Chef Trump: az első évad

2018. január 25. 21:44

A konzervativizmus narratívája egyre inkább átalakul valamivé, amit leginkább antiliberalizmusként lehetne definiálni.

2018. január 25. 21:44
Szegőfi Ákos
Mindset

„Túlélheti-e e konzervativizmus Trumpot? Többek közt Rod Dreher fogalmazta meg azt a nézetet egy cikkében, miszerint konzervativizmus nem létezik emberek nélkül. Konzervatívnak lenni a konzervatívok számára azt jelenti, amit a konzervatívnak mondott emberek csinálnak. Van egy pár millió Trump-szavazó, akinek a konzervativizmus jelenleg Trumpot jelenti, és az ideológia nem fog majd tőlük függetlenül, változatlanul eléldegélni a háttérben, hanem elkerülhetetlenül megváltozik. Sokan szeretnék a republikánus eliten belül, hogy a trumpizmus a konzervativizmus rövid, »cromwelli időszaka« legyen, ami után minden ismét a régi fényében tündökölhet majd.

A narratívákkal persze nemcsak a konzervatív táboron belül, de az ellenoldalon is foglalkoznak. Van Jones, akire mindig érdemes figyelni, hívta fel rá a figyelmet, hogy a konzervativizmus narratívája egyre inkább átalakul valamivé, amit leginkább antiliberalizmusként lehetne definiálni. 

A konzervatívok szerinte óriási lehetőségeket szalasztanak el szimpatizánsok gyűjtésére attól való félelmükben, hogy az LMBTQ-közösség vagy az afro-amerikaiak felé nyitás miatt liberálisnak bélyegzik őket. A demokratáknak maradt nagyjából két évük gondolkodni. Jones arra inti őket, hogy ideje lenne levetkőzniük azt a nagyképű, kolonizáló mentalitást, amivel a Midwest és a South republikánus szavazóihoz hozzáállnak. Úgy tűnik, jelenleg inkább a post-truth-tal és az alternatívakereséssel vannak elfoglalva – ostobaság is lenne megpróbálni még egy elit expolitikussal kiszúrni a választóik szemét. Szóval… Oprah-t sminkelik az öltözőszobában?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
C.Dömötör
2018. január 25. 22:29
Oprah tegnap jelentette be, hogy nem akar indulni az elnökválasztáson. Ennyit illene tudni az internetkorban. Ha a konzervatívok mindenkinek megakarnak felelni, akkor veszítenek, senki sem szereti azokat, akik mindenkinek megakarnak felelni. Michael Wolff behízelegte magát Trump családjánál, hogy azután írjon egy botránykönyvet, mert azt akart írni. Az amerikaiak jól ismerik a típusát. Ami ma délelőtt írtam egy másik cikkhez, az itt is megállja a helyét: Nekem egyre inkább imponál Trump, ahogy állja a támadásokat, és ahogy azokra reagál. Nem hiszem, hogy volt valaha is egy elnök akiről kvázi semmi jót nem írtak. De ha manapság valakit gyűlölnek az újságírók, az rossz ember nem lehet. Trump értelmes gazdasági politikát csinált. Csökkentette a bevándorlást. Visszahozta a munkát az országba. Merkelt úgy fogadta, ahogy azt megérdemli. A beszédei kiválóak, és azt mondja amit gondol. Azzal is nagyot nőtt a szememben, hogy megtudtam; a Szíriai rakétatámadás egy nagy kamu volt. Valószínűleg az észak-koreai fenyegetések és vice versa, is csak egy színházi előadás a gonosz fenntartására, mert az egy feltétlen része a külpolitikának. A színfalak mögött meg jókat derülnek, és üzletet kötnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!