A kiképzés

2018. október 25. 12:49

Ezért tart ott az MSZP, ahol, és ezért beszélünk a „régi jó” szocialistákról.

2018. október 25. 12:49
Maczkó Ú. Róbert
Mozgástér blog

„Beszélgetések során gyakran elhangzik a »régi szoci politikusok jobbak voltak« kezdetű elmélkedés. Elsősorban Horn Gyula neve szokott felmerülni, de még akár az utolsó dinoszauruszok, Kovács László, vagy Lendvai Ildikó neve is előkerül. És valóban, magam is hajlok rá, hogy a »régieket” tehetségesebb, ügyesebb politikusnak tartsam, mint a maiakat a szocialisták között.

Természetesen nem tartom Hornt és kortárs elvtársait »jó« politikusnak, mert a jó az morális kategória és valami többet jelent számomra, mint érvényesülési képességet, vagy politikai szimatot, melyek szükségesek a politikai pályához. A régi szoci politikusok semmiképpen sem voltak morális értelemben jók, éppen ellenkezőleg. Nevezzük őket talán ügyesnek, mert ez jobban kifejezi a pusztán machiavellista értelemben vett politikai teljesítményüket. És ez az ügyesség sem a közjót szolgálta, hanem pusztán a választókkal folytatott kommunikációban, a párt irányításában és a személyzeti politikában – összefoglalva a választási sikerességben – nyilvánult meg. (...)

Mai szemmel nézve meghökkentő, hogy ebben a rendszerben milyen csekély szerepe volt a pénznek. Az egész társadalmat átszőtték a szívességi viszonyok. Én segítek neked, te segítesz nekem, mindenki tudott valamivel szolgálni a másiknak. Ezeket aztán számon tartották anélkül, hogy bármilyen formális megegyezést kötöttek volna. A pénz, mint értékmérő, kevéssé vett ebben részt. Nélküle is mindenki képes volt megítélni, hogy melyik szívesség mennyit ér és aktuálisan ki tartozik kinek. (...) Ez azonban rendszerváltozással véget ért. Onnantól csak a lopott vagyonnal való sáfárkodás, a pénz uralta kapcsolatok jöttek. A régiek lassan kihalnak és az újak már belecsöppentek a szüleik, rokonaik által rabolt vagyonba, nem kellett harcolniuk semmiért. Nem csoda, hogy semmiféle alkalmasságot nem képesek mutatni, mivel a kiképzésük elmaradt, márpedig az igazi, hatékony galádságot is tanulni kell.

Ezért tart ott az MSZP, ahol, és ezért beszélünk a »régi jó« szocialistákról.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zolizolizoltan
2018. október 26. 12:21
Azért jó a cikk, mert kirí a bunkó, kommunistázó, ezért semmit mondó mai média heccelések közül. A leíró része jó, de féloldalas a cikk. Kimaradt belőle a Tervhivatal. Ugyanis két iskola viaskodott egymással: a közgazdasági egyetem és a Tervhivatal közgazdászai. Ne felejtsük, Matolcsi is itt nőtte ki magát ifjú titánként. Nem volt ez rossz rivalizálás, de a végeredmény siralmas volt: nem találták meg a mesterségen szimulált, szocialista piacgazdaság modelljét. Miért? Mert ilyesmi nem is létezhet, nem lehet életképes. Piacgazdaság köztulajdonú gazdaságban nem létezhet. A két intézmény rivalizálásának ez lett a konklúziója, erre rájöttek a végén, pár évvel a rendszerváltás előtt. Előbb is rájöhettek volna, akkor a rendszerváltás is simábban, talán kevesebb korrupcióval ment volna végbe. Talán.
nyugalom
2018. október 25. 14:20
A szocik mindig féltékenyek voltak, ők voltak a nagy tudorok, elfelejtették (?) kinevelni az utódokat, így aztán jöttek maguktól olyanok, akik uninteligensek, képzetlenek, lúzerek, de nagy a szájuk,, kicsi a tudásuk, erőszakosan ostobák, könyökölnek! Az eredmény: a mostani vezér, a letűnt vezérek, mint Csabika, Ágika, Mártika és így tovább. Ágika Ildikónak képzeli magát, már-már kirázza az embert a hideg, ha ezek megszólalnak! Csak üvöltöznek, sehol egy ötlet, a konstruktív ellenzék fogalmát meg még nem is hallották! Így várják a szavazatokat!
Antigoné
2018. október 25. 13:36
Nagyszerű elemzés.
u.cserkész
2018. október 25. 13:02
" ahol, és ezért beszélünk a »régi jó« szocialistákról.” Se régi, se új, jó kommunistáról, szocialistáról nem tudok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!