Öt érv a Polgári Konzervatív Párt mellett

2018. április 25. 09:23

A Polgári Konzervatív Párt célja a pártrendszer átalakítása is, amelyben a Fidesz a mainak kb. a felére csökken, a Jobbik eltűnik.

2018. április 25. 09:23
Béndek Péter
1000 A Mi Hazánk

„A Fideszt ezért a saját térfelén, a jobboldalról kiindulva lehet csak visszaszorítani, amihez jobboldali párt kell, amelyik részben a Fidesz elért eredményein építkezik, részben modernizációs fordulatra ösztönzi a jobboldali gondolkodást, és ezen keresztül lehetővé teszi az elmaradt polgárosodás új körülmények között történő beindítását. Etnicista (azaz a kulturális, politikai, produktív nemzetképtől elszakadó már-már "biológiai" lényeggel operáló) terméketlen, versenyképtelen nacionalizmus helyett modernizációs nacionalizmusban kell gondolkodni. Ugyanez válasz arra a kérdésre is, miért nem alkalmas politikai álláspont a baloldali progresszivizmus: mert Magyarország nem ment át azon a polgári modernizáción, amely az autonómiákra, teljesítmény- és érdemelvűségre, piacra, a kooperatív individualizmusra, a kis közösségekre, a tradíciókra és a sikeres nemzetre alapozva történetileg megelőzte a XX. század utolsó harmadában a Nyugaton elterjedt államias, egyenlőség- és identitáselvű (posztmodern) progresszivizmust. Ami Nyugaton is bírálható – a progresszivizmus –, az Magyarországon nagyrészt teljesen idegen, kontextuson kívüli, terméketlen, messze túl korai (ha egyáltalán szükség volna rá). Ezért – különösen a baloldalnak a szocdem tradícióknak már a rendszerváltással megkezdődött, de 2005 körülre végleg beérett megtagadása után – a (fő)városi progresszívok nem is fognak itt kormányra jutni. Ha bármi értelmeset el akarnak érni, az a polgári modernizáció támogatása lehet, amivel ők is közelebb jutnak a saját elveik érvényesüléséhez. Ami persze nem jelenti azt, hogy mi, konzervatívok, ne harcolnánk ezek ellen, de ők így is akkor jutnak messzebb, ha a mi első lépéseinket, amelyek Magyarország saját képességei alapján történő modernizációjának beindítását célozzák, támogatják. Mi nem kérjük az ő szavazataikat, csak azt, hogy három vesztett választás után lépjenek át az árnyékukon, a törzsi gondolkodáson és az absztrakt ideálok hajszolásán, és kezdjenek el gondolkodni.

A Polgári Konzervatív Párt célja a pártrendszer átalakítása is, amelyben a Fidesz a mainak kb. a felére csökken, a Jobbik eltűnik, illetve szavazói nagyrészt a Fideszhez mint etnicista párthoz, kisebb részt a PKP-hez mint modernizációs nacionalista-polgári párthoz csatlakoznak, az MSZP és a DK kiszorul a parlamenten kívülre, az LMP megszerzi a populista baloldal vezetését (amelybe belefér a zöld blabla) és a Momentum rendes liberális modernizációs párttá növi ki magát. Ez a pártrendszer sokkal átjárhatóbb lenne, mint a mai, lehetővé tehet egy Momentum-PKP és egy Fidesz-PKP stb. koalíciót is mind ama munka után, amit a pártrendszerben a kis pártoknak – különösen a PKP-nak mint kb. láthatatlan pártnak – el kell végezniük. Ezzel a képpel csak azt akarom hangsúlyozni, hogy a társadalmi modernizációnak a legtöbb rétegre kiterjedő polgári fordulata egyszersmind a politikai rendszer modernizációját is feltételezi/maga után vonja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 75 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2018. április 26. 10:05
"A Polgári Konzervatív Párt célja a pártrendszer átalakítása is, amelyben a Fidesz a mainak kb. a felére csökken, a Jobbik eltűnik." MIvel ez illegitim cél egy demokráciában, ez meg éppen ellenérv a PKP-val szemben. Béndek egyre jobban elhatalmasodó elmebaaj a másik. Ha lesz egy kis időm, gyűjtök még ezek mellé hármat. :-)
egy genetikusanalattvaló
2018. április 25. 18:22
Bájos, amikor vérlibsik kitalálják, hogyan kellene polgári pártot szervezni. Belátta ez a nagy gondolkodó, hogy ha balos és liberális programmal nem lehet a választókat megnyerni, akkor valami jobbközép pártot kell a Fidesz ellenében szervezni. Nincs új a nap alatt, láttunk már ilyet 1996-ban az MDF-ből kivált MDNP vagy a KDNP-t bomlasztó kommunisták esetében.
Zod
2018. április 25. 15:32
"Béndek hozzátette: Én még csak azt sem mondom, hogy nem leszünk többségben a parlamentben. Az én fantáziám határtalan" https://index.hu/belfold/2013/11/15/az_egesz_rendszer_haldoklik :)
spájdernecc
2018. április 25. 15:07
Drága, aranyos Béndek Úr! A papír mindent elbír, még az ön álombirodalmát is. A PKP álommal nincs semmi baj, hiszen álmodni jó. Az, hogy a gyakorlatba KI? MIKOR? HOL? ülteti át az álmot, ez a nehezebb kérdés. Mert ugye ahhoz már kevés a papír. Csak jó tanácsként: Az emberek még pártprogram olvasása közben sem szeretnek szótárazni, ha érti mire gondolok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!