Végrendelet

2017. október 03. 14:01

A négy még élő egykori ügyész és a hadbíró összesen 25 forradalmár kivégzéséért felelősek. Egy évtized múlva talán már nem lesznek köztünk, és minden bizonnyal akkor következik a végső elszámolás azért, amit egy emberöltővel ezelőtt tettek.

2017. október 03. 14:01
Békés Márton
Békés Márton
Látószög

„A négy még élő egykori ügyész és a hadbíró összesen 25 forradalmár kivégzéséért felelősek. Egy évtized múlva talán már nem lesznek köztünk, és minden bizonnyal akkor következik a végső elszámolás azért, amit egy emberöltővel ezelőtt tettek.

 

A kádári megtorlás ítélkezési gyakorlatában résztvevő és még élő öt személy mind védekezhet azzal, amivel a náci tömeggyilkosok, tudniillik hogy »parancsra cselekedtek«, és egy kivétellel mindegyikük elmondhatja magáról, hogy csak elsőfokon vett részt az akkori »igazságszolgáltatás« működésében. Mégis, ha összesítjük 1957 és 1959 közötti tevékenységüket, azt találjuk, hogy a hadbíró által kiszabott és a négy ügyész által indítványozott 32 halálos ítélet közül – ha változó személyi összetételben is, de – 22-t emeltek jogerőre és hajtottak végre, és ezen felül még további három kivégzéshez van közük. Ami azt jelenti, hogy nevük az összes, bírósági ítélet nyomán kivégzett hős tizedével kapcsolatban merülhet fel. Ők öten összesen 25 forradalmár haláláért felelősek.

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2017. október 03. 17:00
Na és? Hiába akar heccelni a szerző, nem volt rendszerváltás csak módszerváltás, ezért nem görbült meg a hajuk szála a kommunistáknak. A kommunista diktatúra állampártja ma is legálisan működik, ott ül a parlamentben. Nem tetszett a szerzőnek sem forradalmat csinálnia 1989-90-ben, úgyhogy most már cseszheti.
Finta László
2017. október 03. 16:52
„Ő [Kelemen Gézáné] az 1950-es évek elejének minisztériumi és háttérintézményi munkáját 1955–56-ban cserélte igazságügyi karrierre, bár diplomája 1951-es megszerzése után csak hat évvel kapta meg doktori oklevelét” – a szerzőnek illene tudnia, ha már a kádári „igazságszolgáltatás” történetével foglalkozik, hogy a Rákosi-rendszerben elvették az egyetemektől a doktori cím adományozásának jogát, így az egyetemi diplomához kötődő, ún. hivatásdoktori – jogász, orvos, fogorvos, állatorvos, gyógyszerész – címeket sem adományozhattak. A kommunista uralmat restauráló Kádár-rendszer a fentebb említett befolyásos értelmiségi hivatásoknak (a gyógyszerészeket kivéve) tett gesztust azzal, hogy visszaállította a doktori címek adományozását és viselésük jogát, így az egyetemek utólag, többnyire az 1956-1957-es tanév tavaszi szemeszterében avatták doktorrá azokat az 1950-1956 között diplomát szerzett hallgatóikat, akik a korábbi szabályok szerint doktori cím viselésére lettek volna jogosultak. Kelemennét is ily módon avat(hat)ták állam- és jogtudományi doktorrá. Az egyébként kiváló cikk az említett ismeretek hiányában azt sugallja, hogy a levelező tagozaton tanult Kelemenné valamilyen turpisság révén, „gyorstalpalón” szerzett doktori címet, holott erről szó sincs: 1951-ben senkit sem avattak doktorrá.
írmag
2017. október 03. 16:01
Igen, ezt okozta az október 23.-hoz kötött köztársaság kikiáltás és az azt követő kitervelt paktum, annak ellenére, hogy már a becsomagoltak a bűnösök az érintettségük tudatában. A besúgók pedig majd, igen rövid idő múlva kivirulnak, mint a tiszavirágok és önmaguk bizonygatásával az üldözöttekké fogalmazzák magukat, még a kihalásuk előtt.
Pikkelő
2017. október 03. 15:25
Igazából az igazságszolgáltatás tagjainak felelősségre vonása azért mert, betartották az akkori törvénytelen törvényeket eléggé Pandóra szelencéje. Mondjuk pártpropagandára jó.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!