A piros ász nálunk van

2017. november 24. 07:24

Ez az ötvenhét hónapja tartó emelkedés csak erre az évre lefordítva azt jelenti, mintha minden magyar család kapott volna tizenharmadik havi fizetést, talán még egy kicsit többet is.

2017. november 24. 07:24
Nagy Ottó
Magyar Hírlap

„Az ötéves emelkedés több mint egy kormányciklus, bár ehhez rögtön azt is hozzá kell tennünk, hogy nem minden kormány képes ilyen teljesítményre, azonban ez a mostani igen. De például 2010 előtt regnáló elődjei nem kedveskedtek így az embereknek, pontosabban Medgyessy Péter egyszeri ötvenszázalékos béremeléssel már próbálkozott rövidke regnálása elején, csak az nem önerőből, nem az ország és gazdaság erejéből »ment«, hanem hitelből. Meg is puccsolták annak rendje és módja szerint, a hitelt meg fizethettük vissza, még az is, akinek egy fillérrel sem emelkedett a fizetése. Utódai is annyira jól muzsikáltak, hogy a végére már mindenkinek tele volt mindene, ez alól kivételt a pénztárcák jelentették. Most más a helyzet, a hitel, huss, eltűnt, visszafizettük, és a pénztárcás helyzet is megváltozott. Ehhez nagyban hozzájárult, hogy szeptemberben is két számjegyű reálbér-növekedés volt Magyarországon, az év első kilenc hónapjában pedig 10,2 százalékkal nőttek a reálkeresetek, és az sem titok, hogy ebben nagy szerepet játszott a hatéves bérmegállapodás.

Ez az ötvenhét hónapja tartó emelkedés csak erre az évre lefordítva azt jelenti, mintha minden magyar család kapott volna tizenharmadik havi fizetést, talán még egy kicsit többet is. De jelenti azt is, hogy teljesült a bérmegállapodás fontos pontja, és ezért újabb fél százalékponttal kisebb lesz a szociális hozzájárulási adó mértéke 2018. január 1-től. Ezzel összesen mintegy kétszázmilliárd forinttal csökkennek jövőre a vállalkozások adóterhei. És itt jöjjön, csupán a párhuzam kedvéért, még egy ötvenszázalékos példa, az év első kilenc hónapjában a nettó bérek átlagosan több mint ötven százalékkal voltak magasabbak, mint 2010 hasonló időszakában. És igaz, hogy ezt nem egy tollvonással intézte el a kormány, hanem hét év alatt, de az is igaz, hogy nem kellett hozzá se Medgyessy, se egy újabb hitel. Munka persze igen, de ez az eredménye, hogy ma négymillió-négyszázötvenegyezer ember dolgozik Magyarországon.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Öreg
2017. november 24. 11:19
Ne hiszem, hogy a "nagyon" gazdagok vásárlásai nőttek meg, mert azoknak korábban is tellett mindenre. A kiskereskedelmi forgalom növekedése a széles néprétegek vásárlásainak az eredménye, és ez a legszegényebbeket is tartalmazza!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!