, mint a pásztor nélküli juhok. Ezért tanítani kezdte őket sok mindenre." Minél "önállóbb" az ember, annál elhagyatottabb. Ami azt jelenti: Isten, Jézus nélküli világa: az önazonosság nélküli élettel egyenlő. Vergődik egész életében, hibát hibára halmoz, el sem jut addig, hogy ő bűnös lenne... És mivel a (hamis) önállósága mértéktelen, nincs szüksége Jézus gyógyítására. A kör bezárul, a perspektíva nélküli ember egyre érthetetlenebb a világgal szemben, bár mindenre van primer magyarázata, amire csak bedugult füllel, néző, de nem látó szemmel képes lehet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!