A kisebbségvédelmi csomag esélyt adna a határon túli magyaroknak

2018. január 23. 20:54

Az interneten és papíron is aláírható folyamodvány támogatói arra kérik az EU-t, hogy biztosítsa a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmét a kulturális és nyelvi sokszínűség jegyében, vagyis – leegyszerűsítve – az unió adjon jogokat a nemzeti közösségeknek. Erre azért van szükség, mert a migránsokat bőke­zűen támogató EU jelenleg képtelen az őshonos nemzetiségek jogait szavatolni.

2018. január 23. 20:54
Hetzmann Róbert
Magyar Idők

„Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója európai polgári kezdeményezést indított a magyar kormány jelentős anyagi támogatásával, hogy az Európai Unió tagállamai területén élő őshonos kisebbségek védelmét előmozdítsa (ez az úgynevezett Minority Safepack). Az interneten és papíron is aláírható folyamodvány támogatói arra kérik az EU-t, hogy biztosítsa a nemzeti és nyelvi kisebbségekhez tartozó személyek jogainak védelmét a kulturális és nyelvi sokszínűség jegyében, vagyis – leegyszerűsítve – az unió adjon jogokat a nemzeti közösségeknek.

Erre azért van szükség, mert a migránsokat bőke­zűen támogató EU jelenleg képtelen az őshonos nemzetiségek jogait szavatolni. Gondoljunk csak a szlovák és cseh részről mai napig hatályban tartott Benes-dekrétumokra vagy a romániai önkényes iskolabezárásokra. Pedig a nyelvi és kulturális sokszínűség megőrzése deklarált európai értéknek számít, és nem szinonim fogalom a gyakorlatban párhuzamos társadalmakat jelentő multikultival.

A kezdeményezők fellépése azért is időszerű, mert jelenleg az uniós jog csak nagyon kis mértékben érinti a nemzetiségeket, meghagyva az egész kérdéskör szabályozását a tagállamoknak. Csak olyan általános emberi jogi szabályok léteznek, mint amilyen a hátrányos megkülönböztetés tilalma, ám ezek a közösségi nyelvhasználat és a nemzeti szimbólumok szempontjából alkalmazhatatlanok. Elsősorban ennek tudható be, hogy a felvidéki és az erdélyi magyarok nem kapják meg az ­uniós intézményektől a remélt támogatást. Ami a kisebbségek jogainak nemzetközi védelmét illeti, az Európa Tanács európai szintű kisebbségvédelmi szabályozást fogadott el, aminek az unióhoz képest több, összesen 47 ország – köztük a magyar szempontból fontos Szerbia és Ukrajna – a tagja.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
smarton
2018. január 24. 10:39
Figyelemre méltó fiatalember. Érdemes figyelni rá. Ellentétben a celeb Fegyőrrel.
noMores
2018. január 24. 10:00
Meg az a parmilliard, amivel a gazdaid kitomik az erdelyi szolgaikat, Robikam. Mi visz ra egy ilyen fiatal gyereket, hogy a legnagyobb seggnyalo lapnal firkalgasson? Anyad szegyelli magat miattad, fiam:(
madarasi.abel
2018. január 24. 08:02
Akinek esetleg van külföldi ismerőse: hívja fel az aláírásra a figyelmüket: hét uniós országban el kell érni egy bizonyos számú aláírást, nem elég, ha kivan az 1 millió belőle összesen. Eddig csak nálunk és Romániában ugrottuk meg a szintet (és szégyen: az erdélyiek többen aláírták, mint a hazaiak)
balbako_
2018. január 24. 07:29
Mi már rég aláírtuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!