Zöld haza

2017. november 04. 12:42

Nyugat-Európa számos országában mára a zöldek lettek a patrióta erők.

2017. november 04. 12:42
Techet Péter
Magyar Nemzet

„A zöldek számos témája elhelyezhető valóban a hazaszeretet narratívájában. Ellentétben a baloldali munkássággal, a zöldek szavazóinak van konkrét hazájuk, és egy felfordulással nem csak a »láncaikat« veszíthetik. A lokális gazdaságok támogatása, a biológiailag korrekt mezőgazdaság, a szelektív hulladékgyűjtés, a fogyasztóvédelem, a fenntarthatóság, a gyalogos- és biciklisbarát közlekedés mind a közösségi és lokális szemlélet alapján igazolható és érthető. A zöldeknek persze nem kell ehhez nacionalistákká válniuk, pláne nem kell a nemzetállam túl nagy és széles konstrukcióját támogatniuk – de céljaik nem a nemzetállam feletti globális szinteken, hanem a lokális kisközösségekben valósíthatók meg. Ez a zöldek »hazája«. Ezért helyes és érthető, hogy egyedüliként Európában a zöldek állnak ki mindenütt a regionális vagy kisebbségi autonómiák mellett. Nem véletlen, hogy az erdélyi Tőkés Lászlónak az Európai Parlamentben frakciótagságot először nem a »fideszes« Európai Néppárt, hanem a »gonosz« Daniel Cohn-Bendit biztosított.

A jobboldal a nemzetállam díszletei mögött a globális kapitalizmusnak szolgáltatja ki a kisközösségeket is, az internacionalista baloldal meg elfelejti a történelmileg kialakult helyi kötődéseket. A zöldek által újra felfedezett hazafogalommal – amely már Alexander Van der Bellen osztrák zöld államfő tavalyi kampányának központi jelszava is volt – bírálni lehet a globális folyamatokat a nemzetállami nacionalista nyelvezeten túl. A hazaszeretet ugyanis nem jobboldali kiváltság. Éppen az szereti a hazáját, aki a zöldek programja szerint védi környezetét, kultúráját, városát, falvát, utcáját. Nyugat-Európa számos országában éppen ezért mára a zöldek lettek a patrióta erők.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 96 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Balogh Norbert
2017. november 06. 10:36
Techetségtelen Péter ne írogass már zöldségeket.
makapaka2
2017. november 06. 09:38
Ezt a hülyeséget, hogy a Zöldek patrióták lennének önmaga sem gondolhatja komolyan!
matykox
2017. november 05. 17:07
Lófaszok azok is, ezek is. Techet nekem egy szívességet!
Gregorius
2017. november 05. 10:33
A "haragos" zöldek néha teljesen zavaros elképzelésekkel állnak elő, amitől egy mérnök a falra mászik. (Egyiktől, aki ellenezte a víz és az atomenergiát is, megkérdezték, hogy akkor honnan jön az áram? A válasz annyi volt, hogy a konnektorból...) A viccet félretéve az azért látszik, hogy a korábbi ciklusban a HUMUSZ-nak ( erős zöld szervezet), két korábbi vezetője is parlamenti képviselő volt ( az egyik a Fideszben, a másik a Jobbikban ült), ma már egyik sincs ott....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!