Demokrácia és önvédelem

2018. július 08. 13:02

Egyre mélyebbre süllyednek, egyre távolabb kerülnek a valóságtól.

2018. július 08. 13:02
Szerencsés Károly
Magyar Hírlap

„A választási vereséget nehéz elviselni. Az értelmesebb ember ilyenkor magában keresi az okokat, új stratégiát dolgoz ki, megpróbál alkalmazkodni a helyzethez. Mások elkeseredett dühvel elvetik az egész választási rendszert, sőt az egész »rezsimet« és elvakult indulattal egyre mélyebbre süllyednek, egyre távolabb kerülnek a valóságtól. Megint mások azzal áltatják magukat, hogy a többség (de minimum az »értelmes többség«) az ő oldalukon áll, csak valahogy nem értette meg az üzenetet, rossz volt a kommunikáció, esetleg az ellenfél aljas eszközei eltérítették saját szavazóit is.

A negyedik a legveszélyesebb fajta, aki tudja, hogy nem képes felvenni a versenyt, tudja, hogy a nagy többség nem mögötte áll, hogy dühödt erőszakkal nem megy semmire, ezért kívülről várja a megoldást. Ilyen »megoldás« elmarasztaló eljárás kiprovokálása mindenféle nemzetközi fórumokon, de ennél is veszélyesebbek az egyéb – főleg pénzügyi, gazdasági eszközök – , amelyek nehezen kontrollálhatók. 

Az első csoporthoz tartozókat alig látni manapság, s ez ma a magyar demokrácia és parlamentarizmus legnagyobb hiányossága. A második csoport a vereség utáni hetekben jelen volt, de a dolgok logikája szerint el is vesztette jelentőségét, ami nem jelenti azt, hogy mesterségesen ne lehetne felkorbácsolni indula­tait időről időre. A harmadik csoport a legaktívabb, de az önáltatás nem segít rajta. Ezért kapaszkodik ide is oda is, ha lehet tüntetést gründol, ha lehet akár a klasszikus »minél rosszabb, annál jobb« mélységig is eljut. A negyedikre kell figyelni leginkább, mert alattomos és hatékony.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
navis praetoria
2018. július 08. 19:21
"A haladás, a progresszió, a fejlődés fennkölt álarcát akkor a kommunisták viselték, s errefelé a „nagy felszabadító” köpenyéből bújtak ki." "Így fogalmaztak: „A választások megmutatták, hogy a város és falu dolgozóinak legjobbjai követnek bennünket.” A többiek (a nagy többség) a tudatlan, elmaradott, nem demokrata maradék. Ismerős?" "Rákosi Mátyás logikáját megirigyelheti számos mai filozófus és elemző: „A 42 százalék, amit a baloldal kapott, az kétségkívül a demokraták többsége." Éleslátó megjegyzések.
annamanna
2018. július 08. 17:07
"Akkor itt voltak a megszálló szovjet csapatok, teljhatalmú volt a Szövetséges Ellenőrző Bizottság, az ország gazdasági kiszolgáltatottsága és kirablása áthidalhatatlan messzeségbe tolta a szuverenitás kérdését. Nagy Ferenc miniszterelnök a válságok elkerülésének szükségességéről beszélt, szinte könyörögve a koalíciós partnereinek – ez Rákosi meg Szakasits – , hogy ne tegyék ki ennek az országot. „Magyarországon senki se számítson sem ellenforradalomra, sem forradalomra.” Hitt és bízott benne, hogy ehhez a közös alap a demokrácia. Nagy tévedés volt, igaz, hogy sem ellenforradalom, sem forradalom nem következett be, de kívülről menedzselt puccs és hideg közöny igen. A demokrácia az adott körülmények közepette védtelennek bizonyult." Ebből az derül ki, hogy Nagy Ferencben fel sem merült a kívülről menedzselt puccs lehetősége. A polgári oldalnak erre sem szüksége, sem lehetősége nem lett volna, így nem is gondolkoztak ilyesmin, csak a belső fegyveres felkelés jutott az eszükbe, a háború után nem sokkal. Ami nyilvánvalóan teljesen értelmetlen lett volna, úgyhogy - ha jól értem - Nagy a minél hamarabbi konszolidációt sürgette, a közállapotok nyugalmát, a feszültség csillapítását és nem kiélezését. A forradalomban gondolkozó munkásmozgalmiak sem számíthattak a nép támogatására, forradalmi helyzet teremtésére, csak a kívülről menedzselt puccsra. És milyen érdekes, hogy amint hatalomra kerültek, azonnal elkezdtek rettegni ők maguk is a kívülről menedzselt puccstól. Nagyon jól tudták, hogy a nép valójában megszervezhetetlen, és még ha meg is szervezné magát, akkor is esélytelen az oroszokkal szemben. A néptől tehát nem tartottak, csak a "magukfajtától", aki pont úgy gondolkozik, mint ők. A saját hatalomra kerülésüket, a saját taktikájukat olyan remeknek tartották, hogy rettegtek attól, valaki (közülük) ezt a módszert leutánozva dönti meg őket. A saját maguk által okozott veszélyt olyan nagynak látták, ez a számukra olyannyira természetes valóság volt, hogy ahol nem volt semmi, oda is kívülről menedzselt puccsistákat láttak. Pelikán József: 1942-ben ismertem meg Dániel Zoltánt. Egy ismerősöm, név szerint Galván Tivadar mutatott be neki, aki az autógyárban dolgozott. Akkor még nem sejtettem... Bíró: Mit nem sejtett? Pelikán József: Hogy békaemberekkel fogok találkozni. Bíró: Álljunk meg egy pillanatra! Az később volt. Pelikán József: Később. És az döntötte meg őket, amitől féltek? Nem. Hanem az, amitől nem tartottak, mert annyira esélytelennek látták - a nép tényleg fölkelt ellenük, dacára minden józan észnek. Aztán, amikor újraszerveződtek, és még évtizedeket kihúztak, akkor a saját maguk által felvett hitelek; a Szovjetunió politikájának megváltozása és egyéb okok vezettek a rendszerváltozásig, nem az, amitől annyira tartottak.
Magyarok Pásztora
2018. július 08. 15:44
Hajra Karesz!
3M..
2018. július 08. 14:50
Orbán Viktorhoz. „Mr Prime. Köszönjük a munkáját. Isten áldja meg önt és a családját. A kis Jézus és édesanyja a szűz Mária segítse önt a pihenésén, és ne hallgasson az áruló bandára.” https://zsurpubi.hu/cikk/5483-breking-uj-format-talaltak-a-fideszesek-orban-eltetesere/ Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!