Nem a Városligetben lesz a Közlekedési Múzeum

2017. május 17. 12:27

Az új helyszínt már keressük, elsődlegesen a fővárosi vasút által felhagyott rozsdaövezeti ingatlanokon.

2017. május 17. 12:27
Vitézy Dávid
Vitézy Dávid
Facebook

„Beért az elmúlt hónapok előkészítő munkája: döntött a Kormány a Közlekedési Múzeum projekt jövőjéről, az eddigi koncepció felülvizsgálatáról. Baán László miniszteri biztos mai közleménye itt olvasható: http://bit.ly/2pJEWn4

A döntés óriási lehetőséget nyit meg az intézmény számára: a Közlekedési Múzeum fő kiállítóhelye nem a Városligetben, hanem új helyszínen, a korábbi tervekben szereplőnél nagyobb területen, a közlekedési gyűjteményünk (vonatok, buszok, villamosok, stb.) teljes spektrumú bemutatását lehetővé tevő környezetben valósulhat meg. Az új helyszínt már keressük, elsődlegesen a fővárosi vasút által felhagyott rozsdaövezeti ingatlanokon. 

A Városligetben a Közlekedési Múzeum történeti csarnoka visszaépül, de a korábban tervezett föld alatti bővítésre így már nem lesz szükség. Az épületet a fenti döntésnek köszönhetően nem Közlekedési Múzeumként, hanem a műszaki muzeológia új első számú kiállítóhelyeként, a magyar innováció és feltalálók történetét bemutató kiállítással kelhet új életre. 

Szerintem jó döntés született és nagyon örülök, hogy mód nyílt a projekt felülvizsgálatára, a Kormány, Baán László miniszteri biztos és a Városliget Zrt. maximális konstruktivitással és nyitottsággal támogatták a múzeum szakmai szempontjait, a kiállítótér bővítésére, a korábbi koncepció felülvizsgálatára vonatkozó javaslatokat. 

2016-ban azzal vettem át a projekt vezetését, hogy európai összehasonlításban is egyedülálló intézményt hozunk létre a Közlekedési Múzeum újjáépítésével. Ez a döntés 100%-ban ezt szolgálja - a kollégáimmal minden erőnkkel azon leszünk, hogy a lehető legmagasabb színvonalú teljesítményt nyújtva éljünk ezzel a lehetőséggel.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atila68
2017. május 18. 09:43
A vegán ligetvédőknek meg ingyen zabkeksz.
Pelikánkutyája
2017. május 17. 23:33
Jó döntés. (Ha kicsit megkésett is.) Igencsak ésszerű lenne, ha a már meglévő Vasúttörténeti Parkhoz kapcsolódna . Legalább a Nyugatiből kinduló vonalon összekapcsolva. Anélkül igencsak csökkenne egy új közlekedési múzeum értelme. Mert azt csak nem akarnák úgyszintén lebontani...és újraépíteni. És akkor már tessék egy nagy levegőt venni: ha már lebontották ez eddigi épületet -ami eszerint hiba volt-, muszáj ezek után újra építeni? Mert az már nem egy meglévő történeti emlék megmentése , az nem újjáépítés- azt már le tetszettünk bontani. Azt a rossznak bizonyult döntést már nem kell ezzel mentegetni. Legalább a Városligetért aggódók is örülnének a területnyerésnek. Egy jó műszaki-ipartörténeti-innovációs kiállítás pedig szükséges, de annak máshol (akár az új Közlekedési Múzeum és a Vasúttörténeti Parkkal egy vonalon ) is helyet lehetne találni.
Zsolt75
2017. május 17. 22:34
A két utolsó okostojás tájékozódhatna, mielőtt hülyeséget kérdez...
sóhivatalnok
2017. május 17. 21:37
Mi a f@szért bontották le a régit? Egy értékes, védett, jó állapotú épületet? Ki fog ezzel elszámolni az adófizetőknek?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!