Orbán Viktor tíz igazsága

2018. május 03. 09:13

Ha lesz, aki érdemesebb lesz a hatalomra Orbánnál és a jelenlegi ellenzékénél, tanuljon az elmúlt félszáz évnyi magyar történelem legtehetségesebb politikusától, Orbán Viktortól.

2018. május 03. 09:13
Techet Péter
Azonnali

„Nézzük Orbán tíz igazságát!

1. A politika lényege a barát és ellenség megkülönböztetése és meghatározása.

Ez nem Orbán Viktor ötlete, egy Carl Schmitt nevű szerző már a múlt század huszas éveinek végén megírta. Későbbi könyvei közül több magyar fordításban is elérhető (egyik könyvét e sorok szerzője fordította magyarra), az ellenzékben azonban egyelőre nem sikerült senkinek még elolvasnia, pláne megértenie.

A magyar tudományos életet meghatározó posztkommunista-lukácsista lobbi, amelynek hatalma még mindig a kívánatosnál nagyobb, majdnem két évtizeden át akadályozta meg, hogy Carl Schmitt bekerülhessen a magyar politikai diskurzusba, miközben Schmitt neve a német jogtudomány vitáitól az olasz neomarxisták kötelező olvasmánylistáin át a francia jobboldali könyvek bibliográfiájáig mindenütt megtalálható.

A magyar szájszagú, provinciális ballibsi közeggel szemben csak pár bátor ember (Pokol Béla, Cs. Kiss Lajos, Karácsony András, Lánczi András vagy Varga Csaba említhető e sorok szerzője mellett) hivatkozott akkor is Carl Schmittre, amikor még Magyarországon nem illett vagy nem is ismerték őt. Orbán Viktor pedig láthatóan megértette a 20. század talán legnagyobb politikai gondolkodóját – és immáron a harmadik óriási választási győzelmét aratja schmitti elvek alapján.

Schmitt azonban egy pragmatikus, értéksemleges gondolkodó. Baloldalról is lehet őt hasznosítani (elég csak Chantal Mouffe vagy Ernesto Laclau munkásságára utalni). A magyar ellenzék szellemi színvonala azonban olyan, hogy ők még mindig a szellemileg és külsejében is felettébb elhanyagolt Heller Ágnes életművéből akarják megismerni a valóságot.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 140 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
tatface
2018. május 04. 15:11
"Egy Orbánnal szemben megszülető baloldalnak nem azt kell alternatívaként kínálni, amire immáron harmadszorra mond óriási többséggel nemet a magyar választópolgár." Elvtelenségre buzdítasz? "A magyar szájszagú, provinciális ballibsi közeggel..." Milyen az a magyar szájszag? Miben különbözik - például - az orosztól?
Zokni
2018. május 04. 14:10
"Ha lesz, aki érdemesebb lesz a hatalomra Orbánnál és a jelenlegi ellenzékénél, tanuljon az elmúlt félszáz évnyi magyar történelem legtehetségesebb politikusától, Orbán Viktortól." - írja. A fenét. Mindenki tudja, hogy a politikában úgy lehet a legegyszerűbben érvényesülni, ha a politikus gátlástalanul hazudik, az emberek legaljasabb indulataira, és félelmeire appellál, megszünteti az alternatívákat, elnyomja a bíráló hangokat, felszámolja a versenyhelyzetet, feláldozza a nk-i kapcsolatokat, az emberi kapcsolatokat, ha úgy adódik stb., stb.... És hazudik, hazudik, hazudik... És a legfontosabb: mindezt a nemzeti burzsoázia megerősítésére hivatkozva a saját gazdagodására használja fel. Gondolja, hogy e tulajdonságok nincsenek meg egy egyszerű bűnözőben? Dehogy nincsenek. Hát látja...
DrPepper
2018. május 04. 11:07
Vicces módon ez egy "politikailag korrekt" írás, amennyiben politikai és korrekt.
írmag
2018. május 03. 21:05
Egy kis lépés Techet Péternek, nekem egy hosszúlépést (longstep), aztán várok türelmesen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!