Rigmusok

2018. június 10. 09:35

Amíg régen szellemes, dicsérő vagy ítélkező rigmusoktól volt hangos a pályák környéke, addig a mai rigmusok jó része trágárságba fullad.

2018. június 10. 09:35
Kő András
Magyar Hírlap

„A záróra felidézi bennünk a szurkolói rigmusokat, amelyek hozzátartoztak a játék légköréhez, elmaradhatatlan hangulatához. Csakhogy amíg régen szellemes, dicsérő vagy – uram bocsá! – ítélkező rigmusoktól volt hangos a pályák környéke, addig a mai rigmusok jó része trágárságba fullad. A törzsszurkolók zászlókat lobogtató csapatai olyan mondókákat gyártanak, amelyek sértik a fület, és távol esnek a szellemes rigmusoktól. Ezek a „koncertek”, sértő megjegyzések, a nyelv falzettó-sorai, a kis-számú tömeg agysárjai élnek és éldegélnek. Hol van az az idő, amikor azt énekelték a szurkolók, hogy »Olcsóbb lett a papagáj, / Vasas-drukker mind szamár.« Vagy: »Két forint a meleg lángos, / Kikapott a Ferencváros.« Vagy: »Három kiló moslék, / Vesztett ma a Honvéd.« Nem lehet mosoly nélkül olvasni a tallósi szurkolók rigmusát, amellyel a vezekényieket csúfolták: »Dunábo úszik egy samli, / Vezekény rá akart ányi. / A samli kicsúszott, Vezekény elúszott.« És hát persze hogy nem maradt válasz nélkül a mondóka, mert a szerencse forgandó: »Dunábo úszik egy ponty, / Tallós ég, mint a rongy.«”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SoJe
2018. június 10. 16:00
Nagyapám annak idején két helyre öltözött ki, szentmisére és Fradi meccsre...
írmag
2018. június 10. 13:35
"Szép volt, tanár úr!" szólt a dicséret Orosz Pál-nak a diákjaitól.
röviden
2018. június 10. 13:25
Azt a fűzfánfütyülő rézangyalát, most minden ultra restelkedik.
matykox
2018. június 10. 09:58
A modern kor lapossága, ócskasága, igénytelensége ilyen tendencikban is látszik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!