Diplomáciai „iskolapélda”

2017. szeptember 08. 10:59

A magyar diplomácia most kvázi véd­hatalomként lépett föl az erdélyi magyar közösség ügyében, még ha ezt a státust nemzetközi szerződés (még) nem is garantálja számára.

2017. szeptember 08. 10:59
Balog Levente
Krónika

„Liviu Dragnea PSD-elnök engedékenynek tűnő reakciója is azt jelzi: a kormány érzi, hogy ebben az esetben Románia nagyon rossz színben tűnik fel – pláne annak fényében, hogy Bukarest is bírálta Kijevet az ukrajnai kisebbségek anyanyelvű oktatásának korlátozása miatt. (Meg persze azért az RMDSZ támogatásának megtartása is fontos). A magyar diplomácia most kvázi véd­hatalomként lépett föl az erdélyi magyar közösség ügyében, még ha ezt a státust nemzetközi szerződés (még) nem is garantálja számára. A vita kimenetele egyelőre kérdéses, de a lényeg, hogy Budapest hallatta a hangját az ügyben.

Persze ez nem feltétlenül elég. A lényeg ugyanis az, hogy a romániai magyarok kérdését Románia ne kezelhesse belügyként, bármikor felrúgható magyar–román megállapodások tárgyaként. Hanem olyan nemzetközi megállapodások rögzítsék tételesen, amelyek a számonkérési mechanizmust és a lehetséges szankciókat is rögzítik, amennyiben valamelyik fél nem tartja be őket. Ám ehhez elengedhetetlen az ügyek nemzetközi szintre emelése, hogy egyetlen, az erdélyi magyar közösség jogait sértő lépést se söpörhessenek a szőnyeg alá.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
még fokozza
2017. szeptember 09. 13:06
Ne bántsátok a medvéket.
Öreg
2017. szeptember 08. 19:32
Többen is hiányolták a Pápa fellépését egy katolikus iskola meghurcolása ügyében./Oda nem migránsok járnak!/ Én viszont hozzátenném és kérdezném, hol emelte fel szavát a hazai katolikus egyház és Erdő Péter ? Mert a magyar református egyház tiltakozott a marosvásárhelyi líceumot ért támadások miatt és a marosvásárhelyi tüntetésen a református egyház is részt vett. /Kató Béla püspök/
pollip
2017. szeptember 08. 18:21
Ez komoly: Magyarország nem támogatja Horvátország és Románia OECD-csatlakozását A Külgazdasági és Külügyminisztérium a szervezet párizsi tanácskozásán jelezte kifogásait MH/MTI – 2017.09.08. 15:52 Magyarország nem támogatja Horvátország és Románia OECD-hez való csatlakozását - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) pénteken az MTI-vel. Közleményük szerint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tanácsa pénteken Párizsban tárgyalt a szervezet bővítéséről. Magyarország ezen a tanácsülésen jelezte, hogy sem Horvátország, sem Románia csatlakozási kérelmét nem támogatja. Románia esetében a marosvásárhelyi katolikus iskola bezárásával, Horvátország esetében pedig a MOL horvátországi beruházása körül kialakult helyzettel, valamint a MOL vezetőjével szembeni horvát magatartással indokolták a támogatás megtagadását - írta a KKM.
balbako_
2017. szeptember 08. 11:58
Ez az, amikor ténylegesen van anyaország!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!