Pártversenytér kampánystart előtt

2017. július 14. 08:26

Pillangóként szárnyalni fog-e a Jobbik? Azt látjuk, hogy miközben a Vona vezette fő vonulat szabad vegyértékeket növeszt magából a centrum irányába, a mérsékeltebb erők felé, addig a vezetésen belüli viták már konfliktussá nőnek és itt-ott szakításhoz vezetnek a radikálisok és a mérsékeltek között.

2017. július 14. 08:26
Simon János
Magyar Idők

„Ma leginkább a Jobbik esetében látjuk a pártvezetés szándékát, hogy átváltozzon radikális pártból néppártba. A hernyó mára bebábozódott, kérdés azonban, hogy tud-e pillangóként repülni, amikor kikel. Kommunikációjában olyan hívószavakat kezdett el használni, amelyekkel a centrumbelieket próbálja megnyerni, így hizlalva szavazói bázisát.
Mindenekelőtt azonban egy nem mellékes tényre is föl kell hívnunk a figyelmet. Arra, hogy jelenleg nincsen üresedés sem középen, sem a jobbközépen. A Fidesz–KDNP-szövetség markánsan uralja ezt a terepet. Ha pedig nincsen üres hely, akkor a foglalt helyre nem lehet csak úgy benyomulni, legfeljebb az ott lévőket kiszorítani. Ez pedig a Jobbiknak emberfeletti munka, mondhatnánk, hogy pártfeletti. Másként: »ember kell a gátra«!

A sikeres néppártosodás fentebb felsorolt kritériumai közül az első a pártvezér szerepére vonatkozik. Ebben Vona Gáborról azt mondhatjuk, hogy élvezi pártja többségének támogatását – amennyire belelátunk a párt belső ügyeibe –, és nincsen veszélyben az első számú ember pozíciója. Személyében is alkalmasnak látszik egy szélesebb terítésű párt vezetésére. A harmadik feltétel is mintha alakulna, a Jobbik médiaexpanziója – kellő gazdasági támogatással – láthatóan nagy vehemenciával elindult, bár kifutása még sok kérdőjelet hordoz. A legnagyobb problémát azonban mindenképpen a párt felső vezetésében látjuk. Érezhető a pártszakadás veszélye és érezhető a párt amortizációjának veszélye. Ezalatt azt értjük, hogy napirenden van és élesedik a belső küzdelem a változatlansághoz ragaszkodó régi kemény mag (a radikálisok) és az új irányzatot akarók (a mérsékeltek), a néppártosodók között.

Pillangóként szárnyalni fog-e a Jobbik? Azt látjuk, hogy miközben a Vona vezette fő vonulat szabad vegyértékeket növeszt magából a centrum irányába, a mérsékeltebb erők felé, addig a vezetésen belüli viták már konfliktussá nőnek és itt-ott szakításhoz vezetnek a radikálisok és a mérsékeltek között. A folyamatnak még az elején vagyunk, nem tudjuk megmondani, milyen kifutása lesz. A kiszorítósdi azonban könnyen kudarccal végződhet. Elvezet-e pártszakadáshoz, vagy a választók előtti bizalomvesztéshez, az egész Jobbik lejáratásához? Kétségtelenül ez a Jobbik néppártosodási folyamatának leggyengébb láncszeme. Ha ez elszakad, akkor a folyamat nem pillangószárnyaláshoz vezet, hanem a párt mélyrepüléséhez.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alex.leopardi
2017. július 15. 00:32
a Jobbik jelenleg egy imágó,ki tudja mi lesz belőlük,szerintem sima tetvek
SilentBob
2017. július 14. 20:42
A tévéostromló Torockait a helyi DK-sok szavazták polgármesterré. A Jobbikban lévő provokátorok csak addig radikálisok, mig azt mondják nekik, hogy azok legyenek. Nick Griffin is azonnal visszakozott az antiszemitizmusból, amikor 2009-ben keményen rákérdeztek és közölte, hogy támogatja Izrael Öntött ólom hadműveletét. Az egész csak látványpékség, egyetlen egy komolyan vehető ember nélkül.
pollip
2017. július 14. 18:28
"Mindenekelőtt azonban egy nem mellékes tényre is föl kell hívnunk a figyelmet. Arra, hogy jelenleg nincsen üresedés sem középen, sem a jobbközépen. " Ez a lényeg. Ezért kényszerül a jobbik egyre inkább balra tolódni, mindent feladva és bármi áron.
GregDzsi
2017. július 14. 09:08
Nem rossz elemzés, de a lényegnél felületes: ".. az ott lévőket kiszorítani. Ez pedig a Jobbiknak emberfeletti munka .." A jobbik ebbe a munkába nem kezdett bele. Nem is fog. Kizárólag médiamegjelenéssel próbálkoznak, a parlamenti munkában a fajsúlyosabb kérdésekben vagy passzolnak (népszavazás), vagy terelnek (állatvédelmi törvény amikor egész Európa a migráción pörög), de leginkább hülyeségeket beszélnek (kórusban a ballibbel: korrupció!egészségügy!oktatás!monnyonle!). A pótcselekvés legfőbb oka a teljesen és reménytelenül- pótolhatatlanul hiányzó szellemi kapacitás (töritanár pártelnök, a szellemi holdudvart pedig egy soha nem dolgozott politológus építi, stbstb). Ha kormányozniuk kellene, kiből lehetne miniszter? A ballibtől megszokott "független" "szakértő" -ket kérnének fel? Néppárt? Ugyanmár..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!