A franciák is eltörölnék a múltjukat

2017. november 29. 15:41

Mi, magyarok jobban ismerjük, szeretjük és becsüljük a francia kultúrát, mint az ilyen aláírásgyűjtők. Trianon ellenére.

2017. november 29. 15:41
S. Király Béla
Magyar Idők

„Ha Colbert-t is kikezdik, az a köztársasági mivolt kiüresedése. A XIX. század végére kikristályosodó III. köztársaság nagyra becsülte az olyan történelmi léptékű személyiségeit, mint Colbert, Richelieu, Sully vagy Mazarin, akik kiválóan működtették a francia államot. Mai kifejezéssel élve: kivételes munkabírásról tettek tanúbizonyságot a gazdaság fejlesztésében.

Számukra a Nyugat-indiai Társaság megalapítása nem egy rossz emlékű négerszállító egylet volt, hanem legitim próbálkozás a holland és különösen az angol kereskedelmi társaságok által szerzett előny ledolgozására. A néhai köztársaságiak szerették a hazájukat, nemzeti történelmen nevelkedtek. Ezzel szemben a maiak tekintélyes része Franciaországban csak jogilag garantált »értékeket« lát, ezzel fegyverkeznek a francia múlt és a jelen elleni harcban.

Állítom, hogy mi, magyarok jobban ismerjük, szeretjük és becsüljük a francia kultúrát, mint az ilyen aláírásgyűjtők. Trianon ellenére.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kálmi
2017. november 29. 22:03
Nagyon egyet értek! Sír az ember lelke, amit a franciák saját nemzetiségük,kultúrájuk, hagyományaik, művészeti értékeik ellen tesznek.
Senye Péter
2017. november 29. 18:55
Hogy is mondta Rockefeller? 'Csak a kezdetekről ne kérdezzenek.'
Akitlosz
2017. november 29. 18:19
Ahhoz, hogy a francia köztársaság vívmányai fennmaradhassanak sőt elterjedhessenek világszerte a francia császárságra volt szükség. Nem a köztársaság tette naggyá Franciaországot, persze nem is a királyság, hanem a császárság. A köztársaság államforma Magyarországnak sem hozott semmi jót, a bolsevikok "kiáltották ki" az összes magyarországi köztársaságot, még ezt a mostanit is. Valami pozitív eredmény? Hát nem sok, már ha egyáltalán.
balbako_
2017. november 29. 17:39
Franciaország annyi ártott már a világnak, főleg Európának, hogy megérett a pusztulásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!