Szeptember 17.: Gyurcsány és az őszödi beszéd

2018. szeptember 18. 09:29

Szeptember tizenhét, kétezer-hat. Egy nemzet ébredése. Aznap szivárgott ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde.

2018. szeptember 18. 09:29
Udvardy Zoltán
Figyelő

„Így szeptemberben elég ennyit mondani: tizenhét, és elöntik az embert az emlékek, olyan hévvel, olyan elemi erővel, mintha az első szerelem falbontó hullámai járnák át ismét a test és lélek zugait. Felgyorsul a légzésünk, csukott szemhéjunk mögött tüzek lobbannak lángra, újra érezzük a tömeg irtózatos moraját és a könnygáz kesernyés, fojtogató szorítását. Szeptember tizenhét, kétezer-hat. Egy nemzet ébredése. Aznap szivárgott ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde.

És éppen ezért: méltatlannak tűnik, hogy »Kádár népe« (stílszerűen az elnevezés is hazug, Kádárnak sohasem volt népe, hanem egy magát népnek képzelő, vékony rétegnek volt Kádárja), a kiszuperált munkásőrök, elaggott KISZ-titkárok mulatságos csoportocskái éppen ezekben a napokban vonulnak az utcára. Mielőtt bárki kétségbe vonná, legelsők között vagyok, aki helyesli, hogy bárki, bármikor élhessen a törvényben is szavatolt, alapvető emberi jogaival, kinyilváníthassa politikai vagy egyéb véleményét.

Mégis, több mint visszás volt számomra is a minap látni ezeket a jobb sorsra érdemes arcokat a Demokratikus (sic!) Koalíció és a Magyar Szocialista Párt, meg a ki tudja ma éppen hová besorolt Párbeszéd rendezvényén, ahogy ott gubbasztanak a Bem-szobor alján, ahonnan rendőrök hurcoltak el engem még 1981. október 23-án.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2018. szeptember 18. 13:12
Az őszödi beszédet a közszolgálati rádió "szivárogtatta ki. Elképzelhetőnek tartja azt bárki ma, hogy egy félresikerült Orbán tirádát ma leadna a nemzeti főadó?
koronaszepe
2018. szeptember 18. 13:10
A nemzet megrohamozta a tévé székházát, megette a Túró Rudit az automatából és a HírTV tudósítójától, Császár Attila nevűtől megtudta, hogy ő most fel van ébredve...
ellenforradalmár
2018. szeptember 18. 11:52
Nem tudom járt-e akkoriban valaki a belvárosban, de nekem az a legemlékezetesebb mikor egy autó tetején (talán kispolszki lehetett) volt 1 vagy 2 Orion hangdoboz és az autóval kőröztek a parlament előtti utcákban (többször is a Bajcsyn fordultak vissza) és a hangszórókból megállás nélkül az Őszödi-beszéd szólt. Ha jól emlékszem az autóban 2 idősebb úr ült. Akkor lehetett érezni, hogy valami történt...
Edvind Johnsson3.0
2018. szeptember 18. 10:32
Szomorú, hogy 12 évvel a központilag kirobbantott provokáció után Fletó még mindig szabadlábon van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!