Az ötvenhatosok csendesen mennek el!

2018. október 23. 14:23

Hányan mentek el csendesen és keserűen? Nem ezt várták 1990 után a rendszerváltástól.

2018. október 23. 14:23
Stefka István
Stefka István
Az Öreg

„Nézem a több évtizedes noteszeimet, ahová mindig beírom a telefonszámokat – egyébként 1974 óta őrzöm ezeket naptártömböket –, és ráakadtam Rácz Józsefre, az 1956-os pesti srácra, aki sebésznek készült, de forradalmárnak állt. Az ügyész halált kért rá, Tutsek bíró is jóváhagyta, de másodfokon Borbély bíró már életfogytiglant adott. Péch Géza és társai perében ítélték el. A hatvanadik évfordulón, a PestiSrácok.hu Ötvenhatos rendezvényén jót beszélgettünk az Üllői úti és a Tűzoltó utca környéki harcokról, ahová mint orvostanhallgató csatlakozott Angyal Pistáékhoz. Tökölről hoztam fel autóval két éve, ahol nyugdíjasként kertészkedett, szőlészkedett. Nos gondoltam, a 62. évfordulón ismét beszéljünk, most a vérszomjas Kádár börtöneiről, aminek vendégszeretetét végül is hat évig szenvedte. Gondoltam, szóljunk a kegyetlen, koncepciós bírói ítéletekről, a kommunista rendszer bosszúszomjáról,  Péch Géza kivégzéséről, aki Eckhardt Tibor kisgazdapárti politikus, országgyűlési képviselő unokaöccse volt. Kettőt akartak ütni egy csapásra. Borbély János vérbíró, a mosolygó halál (így nevezték, 65 embert küldött halálba) mosolyogva hírdette ki az ítéletet, az ő lelkén szárad a többi között Péch Géza halála is. Egyszóval hívom Rácz Józsefet. A telefont a lánya veszi fel:

– Nem tudom adni apukámat, sajnos tavaly meghalt – mondta.
– Hiszen jó erőben volt, koccintottunk is a pincéjében, de ilyen hirtelen? – kérdeztem.
– Sajnos néhány hónap alatt lefogyott és csendesen elment – válaszolt a lánya.

Belém nyilallt, hogy mily csendesen mennek el az ötvenhatosok. S hányan mentek el csendesen és keserűen? Nem ezt várták 1990 után a rendszerváltástól.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
billwilson
2018. október 23. 22:55
kitüntetett kommunista belügyi tudósító, a te neved ma KUSS
kunfia
2018. október 23. 20:51
Az öreg komcsi!
syphax
2018. október 23. 20:09
Piszok nagy mázli is, hogy az '56-os forrdalmunkat és szabdságharcunkat vérbefojtotték a ruszkik. Mert--én aki éltem akkor és élénk szemű gyerekként gyerekszinten tudatosan figyeltem az eseményeket-- azt láttam, hogy amint és ahogy megindult a pártosodás úgy okt 30 körül, egyfajta magyar és magyar közötti durvulás is megindult--aminek csak nov. 4 vetett gátat. Attól tartok, hogy ha tart a szabdságharcunk még 1-2 hónapig, akkor "jó magyar szokás szerint" EGYMÁS TORKÁNAK ESÜNK. Különösen úgy, hogy az itt jelenlévő kommunisták akkor nagyon erősek voltak--pláne ruszki katonai háttérrel a birtokukban. Mégsem mondom hogy "jó, hogy vérbefojtották a forradalmunkat" mert igy sokkal több honfitársunknak esett baja vagy éppenséggel halála a megtorlás és leverésünk okán. De a prognosztizálható REALITÁS az mégiscsak azt sejteti, amit az előbb írtam.
Pelso j.
2018. október 23. 16:19
Senkinek nem volt annyi esze a fidesz főnökségben, hogy az ilyen stefkaféléket legalább a mai napon diszkréten hallgatásra intse? Az ilyenek nemcsak az ünnepet, hanem a pártot, sőt, magát OV-t is lejáratják hiteltelen szövegeikkel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!