Ki nevet a végén?

2018. szeptember 28. 07:51

Orbánnak védelmezői továbbra is akadnak, bár egyre inkább csak a szélsőjobbon, és fogyatkozóban a Néppártban.

2018. szeptember 28. 07:51
Avar János
Vasárnapi Hírek

„Tartok azonban tőle, hogy ha valaki, éppen Orbán nem kacarászik az unió fennállása óta első ilyen megbélyegzésen. Utóvégre pontosan tudhatja, hogy – ellentétben pártja reményeivel – ezt nem hajítják a fiókba a Tavares-jelentés mellé: hiszen éppen azért kerítettek rá sort, mert annak nem volt foganatja, kormánya rendíthetetlenül folytatta a liberális jogállam leépítését. Hogyne, védelmezői továbbra is akadnak, bár egyre inkább csak a szélsőjobbon, és fogyatkozóban a Néppártban. S a nehéz döntésektől szakmai ártalomként ódzkodó politikai vezetők szívesen halogatnak, de legalábbis húzzák az időt. Ürügyük erre persze most is lesz, lévén járatlan az út egy tagállam móresre tanításához, s a migráció kérdése okkal forró kása, Orbán és társai nem véletlenül tálalták fel, a világért sem engedve hűteni, tehát értelmes megoldást találni rá. Bolondok lennének eldobni fő fegyverüket. Ámde éppen ezért lesz az »Orbán-kérdés« – és az általa jósolt szélsőjobboldali előretörés – a tavaszi európai parlamenti kampány egyik kulcskérdése: meddig tűrhetők és főleg finanszírozhatók az unió alapértékeit semmibe vevők? A másfajta uniót hirdetők? Majd eldől, hogy ez mennyire hatásos fegyver a mai többség önvédelmében.

A néppártiak hamleti dilemmája arra vall, hogy nem hatástalan. Orbán harciaskodása naponta cáfol rá a kordában tartása előnyeit hangoztatókra. Viszont – a parlamenti vita is jelezte – harciasabbá teszi a normaszegést és korrupciót számon kérni követelőket is. S tavaszig több csata kimenetele is befolyásolja majd a nacionalista-unionista erők háborúját. Leginkább a Brexit alakulása lehet perdöntő, ha a brit belpolitikában a visszafordítás, vagyis a bennmaradás tábora mégis teret nyerne és új népszavazást, ellenkező eredménnyel. A német vagy olasz (és persze más) belpolitikai erővonalak módosulása szintén nagy hatással lehetne. De még az amerikai időközi választások és az elnök elleni eljárás kimenetele is, ahogyan – a másik irányban – két éve is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
akiaki
2018. szeptember 30. 19:20
haló haló: a temetőből jelentkezem!
nyugalom
2018. szeptember 29. 17:37
Es??? Kinek drukkol ez a hontalan? Lzpozhatunk.
Graf
2018. szeptember 29. 07:57
Szegény KAvar Jani. Orbán nem kacarászik.... De te sem amikor a tükörben meglátod a gyűszűnyi metszett pöcsödet. Kopasz, törpe bolsi bibsi.
Akitlosz
2018. szeptember 29. 00:08
"az unió alapértékei" Olyanok nem léteznek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!