Izgalmas négy év jön

2018. január 14. 16:35

A Momentum ma egy illúzió, jövő nyárra egy illúzió emléke marad csupán.

2018. január 14. 16:35
Bencsik Gábor
Bencsik Gábor
Demokrata

„Az LMP most lép egyet előre, jövő tavasszal megközelítik a tíz százalékot (Schiffernek ez soha nem sikerült), ezzel magukat sok választó szemében a potenciális váltópárt helyzetébe emelik. A nagy kérdés, hogy képesek lesznek-e belenőni ebbe a jelenleginél sokkal nagyobb kabátba, képesek lesznek-e leválasztani magukról eddigi bázisukat, a nagyvárosi környezetvédő széplelkeket, és nagy méretekben (nem pedig Kishantosban) gondolkodni képes, ütésálló, kitartó politikusokkal beszállni a versenybe. Valószínűbb, hogy nem, de az igennek is van esélye.

A Momentum ma egy illúzió, jövő nyárra egy illúzió emléke marad csupán. A hatalmas sikerként tálalt NOlimpia akciójuk nem volt egyéb, mint annak demonstrálása, hogy Budapesten él háromszázezer olyan ember, aki szeretné, ha a Fidesz megbukna. Ezt azonban addig is tudtuk. Azóta tökéletesen sikerült rögzíteni magukról az elkényeztetett belvárosi úrigyerekek imázsát, márpedig a választó nem az alapján dönt, hogy a pártok mit mondanak magukról, hanem hogy ő mit gondol róluk. És ezt gondolja. A Momentum valójában annyit sem nyom a mérlegen, mint egykor a Milla. És hol van már a Milla?

A többiek, Aprajafalva lakói? Bokros Lajos az ő szemüvegével és bajuszával színfoltként velünk marad, itt lesz Fodor Gábor, a füttyös kedvű Juhász Péter – mind velünk lesznek a következő négy évben is, mint egy immár megkedvelt vígjátéksorozat szereplői, akik közül ha valaki kiszállna, már hiányozna nekünk.

Végül csupán egy kérdés marad: a politikára is igaz-e a közgazdaság egyik alaptétele, hogy a kereslet előbb-utóbb megteremti a kínálatot? Magyarországon van kereslet a jelenlegitől eltérő baloldali politikára és politikusokra. Vajon kínálat is támad-e a következő négy évben? Az erre adott válasz döntheti el a 2022-es választásokat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2018. január 15. 22:07
B. Gábor! Hogy a Momentum illúzió-e, avagy sem, nem tudom, de azt igen, hogy Te a kialakult 'morbus oranzskóma' (narancshályogod) miatt képtelen vagy bármit is egzakt módon megítélni. :)
Barna_Public
2018. január 15. 02:27
A Say-dogmát vagy Say-törvényt Jean-Baptiste Say francia klasszikus közgazdász fogalmazta meg 1803-ban, Értekezés a politikai gazdaságtanról (Traité d'Économie Politique) című művében. A közgazdaságtan más „törvényeihez” hasonlóan egy meghatározott feltételek mellett teljesülő összefüggésről van szó, amely sok közgazdász véleménye szerint „megközelítőleg” a valóságban is fennáll. A Say-dogma pontos megfogalmazása így szól: „Mivel a javak előállítói azok eladása révén pénzt, jövedelmet szereznek, és ezt más javak vásárlására fordítják, összgazdasági szinten az áruk (ide értve a termelési tényezőket, köztük a munkaerőt is) kereslete és kínálata egyenlő kell hogy legyen.” Egyszerűbben: „minden kínálat megteremti a maga keresletét”. https://hu.wikipedia.org/wiki/Say-dogma Remélem másnak is feltűnt.
noMores
2018. január 14. 22:32
Na, akkor abból az 500millióból, amit tőlünk kaptatok, kis seggnyaló taplóbarmok, lesz-e végre békemenet, hogy a birkák végre összeölelkezve bégethessenek keresztbe kasul az országban?
48saxon
2018. január 14. 20:52
Ehhez nincs mit hozzátenni. Egyet furcsállok, hogy miért ad az LMP-nek 10%-ot? Gondolja, hogy Werber így megtolja őket áprilisig?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!