Mozgástér

2018. július 30. 21:27

Magyarország nyolc év alatt egy lesajnált, becsődölt, konformista államból a saját útját járó, közepes méretű európai országgá vált.

2018. július 30. 21:27
Szabó Dávid József
Magyar Idők

 

„Magyarország nyolc év alatt egy lesajnált, becsődölt, konformista államból a saját útját járó, közepes méretű európai országgá vált. A magyarok dolgai ügyében immár nem Sztambulban, Bécsben, Berlinben, Moszkvában, Washingtonban vagy Brüsszelben döntenek, hanem Budapesten.

A sorozatos, kétharmados demokratikus felhatalmazásra támaszkodva az Orbán-kormányok 2010 óta következetesen dolgoztak Magyarország nemzetközi mozgásterének bővítésén, ahol elérkeztek a legújabb korlátokhoz, amelyeket le kell bontani a további erősödéshez: hazánk további erősödéséhez szükség van a magyar vállalkozások versenyképességének, értékteremtő képességének javítására, a magyar családok további megerősítésére, a gyengélkedő, válságról válságra evickélő Európai Unió gatyába rázására.

A héten a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkatársai diplomáciai rekordhónapként kezdtek hivatkozni Orbán Viktor sűrű nemzetközi programjára. EU-csúcs, NATO-csúcs, a 16+1 kezdeményezés csúcstalálkozója és kínai bilaterális tárgyalás, Erdogan török, Putyin orosz és Đukanovic montenegrói elnök, Netanjahu izraeli miniszterelnök és Merkel német kancellár – egyebek mellett ezt az illusztris társaságot üdvözölhette személyesen a magyar miniszterelnök 2018. június–július havában.

A rekordhónap tehát nem túlzó, de ne feledjük azt sem, hogy a tavalyi, 2017-es évet is diplomáciai csúcsévként minősítette a magyar külügy.

A nemzetközi kapcsolatok világában nem ritka ugyan, hogy egyes időszakok sűrűbbek másoknál; a magyar miniszterelnök évek óta tartó diplomáciai szériáját azonban dőreség volna a véletlenek szerencsés játékának betudni. Sokkal inkább arra vonatkozó jelzés ez, hogy Magyarország nyitottsága, pragmatikusan együttműködő hozzáállása és kezdeményezőkészsége világszerte partnerekre talál. Ha úgy tetszik, a legmagasabb szintű találkozók során keresztül a magyar politika mozgásterének bővülése mutatja meg magát a fizikai világ valóságában is.

A mozgástér, ami alatt a választott vezetők számára nyitott és elérhető döntési lehetőségek számosságát és a választás, cselekvés szabadságát értjük, az egyik legértékesebb politikai jószág. Nem véletlen, hogy aki szívós munkával meg- vagy visszaszerezte, az óvatosan, a kockázatok minimalizálásával igyekszik apránként bővíteni azt. Akinek pedig radikálisan beszűkült a mozgástere, lásd éppen Görögországot (gyámság) vagy átmenetileg az Egyesült Királyságot (csapda), annak politikai értelemben stagnálás a sorsa, erről pedig tudjuk, hogy valójában süllyedést jelent.

Magyarország kormánya 2010-től kezdve előbb a rendezett állami pénzügyeket és a makrogazdasági stabilizációt, egyensúlyteremtést tűzte zászlajára, amelyet sikeresen véghez is vitt; ezt követte a gazdasági növekedés motorjainak beindítása a termelővállalatok bevonzásával, az export felpörgetésével, az adócsökkentéssel és családtámogatással megtámogatott reálbér-növekedéssel. Magyarország mára a legjobban teljesítő európai gazdaságok közé emelkedett, és ne feledjük: a gazdasági teljesítmény mind közvetve, mind közvetlenül hazánk nemzetközi mozgásterét bővíti.

Stabil gazdasági teljesítménnyel ráztuk le az IMF gyámságát, törtünk ki az EU túlzottdeficit-eljárása alól, és diverzifikálással egybekötve csökkentettük az államadósságot, különös tekintettel annak külső dimenziójára. Mindezek által nemcsak gazdaságunk külső sérülékenysége csökkent örvendetes módon, de sikerült a nemzeti szuverenitást korlátozó, mozgástércsökkentő tényezőktől is megszabadulni.

A gazdasági teljesítmény erősödése révén folyamatosan bővülnek a magyar költségvetés erőforrásai, a nagyobb tortából pedig több jut hazánk nemzetközi prioritásai­nak támogatására is: biztonságunk és védelmünk megerősítésére, a kapcsolatok megerősítésére a határainkon kívül élő honfitársainkkal, a magyar vállalkozások külpiaci terjeszkedésének támogatására vagy éppen az üldözött keresztény sorstársaink megsegítésére.

Kevésbé közvetlen módon is érvényesül a gazdaság mozgástérbővítő hatása: egy dinamikus, prosperáló ország miniszterelnöke teljesen más testtartással ülhet a tárgyalóasztalhoz egy nála százszor, ezerszer nagyobb és befolyásosabb állam vezetőjével, mint eladósodott, kiszolgáltatott kollégája.

A kibővült mozgástér ugyanakkor visszahat a gazdasági teljesítményre is. Az elmúlt hetek miniszterelnöki találkozóinak döntő hányada elsősorban gazdasági kérdésekre koncentrált: olcsó és fenntartható energiára (Putyin), innovációs és technológiai együttműködésre (Netanjahu), infrastrukturális beruházásokra (Li Ko-csiang), uniós fejlesztési forrásokra, külföldi működő tőkére, védelemgazdasági együttműködésre, és a sor folytatható.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Vakfolt
2018. július 31. 07:50
" EU-csúcs, NATO-csúcs, a 16+1 kezdeményezés csúcstalálkozója és kínai bilaterális tárgyalás, Erdogan török, Putyin orosz és Đukanovic montenegrói elnök, Netanjahu izraeli miniszterelnök és Merkel német kancellár – egyebek mellett ezt az illusztris társaságot üdvözölhette személyesen a magyar miniszterelnök 2018. június–július havában." E zazér van, mert Orbán L van szigetelődve.
vilagpesszimista
2018. július 31. 06:00
Barmi van, csak: A milliardos legyen magyar! A magyar legyen kemenyen nacionalista! Kifosztottak mindnyajunkat a rendszervaltassal, de az igazi ellensegeink a Lajtatol az Atlanti oceanig vannak s ez ezer eve igy van! Kitartas!!! A Nyugat zuhan lefele a gendermoslekba.... Mi maradunk, kies hazankban, zsenialis nyelvunk szigeten, aki hozzank csatlakozik az remenykedhet. (vigyazz pajtas! nem vagyok jobbikos, csak 73 eves magyar mernok, rengeteg tortenelmi olvasmannyal es rendszerelemzo kepesseggel)
vilagpesszimista
2018. július 31. 06:00
Barmi van, csak: A milliardos legyen magyar! A magyar legyen kemenyen nacionalista! Kifosztottak mindnyajunkat a rendszervaltassal, de az igazi ellensegeink a Lajtatol az Atlanti oceanig vannak s ez ezer eve igy van! Kitartas!!! A Nyugat zuhan lefele a gendermoslekba.... Mi maradunk, kies hazankban, zsenialis nyelvunk szigeten, aki hozzank csatlakozik az remenykedhet. (vigyazz pajtas! nem vagyok jobbikos, csak 73 eves magyar mernok, rengeteg tortenelmi olvasmannyal es rendszerelemzo kepesseggel)
sittes
2018. július 30. 23:49
hmm... hirtelen már a mérete is közepes lett 8 év alatt?? érdekes
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!