Gorka és a Vitézi Rend: szintet lépett a buta nácizás

2017. május 02. 11:05

A Vitézi Rend nem nevezhető sem náci, sem szélsőjobboldali szervezetnek/jelképnek.

2017. május 02. 11:05
Borbás Barna
Válasz.hu

„1. A Vitézi Rend nem nevezhető sem náci, sem szélsőjobboldali szervezetnek/jelképnek. »A Vitézi Rend egészét fasiszta kollaboránsnak nevezni nyilvánvalóan nem lehet, a kérdés ennél összetettebb. Az 1944. márciusi német megszállás előtt a szervezet kifejezetten elítélte a nácizmust és a nyilas mozgalmat, volt bennük kifejezett németellenesség is. De azt sem lehet elvitatni, hogy tagjaik közül többen együttműködtek a német megszállókkal« – mondta a Válasz.hu-nak korábban Kerepeszki Róbert történész, a téma szakértője, aki korábban könyvet írt a Vitézi Rendről. A történelem bonyolult: a Vitézi Rendet tekinthetjük az 1939-es zsidótörvény egyik legnagyobb haszonélvezőjének (a törvény rengeteg birtokot jutatott az Országos Vitézi Szék részére), a náci típusú szélsőjobboldal magyarországi megerősödését azonban a Vitézi Rend főkapitánya, Horthy Miklós elítélte, sőt »mélyen megvetette a nyilas mozgalmat, és ezzel összhangban a szervezet tiltotta is tagjai számára a szélsőjobboldali pártokba való belépést.« A német megszállás elleni tiltakozásként 1944 áprilisában több képviselő kilépett a kormánypártból, köztük Magasházy László vitézi törzskapitány, a kormányzó korábbi szárnysegéde, valamint Martsekényi Imre, gróf Hunyady Ferenc és Várady László, akik szintén a Vitézi Rend tagjai voltak. Ugyanakkor vitéz volt Sztójay Döme is miniszterelnök, a németek kiszolgálója is.

2. Nem Gorka Sebestyén, hanem édesapja kapta a Vitézi Rendet, és nem Magyarországon, hanem az emigrációban. A Vitézi Rend 1920-tól, megalapításától 1945-ös betiltásig működhetett Magyarországon, de tény, hogy a rend tagjai a kitüntetéshez kapcsolódó hagyományt az emigrációban is fenntartották. Gorka Pál tagja volt az antikommunista ellenállásnak, az 1956-os forradalom után menekült Angliába, ahonnan közel négy évtized után települt vissza Magyarországra. Idősebb Gorka a Vitézi Rendet az emigrációban kapta. Ez tehát nem a Horthy által adományozott cím, hanem annak a tovább élése. A Vitézi Rend saját szabályai szerint egyenes ágon örökölhető, ezért viselheti jelvényét Gorka Sebestyén.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2017. május 02. 21:46
Nem tudom, miért küldenék el - biztosan nem ezért -, de egy külpolitikai tanácsadó értékítélő képességére nézve árulkodó, ha pl. nem érti, hogy a vitézi rend MANAPSÁG a horthysta előzményekkel, v. háborúval, holokauszttal, a front pusztításával immár szélsőjobboldalinak számít. Még az sem mentség, hogy az izzadságszagú tárgyilagosságra törekvésében ezt Szerző sem érti...
Héja
2017. május 02. 19:43
A Vitézi Rend tagjaként írom: a felvételnek mai napig kizáró oka a nyilas és a kommunista (mszmp/mszp) pártttagság. A rend korábbi főkapitányának, Bercsényi MIklósnak azért kellett lemondania, mert kiderült, hogy a fia 3 hónapig az mszmp tagja volt. Ennyi.
balbako_
2017. május 02. 15:08
A vitézek az I Világháború magyar hőseiből kerültek ki. Akkoriban a fasizmus, nácizmus még nem is létezett.
sztd
2017. május 02. 13:34
Szerintem itt van egy keveredés. A vitézi rend a korabeli fogalmakkal élve tényleg szélsőjobboldali. Akkor ugyanis a szélsőjobboldal a militáns konzervatívot jelentette. A fasiszták és a nemzetiszocialisták inkább tekintélyelvű centrumot jelentenek, és a tömegdemokráciák idején ők tudtak megjelenni (a szociális érzékenységük miatt) szélsőjobboldalként, kiszorítva a valódi szélsőjobbot. A mai világban inkább a lovagrendekhez hasonlítanám őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!