Rasszista vagyok, ha nem szeretnék muszlim bevándorlókat?

2017. december 14. 09:11

Az, hogy valaki nemcsak megállíthatatlannak, de kívánatosnak is nevezi a migrációt, szereti a multikulturalizmust, önmagában még nem olyan meglepő.

2017. december 14. 09:11
Vizvári Soma
Figyelő

„Érdekes interjút közölt a mandiner.hu Arjun Appadurai nemzetközileg ismert globalizáció-kutatóval. Az antropológus fő állítása, hogy a migráció megállíthatatlan, és – bár az európai migrációs válság kapcsán vannak megfontolandó értelmezési kísérletei – az embereket nyomasztó kérdések okát keresve nem tud kilépni a klasszikus, a gondolkodást mára teljesen gúzsbakötő magyarázat keretei közül. Magyarán Appadurai szerint minden problémát a rasszizmus okoz.

Gondolatébresztőként hatott az Arjun Appadurai-val készített nagyinterjú. Az, hogy valaki nemcsak megállíthatatlannak, de kívánatosnak is nevezi a migrációt, szereti a multikulturalizmust, önmagában még nem olyan meglepő. Pláne, ha az illető indiai bevándorlóból lett amerikai állampolgár, tehát ő maga sok előnyét tapasztalta mindennek. Ugyanakkor különös, hogy egy felkészült tudós pont a jó és a rossz megkülönböztetésekor nem képes igazán érveket felsorakoztatni.

Azzal még meg tud birkózni az ember gyomra, ha valaki azt állítja, hogy a vándorlás mindig is létezett az emberiség története során. Ezt vitatni nem érdemes. A konfliktusok nem is erről szólnak manapság, se az EU-ban, se másutt. A vita lényege az, hogyan értékeljük ezt a jelenséget, miként gondolkodjunk róla. Ennek kapcsán akad némi problémám Appadurai kijelentésével, miszerint a multikulturális társadalom kívánatos. Ugyanis nem igazán ismertem meg az érveit. Egészen pontosan ennyit tudunk meg tőle az előnyökről, hogy »eltérő vélemények sokasága, különböző életutak, emlékek és életstílusok vesznek körül« – fejti ki röviden Appadurai. De ezek miért előnyök? Egy liberális álláspont szerint persze azok, mások szerint viszont ez néha éppúgy lehet hátrány, mint ahogy máskor előny. Ennél tehát némileg mélyebb indoklást is olvastam volna az elismert antropológustól. Ennek hiányában ezek az értékek – legyenek bármennyire elvontak – nem képezhetik vita tárgyát, ami bizony nagyon ismerős liberális érvelési módszer hazánkban is.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 95 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
írmag
2017. december 14. 16:38
Ha valakik a magyar rasszunk ellen támadnak és mi ez ellen védekezünk, ez lenne a rasszizmus? Az önvédelem soha nem rasszista, ezt az európai unióban is fel kellene fogni, nem annyira bonyolult kérdés. Már megint csak az állampolgárságukkal visszaélő magyarokról szól az eset, mert egyébként az önvédelemmel hazaszeretetről beszélünk.
brekker
2017. december 14. 15:52
Majd akkor beszéljünk rasszizmusról, ha kiderül, hogy máshol is így direkt elcsalják a hatoslottó sorsolást, mint nálunk a 42-vel.
74bro
2017. december 14. 13:37
Rasszizmus azt jelenti, hogy a saját fajtámat biológiai szempontok tekintetében, tudatos meggyőződésből fakadóan, szükségszerűen fejlettebbnek tartom mint más fajták reprezentánsait. Mint minden -izmus esetében, itt is elengedhetetlen feltétel a tudatosság; anélkül nem lehetünk fajgyűlölők. Az ösztönös félelmet az idegentől állati gyökereink táplálják, a rasszizmus intellektuális erőfeszítést igényel. Vicces, amikor lerasszistáznak embereket, akik még csak meg sem értik ezt a gomdolatmenetet, de az is vicces, hogy valaki antirasszistának tartja magát, csak mert a természet nem tartja elég értékesnek arra, hogy genetikai és kulturális örökségét utódaira hagyja. Nem, nem rasszista az, aki nem akarja, hogy hazájában idegen férfiak vegyék át az alfahím szerepét. Csupán egészséges. Hogy ez az egészség hogyan mutatkozik meg, kulturális szint kérdése, teljes hiánya viszont súlyos betegség. Ja, elismerem, ez bizony primitív biologizmus, vagyis egy olyan ember tudatos meggyőződése, aki azt vallja, hogy amikor éhes, ennie kell.
noMores
2017. december 14. 12:59
Navegre szinvonalas lett a Figyelo, miota a Maris megvette a kis-Lanczinak!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!