A Kavanaugh-meghallgatások valódi tétje

2018. október 01. 17:01

Annak lehetünk tanúi, ahogy a patriarchátusban gyökerező megmerevedett egyenlőtlen erőviszonyok a harag és revans politikájának határait feszegetik.

2018. október 01. 17:01
Lehotai Orsolya
Mérce

„Mi a tétje Blasey Ford meghallgatásának?

Az eddigi Kavanaugh-meghallgatások egyik központi kérdése, hogy a Ford előlépésével megfogalmazott vádak és állítások milyen reakciókat és intézményi lépéseket idéznek elő a szenátusi bizottságból. Elsősorban itt most nem az állítások igazságtartalmáról szóló érdemi döntésekre gondolok büntetőjogi szempontból, azoknak nem ezen a platformon kellene megszületniük. Alapvetően nem is Kavanaugh és Ford viszonyáról és személyéről szólnak ezek a meghallgatások. Amiről annál inkább szólnak, az a politikai igazságosság és méltányosság kérdése. Arról, hogy az eljárások és az eljárásokban részt vevők, azokat alakítók milyen mértékben fogják figyelembe venni a megfogalmazott vádakat és az azokkal előlépő személyeket. Hogy milyen reakciókat és zsigeri-politikai reflexeket hoznak működésbe az előterjesztett állítások. Hogy megmarad-e a személyes, moralizáló, felelősséget relativizáló és elkenő szinten az állítások tárgyalása. Hogy érdemi figyelmet szentelnek-e a bizottság tagjai a szexuális zaklatásnak.

Hogy a Harvardon jogot tanító, templomba járó, lányainak kosárlabdaedzéseket tartó, és mindezért makulátlannak tartott férfi szava lesz-e az utolsó a női egyetemi tanárral szemben. (...)

A harmadik fontos pont, ami a meghallgatásokon előjött, az a jövő féltése és a fehér férfiak állítólagos elnyomása volt. Előbbit Kavanaugh maga mondta nyitóbeszédében: »Be kell vallanom, hogy félek a jövőtől« (»I have to say that I fear for the future«). Utóbbi pedig Lindsey Graham republikánus szenátortól hangzott el, aki a következőt mondta: »Egyedülálló fehér férfi vagyok Dél-Karolinából, és azt mondják nekem, hogy fogjam be a szám« (»I’m a single white male from South Carolina, and I’m told I’m just supposed to shut up«).

Ennél a pontnál nyíltan elmozdul a fókusz a konkrét esetről, és a tágabb politikai-kulturális kontextusra helyeződik át. Világossá válik, hogy Graham »kitörése« a gazdasági-hatalmi pozíciók zéró összegű játékként való felfogásában gyökerezik, és annak lehetünk tanúi, ahogy a patriarchátusban gyökerező megmerevedett egyenlőtlen erőviszonyok a harag és revans politikájának határait feszegetik.

Ebben a folyamatban Graham szenátor dühös ellentámadása a meghallgatások során erőteljes cezúraként szolgál. Ha Kavanaugh október 5-én szenátusi megerősítést nyer, az mindenképpen fordulópont lesz az amerikai és globális politikában.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gacsat
2018. október 02. 19:10
Mondjuk ki végre! Minden férfi bűnös, ha valaha is baszott.
Csigorin
2018. október 02. 15:18
A tetje annyi, hogy eleg e valakire ramutatni es azt kialtani hogy "boszorkaany" ahhoz hogy tonkretegyek barmilyen bizonyitek nelkul.
Megtalálta
2018. október 02. 12:10
Nem az igazság a lényeg, hanem hogy a rohadék, korcs feministák győzedelmeskedjenek ebben a csatában is. Ritka egy elfajzott okádék ideológia lett ez az egész nőjogizmus. Hányingerem van, amikor meglátom ezeket.
ami személyes
2018. október 02. 12:04
Szép új világ, amikor már nem a tények számítanak
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!