Miért is bukott a Fidesz 1994-ben?

2018. január 08. 12:19

A Fidesznek a médiaértelmiség által feltett kérdés egyszerű volt: velünk tartotok-e a komcsikkal az összeborulásban vagy kidobjunk titeket a kukába?

2018. január 08. 12:19
Trombitás Kristóf
Trombitás Kristóf
Mandiner

Tegyünk már tisztába pár ostobaságot, ami lassan évtizedek óta meghatározza a közbeszédet; hiszen a minőségi, naprakész sajtó élharcosaként a 444 most pont ott tart, mint Kis János és Pető Iván 1993-ban.

„...Orbán meglepő fordulattal elkezdett közeledni a közvélemény szemében ekkora már bukott konzervatív kormányzópárt, az MDF felé, arra hivatkozva, hogy inkább őket tartja továbbra is hatalmon, minthogy visszajöjjenek a kommunisták, titkos tárgyalásokat is folytattak. Ezzel viszont azt érte el, hogy a mindenáron kormányváltást akarók az MDF-fel flörtölni kezdő Fideszt otthagyva tovább mentek az SZDSZ és az MSZP felé” írják.

Nos, a közvélemény szemében egyedül azért vált bukottá a kormányzó MDF, mert a 444 szellemi elődei a szabad választások éjszakájától kezdve nekiláttak a kicsinálásuknak. Kormányt buktatni ugyan még félig-meddig erőszakos módon – lásd a taxisblokádot – sem sikerült, ám a média 99 százaléka a kezükben volt, így nem lettek ezzel a célkitűzéssel nehéz feladat elé állítva.

Képzeljük el azt a helyzetet, amikor egy ország miniszterelnöke nem jelenhet meg a köztévében. Ezek után a közvélemény mint olyan, nem perdöntő tényező.

A Fidesz nem azért kezdte elveszíteni táborát, mert nyitott az MDF felé,

hanem mert ugyanaz a médiaértelmiség, ami egy pontig a tenyerén hordozta a Fideszt, egyik pillanatról a másikra rátaposott.

Ennek pedig egyetlen oka az volt, hogy Fidesz – a kezdeti tapogatózást kivéve – nem vett részt a Demokratikus Charta kódnevű komcsimentésben. És amikor ez nyilvánvalóvá lett, nem véletlenül próbálták szétrobbantani a pártot az egyik legnépszerűbb alakja és fegyverhordozói hangos kilépésével.

Egyébként: nem kísértetiesen ugyanezt a forgatókönyvet láttuk az LMP esetében is? Amikor biztossá lett, hogy a Schiffer-féle vonal nem ugrik a komcsik ölébe, csodák-csodájára a párt legismertebb és legnépszerűbb emberei közül többen is kettészakították a közösséget, még nagyobb sikerrel is, mint anno Fodorék a Fideszt. A módszerek nem változnak.

A Fidesznek a rendszerváltás hajnalán feltett kérdés egyszerű volt: velünk tartotok-e a komcsikkal az összeborulásban vagy kidobjunk titeket a kukába? És ha nem okozott volna olyan mérhetetlen kárt a magyar társadalomnak az SZDSZ, akkor most csak jóízűen vigyoroghatnánk, mert paradox módon ezzel a húzásukkal érték el végül a szellemi szemétdombra kerülést.

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2018. január 08. 20:39
"Illetve emlékszünk arra, hogy az első ciklus közepén még a Fidesz volt a legnépszerűbb párt, majd gyorsan elmúlt. Nem gondolom, hogy a média pártfordulása volt az egyetlen, ami miatt ez történt, de nagy része volt ebben." Igen, akkoriban kapóra jött a fidesz a sajtót teljesen a markukban tartó libsiknek, és azért magasztalta fel a sajtó érdemein felül a fideszt, mert faltörő kosként (hasznos idiótaként) akarták használni az MDF ellen... Szerencsére Orbánék átláttak ezen , nem chartásodtak, és bölcsen "fél fordulatról" beszéltek csak az MDF kapcsán a revansot venni kívánó vérgőzös libsikkel szemben!!! ...Ezért ejtette is őket a média....A választás akkor kudarc volt az előző "felpumpált" szimpátiával szemben, de hosszú távon megérte, hiszen a fidesz nem paktált le a libsikkel!
luisbathhelena
2018. január 08. 19:26
Gádor Iván (már meghalt) az egyik legvéresebb szájú ballib ujságíró volt a MH majd Népszabadság szineiben a Fideszhez 1994-ben: "A szemétkosárból szedtünk ki benneteket-oda is teszünk vissza"- miután a Fidesz nem csatlakozott a Demokratikus Chartához és közeledett az MDF-hez.
Bokros Birka
2018. január 08. 19:17
Lehet így is értelmezni, de én egy kicsit másként emlékszem rá. Az biztos, hogy az MDF-t a média csinálta ki nagymértékű és a mesterségesen létrehozott szélsőjobboldali hisztéria. Viszont az MSZP nem akarta az SZDSZ-t, a Fideszt szerette volna koalíciós partnernek, de nem állt kötélnek. Jó lett volna nekik a KISZ.ből kivált Fidesz fiatal értelmiségi rétege, mely által megújulhattak volna. Végül is a Fidesznek az MSZP által szorgalmazott nyugdíjemelés elutasítása tette be az ajtót, ezzel kezdett el 48%-ról végül is 7-8 %-ra csökkenni 1994-re. Az MSZP által szorgalmazott privatizációból befolyt összegből a nyugdíjalapok feltőkésítéséből sem lett semmi. 1998.ra még rosszabb helyzetben volt a Jobboldali média még is keresztbe verte a Fidesz és a Kisgazdapárt Horn (harcos) Gyulát. Pedig médiájuk rendesen fel lett tőkésítve és dübörgött is ezerrel. VIP hitellel Posta- Bank által megtámogatva.
h.kovacs
2018. január 08. 16:16
"Miért is bukott a Fidesz 1994-ben?" a '93-as székházmutyinak nem volt hozzá köze, mi ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!