​A tudás hatalom – Egy rektor naplója XV.

2018. október 29. 09:36

Akié a tudás, azé a hatalom is, mára ezt jelenti a tudás.

2018. október 29. 09:36
Lánczi András
Lánczi András
Mandiner

A címben foglalt állítást aligha vonja kétségbe bárki is.

Pedig egy modernista érv vak hívéül szegődik az, aki nem áll meg egy pillanatig ennél az állításnál, s nem kérdezi meg, tényleg így van-e, s mi az ára ennek?!

Súlyos állítás ugyanis, amiről itt szó van: a modern tudás valóban közvetlenül hatalomépítési művelet építőanyagát nevezi meg: 

akié a tudás, azé a hatalom is, mára ezt jelenti a tudás.

Régebben ilyesmit mondtak volna: akié a föld, azé a hatalom, vagy akié a hit, azé a hatalom.

Induljunk el abból, amikor tudásról, modern egyetemekről és think tankekről beszélünk a mai körülmények között. Tényleg, ki birtokolja a tudást ma? A politikusok, az egyetemek, a kutatóintézetek, a think tankek, az ún. értelmiség (ők biztos nem!), vagy netán a hétköznapi emberek?

További körülmény a történelmi adottság. Itt van a magyar akadémiai élet elképesztő vegyes mintája: egyszerre van benne jelen a német, az angolszász és a szovjet tudományszervezési (azaz hatalmi) elképzelés. Mi ez, ha nem a magyar rendszerváltás folyamatos torzításának a bizonyítéka?

Ha ma valaki tudományos karrierre akarja adni a fejét, akkor élethosszig tartó vállalkozásba fog. Míg egy irigyelt amerikai tudósnak meg kell szereznie a PhD-it, de utána csak a teljesítménye függvényében tud előrehaladni, nálunk először is meg kell szerezni az angolszász típusú PhD-it, majd a német hagyományokban gyökerező habilitációt, illetve ha egyetemi tanár akar lenni (ó, egyetemi autonómia), akkor nagyon tanácsos megszereznie az MTA által adományozott ún. nagydoktori címet. Ha még bírtak követni, akkor Ön kb. 55-60 éves lett a folyamat végére…

De a valódi akadémiai teljesítményéről nem biztos, hogy bármit is megtudtunk. Mindebből következik, hogy aki tudományról beszél, az egyben hatalomról is beszél, és megfordítva, aki hatalomról beszél, az tudásról és/vagy tudományról is beszél.

Hogy mi ma a tudás, azt gyakran a tudományos tudással azonosítják, holott ez a modernisták súlyos tévedése, ezért nem értik a konzervatívok döntéseit. A konzervatív tudás premisszái isteni és természetjogiak, melyeknek a mai modernisták még a nevét sem tudják azonosítani. Hogyan lennének képesek vitatkozni, vagy akár érvényes politikát megfogalmazni?

A tudás természetesen hatalmi tényező,

de nem mindegy hogyan. Intézményesült módon vagy csupán intellektuális értelemben. Minden intézményesült tudás hatalmi tényező. Ilyen az MTA vagy a CEU is. Ők tudásról beszélnek, meg hasonlókról, de valójában hatalmi státuszuk van, amit védenek. De ha hatalmi tényezők, akkor miért ne lehetne hatalmi fogalmakban értelmezni a szerepüket, s így is kezelni őket?!

Mivel szabadságban élünk, elképzelhető többféle hatalmi elképzelés felépítése. A tudás hatalom kitétel nem jelentheti egyetlen politikai vagy akadémiai elképzelés abszolutizálását – aki elkötelezett híve a szabadságnak, az képes gondolkodni is, leginkább ideológiamentesen –; ez viszont nagyon komoly kritérium, amit a modernisták nem akarnak, s egyelőre nem is tudnak teljesíteni.

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tothpal
2018. október 29. 17:48
A Corvinus rektorának tökéletesen igaza van. Lévén, hogy a politikai filozófia művelője, tisztán látja, mit jelent a tudás és mit jelent a hatalom. Hozzáteszem - a művelődésfilozófia szerény művelőjeként -, hogy a CEU nevű konglomerátum nem pusztán a tudomány "birtokosa", hanem (főleg azoknak, akik benne oktatnak) jó "üzlet" is... De ha a CEU rektorának megnyílvánulásait figyelem, a tekintetéből nem annyira a tudomány és az inteligencia árad, mint inkább az agresszivitás sugárzik. Ez vélhetően összefügg Kanadába kivándorolt őseinek genetikai sajátosságaival...
brekker
2018. október 29. 17:04
Elég zavaros fazon ez a Lánczi a sehová sem vezető álbölcselkedéseivel. Azt viszont a javára írom, hogy szabad utat engedett a nem-féltudású közgazdász elitnek, hogy bemuttassa a valóságban mire képes.
lazio154
2018. október 29. 16:48
Én csak annyit szólnék. Ha a tudás hatalom, akkor ebben az országban legalább 500000 Mészáros , Ilyen rektor ember lenne. Mert annyi okosabb biztos van.
dakotasámán
2018. október 29. 13:15
"Akié a tudás, azé a hatalom is, mára ezt jelenti a tudás." egy dolog biztos, nem a tudásod miatt lettél rektor, és ezt fényesen bizonyítod is. ha csak nem a seggnyalást tekinted tudásnak, mert akkor valóban a birtokában vagy jelenkorunk Magyarországának legfontosabb tudásanyagának.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!